Styk ochronny w starych instalacjach - jaka podstawa prawna?

Witam!

-Wiem, bo mam lekturę, która ma pytanie …

1. Jakie są stosowane środki ochrony dodatkowej - ochrony przed dotykiem pośrednim?

P.S.
-A są to: 102 pytania i odpowiedzi … . :wink:

Witam!
Dziękuję za wszelkie uwagi. Otóż w kwestii wyjaśnienia w tym budynku są trzy instalacje jedna z lat 70 jedna z 80 i jedna z 90. W jednym pomieszczeniu są gniazda zasilane przewodem Al 2 x 1,5, przewodem Cu 2 x 1,5 ( gniazda ze stykiem ochronnym) i 3 x 1,5 Moim zdanie w takim układzie bezpieczniej będzie zainstalować „tymczasowo” wszędzie gniazda ze stykiem ochronnym w instalacji z lat 70tych. Oczywiście mogę sie mylić. Kompleksowa modernizacje oczywiście zaleciłem.

Pozdrawiam

PS. Nie podnieciłem się świadectwem kwalifikacyjnym.

Patrz też temat:
Obwody gniazd TN-C i TN-S z różnicówką w jednym pokoju

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=8502&highlight=

STANCA

Witam
Kolega ppajak napisał:

Otóż w kwestii wyjaśnienia w tym budynku są trzy instalacje jedna z lat 70 jedna z 80 i jedna z 90.

Ale miszmasz, no to jeszcze brakuje instalacji z XXI wieku i to najlepiej po roku 2003.
Kierowniczce żal funduszy na wymianę gniazd elektrycznych a co dopiero na wymianę całej instalacji i kupno wyłączników różnicowoprądowych.

kol ppajak w części ma rację, po prosty niech kierowniczka zleci badania rezystancji podłóg i ścian, w TN-C pomieszczeniach o podłogach i ścianach wykonanych z materiałów izolacyjnych dopuszczało się stosowanie gniazd bez styku ochronnego - to w kwestii ratowania honoru młodego nazbyt ambitnego elektryka.
Druga sprawa to jak umotywować konieczność wymiany starej instalacji - ja stosuję formułkę " instalacja niedostosowana do aktualnych potrzeb obciążenia" wymaga modernizacji, dla przykładu wypada wykonać kilka zdjęć z popalonymi przewodami przy gniazdach lub w puszkach rozgałęźnych.
Po prostu taka formułka zabezpiecza pomiarowca przed napisaniem że jest dobrze pomimo iż wyniki pomiarów są prawidłowe. Zleceniodawca bierze na siebie odpowiedzialność za to, czy wykona modernizację.
W sprawie przepisu prawnego nie pomogę, bo aktualnie nie mam dostępu.

Jeżeli urzędniczka nie chce wymienić gniazdek, to należy wymienić urzędniczkę pomoże w tym Art. 70 Prawa Budowlanego. Donieść do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. To nie ona ma wiedzę o zagrożeniach.

Urządzenia sie zmieniły, instalacje też i zawsze należy dostosować do bezpieczeństwa które wymagane jest w nowych przepisach. W każdej instalacji możemy coś poprawić nawet małym kosztem by bezpieczeństwo poprawić.
Wymiana gniazdek to nie są koszty wielkie, a przez upór jakiejś baby ktoś może zejść do podziemia. To nie przepis, a logika. Po to zmienia sie przepisy i mamy wiedzę by to zmieniać.
Były piece kaflowe, podłogi drewniane mogło być, ale też nie do końca. Poszukam w piwnicy za starymi przepisami.

Może ktoś z kolegów ma definicję jakiś słownik do:

zasady wiedzy technicznej

gdzie i kto wyjaśnia to pojęcie?

STANCA