Właśnie nabyłem piec akumulacyjny dynamiczny i chcę korzystać z niskiej taryfy. Wiem, że do tego, aby piec nie pobierał prądu po wysokiej taryfie powinienem mieć stycznik i zegar sterujący, który o określonej godzinie włączy i wylączy ładowanie pieca.
Proszę o poradę co,jak i z czym podłączyć,żeby wszystko działało. Piec ma moc 3,3 kW (Domgos OAW 3,3).Instalacja jest 1-fazowa, starego typu - 2 żyłowa,bez uziemienia.Do pieca od skrzynki bezpieczników pociągnąłem nowy przewód 3-żyłowy i zrobiłem “pseudo” uziemienie ( minus i zero podłaczyłem pod minus w skrzynce bezpieczników i na piecu wykonałem odpowiednią “pętle”. Zakupiłem już stycznik Fael SM316 2-bieg.16A/230V 1z+1r - mam nadzieję,że własciwy na moje potrzeby oraz “chinczyka” do sterowania czasem.Góra stycznika jest opisana cyframi 1 i 3, dół A1 i A2 oraz 2 i 4.Jak mam to teraz połączyć ze sobą,żeby wszystko zadziałało.Jakie przewody podłaczyć do stycznika,a jakie do zegara,Żeby czegoś nie zepsuć.
Będę wdzięczny za pomoc i poradę.
Pozdrawiam wszystkich
Witam!
Czy obecnie masz zamontowany licznik dwutaryfowy?
Witam.
Po pierwsze, musisz mieć do tego licznik dwutaryfowy (a nie jestem pewien czy są liczniki dwutaryfowe jednofazowe).
Po drugie, stycznik który posiadasz będzie za mały (obecne styczniki nie są takie same jak dawniej produkowane), jeżeli dasz dwa razy większy będziesz miał spokój na długo.
Po trzecie, nie wiem jaki to zegar “chińczyk” ale powinieneś chyba mieć zegar porządnej firmy bo tylko taki RE Ci odbierze pozytywnie.
Po trzecie, aby to podłączyć należy dostać się do licznika energii, czyli go rozplombować, i tu musisz mieć zgodę RE.
Po czwarte, układ ten jest tak prosty do podłączenia, że jeżeli sobie nie radzisz, zawołaj po prostu kolegę elektryka, zrobi to pewnie za piwo. Ja nie będę tu podpowiadał jak to podłączyć bo nie będę spał spokojnie czy aby czegoś nie spalisz.
Witam!
3,3 kW na jednej fazie? i stara instalacja(może jeszcze aluminiowa)???
A jeszcze inne odbiorniki w mieszkaniu. Liczniki jednofazowe dwutaryfowe są. Czy nie trzeba by przejść na trzy fazy?
Z tego co piszesz kolego to możesz narobić sobie niezłego bigosu. Jak się coć upali to będziesz siedział w ciemnościach i trzeba będzie zrujnowac trochę tynków.
Przemyśl sprawę bo szkoda późniejszego bałaganu i pieniędzy.
Pozdrawiam
Jerzy
Witam!
Jednofazowe zabezpieczenie przedlicznikowe nie może byś większe niż 25A. Jeżeli w takim układzie uruchomisz na pełny zakres piec 3,3 KW i pralkę to masz prąd w obwodzie ok. 23A. I tu już mogą zaczynać się schody. Zmiana na układ 3 fazowy to z kolei niezły wydatek wynikający ze zwiększenia mocy dostarczonej. Najlepiej, aby instalacji przyjrzał sie doświadczony elektryk.
Pozdrawiam kafel56
Witam wszystkich, ktorzy pozostawili po sobie slad w sprawie mojego pytania:)
A zatem chcialbym rozwiac watpliwosci:
1.licznik jest 1 fazowy 2-taryfowy z zegarem sterującym,ale tylko dla licznika (do przelaczania na 2 taryfe),a nie dla pieca
2.zegar,o ktory zapytuje, ma sluzyc do sterowania wylacznie piecem,a nie licznikiem,ma byc umieszczony na szynie w skrzynce bezpiecznikow zalicznikowych
3.Panowie!Bez zartow:)Instalacja jest miedziana!Przekrój zyl 2,5 mm2,czyli wytrzyma duzo!
4.co do obciazenia instalacji, to piec laduje sie w nocy i jest wtedy jedynym urzadzeniem obciazajacym instalacje,takze spokojnie,zadna katastrofa sie nie wydarzy!
To,ze nie wiem jak polaczyc ze soba te urzadzenia,nie znaczy ze nie mam zielonego pojecia o pradzie,co to, to nie:)
Info dla RZABEKHZ:
Jezeli mozesz mi to jakos wyluszczyc to bardzo prosze,mysle ze po Twoich wskazowkach dam sobie rade.Mozesz mi podeslac najwyzej jakis szkic na maila.
Dziekuje wszystkim
Witam!
najprościej: na A1 i A2 podłączasz przewód, zakańczasz wtyczką i wkładasz do „chińczyka”.
Następnie podłączasz do pieca przewód PEN z instalacji a przewód fazowy L prowadzisz poprzez styki zwierne.
Pozdrawiam kafel56
witam. taki piec: http://www.grzejniki.vsp.pl/product_info.php?manufacturers_id=4&products_id=44&osCsid=5b1947d6f0aad9870bdecf7dd0a8d643
powinien mieć przygotowany obwód do załączania - na schemacie pieca powinna być zaznaczona zwora ab w sterowaniu.
zamiast zwory ab podłączamy styk zwierny zegara - i wszystko gra.
zegar zasilamy osobno
poniższy schemat pokazuje piec po zdjęciu zwory i podłaczenie w to miejsce zegara
albo jeszcze inaczej - styk zegara podłączyć szeregowo z zewnętrznym termostatem.
lub, jeśli go nie ma, w jego miejsce, bo z opisu wynika, że piec współpracuje z termostatem, a więc ma zaciski na wewnętrzej listwie połaczeniowej.
Normalnie z zegara sterującego licznikiem wyprowadza się przewód sterujący przekaźnik (stycznik) do załączenia obwodów czynnych w drugiej taryfie. Jasne proste i oczywiste. Ponieważ segar sterujący jest zaplombowany potrzebna jest zgoda ZE.
Dlaczego przekaźnik: zegar steruje tylko cewka przekaźnika, z przekaźnika mamy sygnał, który nie podlega wymogom ZE i możemy z nim robić wszystko (w zakresie sterowania urządzeniami). Sygnał z przekaźnika nie wpłynie na pracę licznika lub zegara.
Normalny przekaźnik ma prąd ok 6 - 10A, ale to tylko część prawdy, często w pracy łączeniowej dopuszczalny prąd jest poniżej 2A (z uwagi na trwałość styków). Z przekaźnika możemy sterować kilkoma stycznikami w różnych cyklach, stosować przekaźniki priorytetowe (gdy brakuje mocy, prądu) itp udogodnienia.
ZE zazwyczaj wymaga aby przekaźnik (stycznik) sterowany z ich zegara też był plombowany. Wygodniej zaplombować przekażnik bo nie musimy do niego wprowadzać przewodów od obciążenia, z przekażnika wychodzi tylko przewód z sygnałem sterującym. Jest to rozwiązanie ok 30-50zł zł droższe ale bardziej funkcjonalne.
Trochę pośpieszyłeś się z “chinczykiem”, jak każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady, on jest dobry w prowizorkach krótkoterminowych, przenośnych.
Witam!
Wypowiedź kolegi Yeti55 choć sensowna może okazać się jednak nie przydatna, bo ZE może nie wyrazić zgody na podpinanie się pod zegar sterujący licznikiem. Tak jest bynajmniej w moim rejonie – do takich zastosowań trzeba mieć swój zegar. Więc przed wyrzuceniem „chińczyka” lepiej zapytać o te sprawy w swoim ZE.
Pozdrawiam kafel56
Witam
W pełni popieram wypowiedż kolegi kafel natomiast co do"wlasności" sygnału z zegara sterującego to niech to kolega Yeti przemyśli…
Panowie, na samym wstępie napisałem, ze trzeba postarać sie o zgodę ZE. Obecnie mam przeglądy pięcioletnie w kilku budynkach (ponad 150 mieszkań) w Gdyni gdzie sygnał z zegara jest wyprowadzony do tablic mieszkaniowych do sterowania stycznikami. To żadna łaska ZE, dlatego rozpisywałem się o przekaźniku przy zegarze, bo to może być warunkiem podłączenia do zegara.