Witam wszystkich !
Proszę o poradę jakiego stycznika powinienem użyć do załączania dwóch pieców akumulacyjnych (3KW i 2KW) jednocześnie, w obwodzie 3 fazowym ?
Np.
Stycznik:4-biegunowy instalacyjny; 230VAC; 40A; NO x4
Dzięki serdeczne za poradę ale wydaje mi się, że 25A to i tak jest spory naddatek.
Możesz poczytać, np:http://www.moeller.pl/Documentation/Katalogi/Kat_Install_2012_small.pdf
str. 387,388.
W tabeli na kolejnej stronie dla Kat. AC1 (…) piece oporowe masz, że moc załączanego urządzenia (pieca) biorąc pod uwagę napięcie 230V to odpowiednio: 9,5kW (dla znamionowego prądu 25) lub 16kW (dla znamionowego prądu 40)
Zgadza się - tylko, że u mnie odbiornik (dwa piece) będzie miał moc 2kw+3kw=5kw, a to jest znacznie mniej niż 9,5 kw.
pozdrawiam:
ryrek
Stycznik to nie bezpiecznik - może być większy.
Owszem- nawet powinien być większy. Ale bez przesady. Po co przepłacać za 40A, skoro 25A też jest wystarczająco większy dla odbiornika 5KW, a poza tym zajmuje mniej miejsca w rozdzielni.
ryrek,
widzę, że z doborem stycznika nie masz problemu,
chyba nie trafiłeś z pytaniem ?
Dla tych dwóch odbiorów nie warto kombinować ze stycznikiem.
Po prostu kup gniazdkowe programatory czasowe.
Aras
Ponieważ nie jestem elektrykiem nigdy nie jestem pewien swoich rozwiązań w układach elektrycznych. dlatego chciałem żeby doradził mi ktoś z doświadczeniem.
A co do tych dwóch programatorów gniazdkowych to się mylisz kolego Aras. Ostatecznie tak mogłoby być gdyby to były odbiorniki jednofazowe, ale to są piece akumulacyjne zasilane trzema fazami każdy z nich.Każdy piec ma sześć grzałek połączonych w gwiazdę.
To chyba nie problem, połączyć to do zasilania 1 fazowego ![]()
Tak. tylko po co? Czyżby po to żeby zwiększyć prądy płynące w przewodach? Chyba nie.Należy dążyć do tego aby w przewodach prądy płynące były mniejsze, a nie większe.
Może być problem, bo instalacja może być na to nieprzygotowana .
Jakie nieprzygotowanie instalacji ?
Autor dopiero chce utworzyć dedykowany obwód 3f sterowany stycznikiem.
Jaki problem, aby wykonał 2 dedykowane obwody 1f
Bardzo proszę kolego ryrek o podanie informacji jakie to są piece,
dla mocy 2kW zabudowano aż 6 grzałek ???
Są to nowoczesne piece akumulacyjne ETS 200 i ETS 300 Stiebel Eltron standard.
No jakie, może instalacja do rozdzielnicy być 2,5 mm2 alu czort ją wie nic kolega autor nie pisze .
Przydział mocy jaki nic nie wiemy . Zgadywał nie będę .
Autorze, tu masz przykładowe schematy do Twoich pieców:
http://www.interex.strefa.pl/download/ETS.pdf
Dziś są 2 piece o łącznej mocy przyłączeniowej 5kW; a “za rok” wymienisz na mocniejsze, dołożysz jeszcze bojler i … Nie baw się w żadne eksperymenty z instalacją 1F; tylko podłącz PRAWIDŁOWO pod 3F (5-cio przewodowo) i “będziesz Pan zadowolony”.
A poza tym… czytaj instrukcję:
“Elektryczne podłączenie 1 fazowe możliwe jest wyłącznie dla mocy przyłączeniowej do 2 kW
(tylko ETS 200)”.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim tematem. Konkretnie i na temat wypowiedział się tylko Roberto w pierwszym poście. Prosiłem tylko o pomoc w dopasowaniu stycznika- nic więcej.
Nie prosiłem o audyt instalacji w moim domu, ani o sposób podłączenia moich pieców akumulacyjnych, co powinno wszystkim zasugerować że wiem jak to zrobić. Myślę że dyskusja niepotrzebnie wykracza poza temat który niniejszym uważam za zamknięty. Jeszcze raz dziękuję Roberto za rzeczową poradę. Ostatecznie kupiłem i zastosuję stycznik modułowy ETICON R 25-40 230V, 25A 4 styki zwierne.
Pozdrawiam Wszystkich:
ryrek