Stycznik co to, i po co ?

Jestem młodym adeptem, niedługo egzamin czeladniczy i dla zaspokojenia swojej wiedzy chciałbym się dowiedzieć, coś o stycznikach.
Szukałem informacji, coś tam podłapałem, ale do końca jest to dla mnie nie zrozumiałe.
Prosiłbym o rozwianie moich pytań.

1. Co to jest stycznik i jaka jest różnica między stycznikiem a przekaźnikiem ?
  2. Dlaczego stosuje się styczniki, co to nam daje, ?
  3. I dokładnie przy czym stosuje się stycznik, rozumiem, że przy silnikach elektrycznych, ale na pewno w jakiś innych urządzeniach ma też zastosowanie.
  4. Jak to podłączyć ? jakiś schemat, wyjaśnienie.
  5. Do czego nam są potrzebne styki pomocnicze.

To wszystko, prosiłbym o takie wytłumaczenie na chłopski rozum.
Z góry wielkie dzięki :slight_smile:

Na początek:

Stycznik, elektryczny łącznik mechanizmowy, jego zadaniem jest załaczanie i wyłączanie prądu w jednym lub większej liczbie obwodów.

Zgłupiałem całkowicie, tzn że stycznik to taki włącznik ? więc po co to się zakłada, jeśli włącznik ma takie same zadanie. ?

Po co kolegę wysyłacie do głupiej Wiki .. kolega jako uczący potrzebuje wiedzy szkolnej ,
PDF]Układy przekaźnikowe - AGH
home.agh.edu.pl/~fkaszuba/pliki/uk_przek.pdf

Czyli przekaźnik stosuje się w obwodach z małym obciążeniem.
Więc można je zastosować aby zał/wył urządzenie “prądożarłoczne” np, gdy włączymy czajnik, to wyłączy nam ogrzewanie elektryczne aby zab. nadprądowe nie “wywalały”
Całkiem dobry patent.
Rozumiem żebym uruchomić przekaźnik (elektromagnetyczny) musi być stałe napięcie ? 24v ? czyli nie ma przekaźników włączających prądem 230v ?

Styczniki stosuje się w obwodach silnoprądowych czyli z dużym obciążeniem.
Więc stycznik to taki podrasowany włącznik.
Do sterowania stycznikiem, tzn tą cewką musi być stałe napięcie np 230v ?
Więc teoretycznie nawet zwykłym włącznikiem na 230v (nie siłowym) mogę właczyć silnik 3 fazowy, poprzez podanie prądu na cewką stycznika ??

Są przekaźniki na prąd stały i zmienny ,z cewką na 230V AC,także z cewkami na 220V DC.

To prawda.

To nie jest prawda.
Styczniki, przekaźnik to ZDALNIE sterowane wyłączniki.
Wyłączniki sterowane przy pomocy elektromagnesu.. - to jest definicja.
Możesz siedzieć w mieszkaniu i włączać zdalnie silnik.

Nie teoretycznie ale praktycznie. Nawet miniaturowym wyłącznikiem na12-24V, Zamiast dużego wyłącznika.
Jednym wyłącznikiem włączysz jednocześnie kilka silników, lub silnik + oświetlenie, ogrzewanie.
Cewki styczników można łączyć ze sobą.

Jeszcze jedno.
Do czego te styki pomocnicze, kiedyś byłem na awarii przy pompie szamba, i były tam styki pomocnicze ( tak majster twierdzi ) no i po co są one potrzebne, jaką funkcję i zastosowanie mają ?
załączają dodatkowy obwód wraz, np z pompą czy jak ?

Styki pomocnicze służą wielorakim celom ;
1- wykonują podtrzymanie dla przycisków załącz.
2- wykonują blokadę dla innych urządzeń technologicznych.
3- zamykają lub wyłączają swój obwód sterowania .
4- służą dla obwodu sygnalizacji (lampki , dzwonki).
5- etc.

Właśnie mi się tak wydaje, że akurat w tej sytuacji służyły do sygnalizacji.

Jest jakiś próg mocy, od której musimy stosować styczniki ? Nie wszystkie silniki trzeba koniecznie włączać stycznikiem ?

Jak dobrze pamiętam ze szkoły to: stycznik to urządzenie elektryczne przystosowane do załączania i rozłączania obwodu elektrycznego pod obciążeniem.
Każdy stycznik może pełnić funkcję przekaźnika ale nie każdy przekaźnik funkcję stycznika.

Witam! Generalnie tak jak wspomniano - styczniki z reguły używamy do załączania obwodów zasilających urządzenia (np silniki, grzałki, oświetlenie) . Wykonane są na różne moce i w większości posiadają cztery styki zwierne, czyli trzy pod fazy (przy zasilaniu trójfazowym) i jeden do wykorzystania jako pomocniczy (choć oczywiście można rozbudować dokładając styki zwierne i rozwierne do rozbudowy sterowania).
Moc od której należy stosować stycznik? hmm trudno powiedzieć bo stycznik i przekaźnik choć podobne służą do innych celów. Każdy przekaźnik czy stycznik ma podaną moc (przy stycznikach podana jest moc wespół z napięciem i kategorią np AC3, w przypadku przekaźników podawany jest dopuszczalny prąd).
Przekaźniki wykorzystywane są przede wszystkim w układach sterowania (np. do załączania stycznika) i posiadają różną ilość styków w różnych kombinacjach. Choć widziałem także układy sterowania na samych stycznikach :slight_smile:
Do zadziałania stycznika lub przekaźnika konieczne jest podanie napięcia na jego cewkę - i tu są różne wersje napięciowe najpopularniejsze 24V AC i DC oraz 230 V AC, są też na 12V, 110V albo 400V…
Styki pomocnicze w stycznikach służą bardzo często w układzie tzw samoczynnego podtrzymania który jest takim podstawowym układem który elektryk powinien znać.
Stycznik oczywiście rozłącza obwód będący pod obciążeniem - taka jego rola ale przekaźnik również z tym że prąd obciążenia mniejszy :slight_smile: W szkole zapewne podawali rozróżnienie - odłącznik - jako urządzenie służące do stworzenia przerwy w obwodzie - otwierany bez obciążenia, rozłącznik - służy do wyłączania obwodów będących pod obciążeniem i w przypadku przepływu prądów do 10-krotnej wartości prądu znamionowego. Wyłączniki jako urządzenie potrafiące wyłączyć obwód w przypadku przepływu prądu zwarciowego (np wyłączniki nadprądowe popularne “eski” lub wyłączniki silnikowe czy wyłączniki stosowane w rozdzielniach na duże moce) nie mylić z ściennymi wyłącznikami - to są łączniki.

Wielkie dzięki, informacje jak najbardziej przydatne, niedawno zdałem egzamin, i akurat byłem spytany z styczników od a do z budowy, zasada działania, po co i dlaczego, po prostu wszystko.
Również przekaźnik, zacząłem, mówić, a egazminator przerwał mi, i powiedział, że to jeden ch*j, tylko, że słabsze, trochę chyba chciał mnie rozluźnić, bo ze stresu siedziałem tam jak na szpilkach :smiley: