witam!
chcialabym sie dowiedziec jakie strefy ochrony (jesli chodzi o sytuowanie budynkow) obowiazuja dla linii:
15kV
110kV
2x220kV
pozdrawiam
Kasi
witam!
chcialabym sie dowiedziec jakie strefy ochrony (jesli chodzi o sytuowanie budynkow) obowiazuja dla linii:
15kV
110kV
2x220kV
pozdrawiam
Kasi
Pewnie trochę skomplikuję sprawę, ale wg mnie problem stref nie jest tak prosty i jednoznaczny, żeby można było podać konkretne wartości stref aktualne dla wszystkich istniejących i projektowanych linii.
Obowiązujące strefy ochrony dla linii zapisane są i naniesione na plany zagospodarowania przestrzennego gmin.
W zasadzie nie ma przepisu, który zabrania sytuowania budynków pod liniami o napięciu do 110kV. Dla linii 110kV należy (np. poprzez odpowiednio wysokie słupy) zapewnić, że nie będą w danym obiekcie przekroczone wartości składowej magnetycznej i elektrycznej promieniowania (dla napięć wyższych to się nie uda).
Natomiast w przepisach BHP zabrania się urządzania placu budów pod liniami i określone są minimalne odległości, w jakich mogą pracować urządzenia w pobliżu linii.
Sprawa pól elektromagnetycznych (EPN) dotyczy linii 110kV w górę, ponieważ tylko takie linie są zakwalifikowane do obiektów mogących oddziaływać (linie 110kV i 220kV) lub znacząco oddziaływujących (LNN 400kV i więcej) na środowisko naturalne.
Dla obiektów takich tworzony jest raport oddziaływania na środowisko, w którym powinny znaleźć się wyliczenia minimalnej strefy ochronnej dla linii wynikające z oddziaływania pola elektromagnetycznego i hałasu. Strefa ta zależna jest między innymi od zakładanego obciążenia linii układu przewodów, wysokości ich zawieszenia, zwisów.
Dla przykładu podam, iż dla linii 110kV w planach zagospodarowania przestrzennego pewnej gminy przyjęto strefę ochronną o szerokości 40m (po 20m z obydwu stron osi linii). Z przeprowadzonych obliczeń dla linii projektowanej na serii słupów S24s z przewodem AFLs-240mm2 wynika, że obszar ograniczonego użytkowania może posiadać szerokość jedynie 24m (w tej chwili dla projektowanych na obszarach zabudowanych inwestycji liniowych tworzy się obszary ograniczonego użytkowania a nie strefy ochronne)
Dla obiektów projektowanych bliżej osi linii niż 12m należy wykonać obliczenia EPN dla konkretnych rozwiązań architektoniczno-budowlanych.
Polecam lekturę związaną z tematem:
Witaj!
Dziekuję za tak wyczerpującą wypowiedź. Ode mnie w tym miejscu kilka słów wyjaśnienia. Studiuję architekturę i wykonuję projekt zagospodarowania przestrzennego istniejącego niewielkiego miasta. Muszę w moim opracowaniu dla istniejących na tym terenie linii WN przyjąć strefy ochronne i te tereny wyłączyć z projektowania jako tereny urządzeń inżynieryjnych, aby nie komplikować sprawy. Gdzieś zaslyszałam, że dla linii 15kV przyjmuje się pas ochronny o szerokości 6m w każdą stronę od osi (czyli w sumie pas o szerokości 12m). Wnioskuję więc z Twojej wypowiedzi, że dla różnych linii WN przyjmuje się pewne z góry ustalone szerokości pasa ochronnego i poźniej, po bardziej szczegółowych obliczeniach istnieje możliwość zmniejszenia tych szerokości. W mojej sytuacji nie ma tego problemu, ponieważ jedynym parametrem jaki znam jest wartość napięcia i wg tej wartości mam przyjąć strefy, które w moim projekcie będa wyłączone spod zabudowy. Jakie strefy ochronne powinnam przyjąć?
Pozdrawiam
Kasi
Witam
Tak jak pisałem wcześniej strefy zależą nie tylko od napięcia linii ale także od konstrukcji słupów. Przytoczony przeze mnie wcześniej przykład pasa 24 metrowego dotyczy linii zbudowanej na stosunkowo nowych konstrukcjach. Odległości pomiędzy przewodami nie są duże, więc i strefa ma niewielką szerokość. Dla konstrukcji starszych strefa będzie z pewnością większa. Dla linii, w której przewody zawieszone są w układzie płaskim (poziomo) strefa będzie szersza niż dla linii o układzie trójkątnym (dwa przewody robocze na dole i trzeci wyżej pomiędzy dolnymi) czy pionowym (jeden przewód nad drugim). Dla linii dwutorowej strefa jest szersza niż dla linii jednotorowej bo same słupy są większe.
W Zarządzeniu Ministra Górnictwa i Energetyki z 28 stycznia 1985r w sprawie szczegółowych wytycznych projektowania i eksploatacji urządzeń elektroenergetycznych w zakresie ludzi i środowiska przed oddziaływaniem pola elekromagnetycznego podana jest tabela. Zgodnie z tą tabelą wymagania dotyczące ochrony przed polem są spełnione niezależnie od typu (konstrukcji) linii, jeżeli najmniejsza odległość między najbliższym przewodem linii a krawędzią balkonu lub tarasu oraz dachem lub płaszczyzną poziomą przy której natężenie pola nie przekroczy 1kV/m wynosi:
dla linii 110kV-14,5m; dla 220kV-26m; dla 400kV-33m. Oznacza to, że budynek ma stać 14,5m od skrajnego przewodu linii 110kV. Od tego przewodu do środka osi linii jest około 3-4m. To daje 18.5m po obu stronach osi linii czyli pas o szerokości prawie 40m. Podobnie dla linii 220kV można obliczyć pas który będzie miał szerokość około 75-80m a dla 400kV około 90-100m. Strefy wynikające z przytoczonego Zarządzenia wprowadzano dawniej do planów zagospodarowania przestrzennego i w wielu gminach takie są nadal naniesione na plany. Obecnie odległości podane w Zarządzeniu nie obowiązują. Dla danej inwestycji oblicza się rozkład pola elektromagnetycznego i na jego podstawie wyznacza strefy, które są węższe.
Problemu nie ma z liniami 15kV, o które pytasz, bo dla nich nie analizuje się rozkładu pola. Zgodnie z PN-E-05100-1 odległość od łatwo dostępnej części budynku do skrajnego przewodu linii przy zbliżeniu powinna wynosić (po obliczeniach) 3-3,5m, co oznacza, że przy szerokości linii około 4m wyznaczy pas o szerokości 10-11m.
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci określić szerokości stref w twoim projekcie zagospodarowania.
Powodzenia !
Witaj!
Bardzo, bardzo dziękuję za zainteresowanie problemem i tak szczegółowe wytłumaczenie. Teraz już będe mogła zabrać się do rysowania. ![]()
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Kasi