Strefy klimatyczne do obliczeń słupów

Witam

Właśnie udało mi się ściągnąć program KWP/LE Generik Energetyka do obliczenia zwisów linii napowietrznych, jednak mam mały problem: w jakiej strefie klimatycznej znajduje się Warszawa? Według ogólnie dostępnych w necie informacji jest to 6 strefa klimatyczna, a w programie dostępne są strefy S I, S Ia, S II i S IIa. Którą mam wybrać? Różnice w zwisach dla przęsła 36 m AsXSn 2x25 wynoszą nawet do 1 metra między poszczególnymi strefami a to trochę za dużo, aby pominąć.

Nie wiem co to za strefy oglądałeś, że warszawa jest w 6. Dla celów liniowych warszawa jest w SI

Witam,

Podział stref klimatycznych można znaleźć w starej normie PN-77 B-02011 - Obciążenie wiatrem.

Pozdrawiam.

Proszę o strefach temperaturowych:
EWOLUCJA KRYTERIÓW WYBORU I WARTOŚCI TEMPERATURY OBLICZENIOWEJ POWIETRZA ZEWNĘTRZNEGO DLA OGRZEWNICTWA W POLSCE

Poczytaj katalog ensto ASX.

Pozdrawiam.

Jak już piszemy w przebrzmiałym temacie, to i ja coś dodam:

[quote=“profus, post:5, topic:9757, full:true, full:true”]
Jak już piszemy w przebrzmiałym temacie, to i ja coś dodam:
[/quote]
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się by tego typu mapka była… wystarczająca. Przykładowo w lewej dolnej części woj. dolnośląskiego występuje pewne specyficzne w skali Polski ukształtowanie terenu, gdzie wiatr halny wiejący z gór wpada między dwa wzgórza, i wiatry między tymi wzgórzami bywają niemal huraganowe. Liczyłem kiedyś w tamtym miejscu maszt na turbinę wiatrową (dużą spośród tych domowych, czyli 50kW) i nawet żerdź energetyczna która najczęściej dla takich turbin ma ogromny zapas wytrzymałości (licząc wg. siły wierzchołkowej), tam nie miałaby szans przetrwać. Także do wykonywania konkretnych projektów przydałoby się mieć mapkę o większej rozdzielczości, lub po prostu liczyć ręcznie według danych meteorologicznych.

[quote=“w3501yyyy, post:6, topic:9757, full:true, full:true”]
…Szczerze mówiąc nie wydaje mi się by tego typu mapka była… wystarczająca. Przykładowo w lewej dolnej części woj. dolnośląskiego występuje pewne specyficzne w skali Polski ukształtowanie terenu, gdzie wiatr halny wiejący z gór wpada między dwa wzgórza, i wiatry między tymi wzgórzami bywają niemal huraganowe. Liczyłem kiedyś w tamtym miejscu maszt na turbinę wiatrową (dużą spośród tych domowych, czyli 50kW) i nawet żerdź energetyczna która najczęściej dla takich turbin ma ogromny zapas wytrzymałości (licząc wg. siły wierzchołkowej), tam nie miałaby szans przetrwać. Także do wykonywania konkretnych projektów przydałoby się mieć mapkę o większej rozdzielczości, lub po prostu liczyć ręcznie według danych meteorologicznych.
[/quote]Nie wiem czemu w temacie o strefach wiatrowych snujesz swoje rozterki związane z projektowaniem turbin.

Nawiązujesz do betonowych żerdzi energetycznych w strefie W3. Żerdzie energetyczne mają się tam dobrze, zapewniam cię. Liczone na podstawie tej mapki stoją dzielnie od wielu lat.

Maszty z turbinami liczy się zupełnie inaczej niż dobiera żerdzie dla w miarę stabilnych obciążeń sieciami napowietrznymi. W sieciach napowietrznych nie występują znaczące w bilansie obciążeń słupów momenty zginające, występujące natomiast w masztach turbin.

A co ci da mapka o większej rozdzielczości? Że granice stref, które się nie zmienią, będą rysowane cieńszą kreską?