Będąc niedawno w zaprzyjaźnionej firmie zauważyłem,że “dorobili się” swojego trafo.Na słupie nowy trafo 0,5 kVA a pod nim krzaki,trawa,jakieś materiały produkcyjne-ledwo rozdzielnię widać.Zapewne nie lepiej w szafie,bo wlz prowadzone są z tablicy kablami ziemnymi a wszelkie pnącza zawsze znajdą szparę.Zwróciłem uwagę właścicielowi firmy,żeby zadbał o porządek wokół słupa i rozdzielni.Niby sprawa jasna i przyjął to ze zrozumieniem-z grubsza porządek zrobili.Ale teraz on z kolei rzucił mi pytanie:czy istnieje coś takiego jak strefa bezpieczeństwa dla tego typu trafo i jak ma wyglądać?Przejżałem kilka opracowań ale nic konkretnego w temacie nie znalazłem.Czy ktoś z kolegów spotkał się z podobnym problemem?Pozdro!
Przepisu Ci nie podam ale tak sobie myślę ,że kilka razy miałem prace remontowe na takich stacjach i w sumie polegały one na tym co napisałeś, porządek itd wlz w rurach typu arot na bezpieczną wysokość nie pamiętam aby ZE stawiał tu jakieś wymagania. Bardziej im zależało aby bednarka była pomalowana na żółto zielony hi hi. Stacje takie podlegają okresowym przeglądom a każdy przegląd powinien zaczynać się od ogólnych oględzin ,które mają wyeliminować takie przypadki, stacja nie przechodzi przeglądu bo…(ble ble ble) tu piszesz w protokole i w razie nie wykonania wyznaczonym terminie porządków powiadamiasz ZE a do tych należy decyzja czy nie odłączą go od strony zasilania. Tak na szybko bym postąpił jako pomiarowiec.
Witam,
widziałem jak taki transformator 400kVA na słupie wylatuje w powietrze. W domach położonych 30-50 metrów dalej szyby się w oknach zatrzęsły.
Witam
Z trafo 0,5 kVA to jedynie laptopa można zasilić
a nie firmę.
Porządku, schludności i estetyki to nie nauczą nikogo żadne przepisy.
A co do bezpieczeństwa, zajrzyj do starych PBUE ( ówcześni elektrycy przeżyli to chyba można tych przepisów nadal przestrzegać.)
I tak np.w par.59
"1.Stację słupową należy umieszczać w odległości nie mniejszej niż 3m od budynku z materiałów niepalnych , a 5m od pozostałych budynków.
2.Stacja słupowa powinna posiadać tylko jeden transformator o górnym napięciu do 30 kV.
3.Jeżeli transformator jest ustawiony na słupie, należy go umieścić tak, aby odległość od ziemi do najniższej nieosłoniętej części urządzenia, znajdującej się pod napięciem, nie była mniejsza niż 4m.
4.Jeżeli do obsługi jest przewidziany pomost, to należy go umieścić na wysokości nie mniejszej niż 3,5m od ziemi.