Witam mam pytanie jak powinno wyglądać stopniowanie różnicowoprądowych
Od strony zasilania najpierw różnicówka selektywna, dalej zwykła.
Dzięki a czy ma wpływ na zabezpieczenie przeciwporażeniowe zastosowanie w szeregu różnicówki selektywnej a potem dalej też w szeregu dwóch normalnych
Miałem kiedyś możliwość pomierzenia dwóch szeregowo połączonych różnicówek, obie były na 30 mA ( były indentyczne). Mierzyłem funkcją pomiaru automatycznego RCD miernikiem MPI. wyskakiwały różnie, raz jedna, czasami obie - losowo.
Zastanawiałem się wtedy, co komu przyświecało montując dwie różnicówki - do niczego nie doszedłem.
Jeżeli zastosujesz dwie różnicówki nieselektywne to nie będzie selektywności i od przypadku zależy, która zadziała pierwsza. Dlatego stosuje się zazwyczaj (albo powinno się stosować) max dwie, z czego jedną selektywną.
Witam!
Od kilku lat wyłączniki różnicowoprądowe są w Polsce stosowane na szerszą skalę. Ten doskonały przyrząd ochronny ma też wady i z wszechstronnego rozpoznania jego właściwości wynikają reguły poprawnego stosowania.
W przeciwnym razie obliczone na szybki profit lub spektakularne efekty techniczne naciski na przesadne stosowanie wyłączników różnicowoprądowych w warunkach
najmniej ku temu odpowiednich bądź na nieuzasadnione preferowanie wyłączników najczulszych, mogą dać na dłuższą metę efekt przeciwny do zamierzonego. Mogą użytkowników zniechęcać do przyrządów wywołujących częste a niepotrzebne przerwy w zasilaniu bez widocznego powodu bądź dopuszczających do groźnego porażenia mimo formalnego dopełnienia stawianych wymagań przepisowych.
Ten cytat dr E.Musiała każdy elektryk powinien potraktować joko swego rodzaju “zawodowe motto”.
A wtedy jasnym się stanie, że instalacja ma być jednakowo bezpieczna niezależnie od tego czy zastosowano w niej wyłączniki RCD czy ich nie zastosowano.
Więcej na ten temat znajdziesz tu
morał z tego taki - wystarczą dwa różnicowo-prądowe , selektywna i zwykła
Witam!
Czy aby na pewno?
W tytule użyłeś słowa “stopniowanie”.
To chyba coś oznacza.
Sama literka S umieszczona w kwadracie tego nie załatwi.
Dlaczego?
Należy odpowiedzieć na pytanie:
W jakim celu stosuje się wyłącznik różnicowoprądowy selektywny?
Jeżeli jednak można dyskutować o celowości (zasadności) stopniowania RCD w układzie TN-C, to już takie rozterki w przypadku układu TT świadczą o nieznajomości zagadnienia.
I również tu można zapytac dlaczego?