Zna może ktoś z szanownych forumowiczów jakieś inne rozwiązania sterowania pras mimośrodowych?
Na fotce poniżej przedstawiam schemat sterowania prasy PMS 63. Mam w zakładzie kilka pras, których instalacja jest wykonana według tego schematu, jednak prasy idą do “kapitalki” i elektryka też będzie wymieniana.
Zastanawiam się, czy nie ma innego schematu który można wykorzystać do wykonania nowej instalacji.
Zagadnienie które Kolega porusza jest związane z szeroko pojętym bezpieczeństwem maszyn. Inaczej mówiac elektryka we współdziałaniu z mechaniką powinna zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo.
Dlatego też moim zdaniem należy przeanalizować wymagania normy PN-EN 692- wydanie z 2000 r jest po polsku - nowe - z 2006 roku - po angielsku ukaże się pewnie niebawem.
Norma ta będzie odsyłała w wielu miejscach do innych norm - związanych.
Dopiero po przeanalizowaniu wszystkich wymagań i przyjęciu odpowiednich dla tych maszynrozwiązań elementów bezpieczeństwa będzie można zaproponować niezbędne zmiany w schemacie połączeń.
Co ma pan na mysli pisząc inaczej? Zupełnie inne sterowanie? Ale po co? Wymienic styczniki, krancówki, przegrzane( zniszczone) przewody i niech chodzi dalej! Chyba ze góra naciska to moze jakis mały sterowniczek wstawic (Easy ,logo itp)
Mozna dodac jakies lampki informacyjne typu: praca reczna, nozna itp. no i dałbym jeszcze wyłacznik bezpieczenstwa (grzybek) bo nie widze na schemacie.
Miałem na myśli to, że stara maszyna powinna być dostosowana do wymagań:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 30 października 2002 r. w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy.
Dz.U. 2002 nr 191 poz. 1596
oraz
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 września 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy
Dz.U. 2003 nr 178 poz. 1745
O czym użytkownicy wszelkich maszyn powinni ju,z doskonale wiedzieć.
W związku z tym na pewno celowym jest podczas remontu uwzględnić wymogi w/w rozporządzeń jeżeli tego dotychczas nie uczyniono.
Podczas analizy może okazać się że obecny układ zarówno mechaniczny jak i elektryczny nie spełnia powyższych wymagań i wymaga dostosowania.
I nie chodzi tu bynajmniej o zastosowanie jakiegoś sterownika czy kilku lampek.
Zainteresowanym proponuję dokładne zapoznanie się z tym zagadnieniem - jest wiele materiałów na ten temat na stronach internetowych:
Witam. Ja mam wykonać nową instalację w prasie według aktualnych przepisów, ale mnie głównie chodzi o sam schemat. Czy zna ktoś inne schematy realizujące te wymagania, a może mam pozostać przy tym schemacie, który zamieściłem.