Sterowanie pompą cyrkulacyjną CWU z łazienek

Cześć,

Chciałbym prosić o poradę jak rozwiązać sterowanie pompką cyrkulacyjną CWU z dwóch łazienek. Chciałbym, aby pompka załączała się niezależnie od tego z której łazienki skorzystam. Mam poprowadzone przewody YDYp 3x1.5mm2 z włączników oświetlenia w obu łazienkach do kotłowni. Podłączone są równolegle z oświetleniem łazienki - także gdyby w kotłowni na drugim końcu przewodu podłączyć żarówkę, to także by zaświeciła.

W kotłowni mam podrozdzielnicę przygotowaną do podłączenia pompy ciepła, do której wchodzą wspomniane dwa przewody. Chciałbym w niej zainstalować jakiś stycznik/przekaźnik, który podałby zasilanie na pompkę cyrkulacyjną po pojawieniu się napięcia na przewodzie poprowadzonym z oświetlenia łazienki (w zasadzie to dwa połączone równolegle).

Czy możecie polecić jakieś przekaźniki/styczniki? Byłyby zasilane 230V z obwodu oświetleniowego łazienek (3x1.5mm2) i przekazywały zasilanie na gniazdko z innego obwodu (3x2.5mm2) Wszystkie zasilenia z tej samej fazy.

Czy to wogóle ma szansę zadziałać przy takim układzie przewodów? Po włączeniu oświetlenia, w przewodzie pojawiłoby się napięcie, ale nie byłoby żadnego obciążenia?

Musisz mieć 2 przekaźniki z cewką 230V i stykami typ NO dobranymi prądowo do mocy pompy (możesz też użyć zwykłych styczników). Jedną cewkę zasilasz z jednego wyłącznika a drugą z drugiego; styki typ NO łączysz równolegle, podając na ich zasilanie stałą fazę i pompa dostanie zasilanie niezależnie którego wyłącznika użyjesz. Oczywiście …zabezpieczenia to podstawa!
Ale jak nie masz o tym pojecia, nie jesteś elektrykiem, to radzę takiego zaprosić do domu - to nie jest bezpieczne napięcie do eksperymentów !

Zadziałać, zadziała ale czy cały zabieg ma sens? Ile mocy pobiera pompka? Ja bym bardziej skupił się na tym aby dać duży bufor i do tego mała pompkę ktora by cały czas tłoczyła wodę. Nasze ładowarki w telefonach mają taką samą moc co taka pompka