Mam piec steggles/dwufunkcyjny/i od wczoraj sam sie wyłąncza!
Jaka może być przyczyna?
Dodam że po ręcznym odpaleniu działa, ale po jakimś czasie znów się wyłącza.
Ratunku zimno!! ![]()
Mam piec steggles/dwufunkcyjny/i od wczoraj sam sie wyłąncza!
Jaka może być przyczyna?
Dodam że po ręcznym odpaleniu działa, ale po jakimś czasie znów się wyłącza.
Ratunku zimno!! ![]()
witam
co znaczy ręczne odpalenie?
jedyna konkretna informacja to “od wczoraj”. sądzę, że to ma związek z mrozami.
i tu jedynie co mi się nasuwa - czujnik ciągu kominowego - mogący przy braku ciągu wyłączyć kocioł - ten czujnik trzeba ręcznie załączyć, by kocioł pracował dalej.
co znaczy “ręczne odpalenie”?
poproszę o więcej szczegółów, albo o inny zestaw pytań…
ręcznie odpalam świeczkę.
bo gdy się wyłancza piec to gasi wszystko.
co do czujnika kominowego to chyba nie,piec odpala natychmiast gdy zapalę świeczkę,więc nie czekam na ostudzenie czy wentylację,ale mam tak niskie ciśnienie gazu że jak włączę kuchenkę to zaraz piec gaśnie!
ratunku.!!
słyszałam o czujniku ciśnienia gazu?
może to to?
![]()
oczywiście to ta przyczyna.
nie mogę Ci dac dobrej rady, bo niskie ciśnienie może być skutkiem:
aha, rada podstawowa - trzeba przeczyścić kocioł. gaz jednak zanieczyszcza przewody, i czyszczenie może pomóc. zostaje więc wizyta fachowca - najlepiej serwisanta.
pozdrawiam
witam ![]()
Dodam tylko do słów Kolegi Profusa jedno spostrzeżenie. Przyczyną niskiego ciśnienia gazu może być równiez padający gazomierz. Miałem osobiście w zeszłym roku taki przypadek. Pogotowie wymieniło i po problemie.
Witam kolegów na forum.
Tak Kolega Jacek ma rację to może być zepsuty licznik gazowy .
Bardzo czesto kuchenka gazowa pracuje normalnie a piec gazowy nie chce odpalić kuchenka nie odczuwa za małego ciśnienia pracuje normalnie ale pieca czyli kotła gazowego lub junkersa nie odpali .
Pracowałem jako serwisant kotłów 12 lat i moge to potwierdzić(naprawiałem stare typy typu Elka, Piast. Przyczyną mogą być pełne odwadniacze najlepiej sprawdzić u sąsiada jak piec chodzi jak są kłopoty to zadzwonić do gazowni.
Pozdrawiam
Rysiu 71
Ja bym stawiał na czujnik zaniku ciągu kominowego. Może być już na ,wykończeniu . ożna to sprawdzić ,mostkując ‘’ go .Miałem już taki przypadek a ,robię’’ w tym temaccie już z 10 lat i nie zawsze awarie powoduje coś skomplikowanego , ale jakaś drobnostka.
ludzie mam już dość ![]()
kto wie gdzie jest serwis tego zaczarowanego pieca ![]()
we wrocławiu!!!
już mam co padło ale gdzie to kupić /opiszę wam to na jednym cieniutkim przewodzie gazowym 3 badziewianki
ludzie gdzie to kupić!!!
steggles kocioł model fco-23-2
juz dziś jedno kupiłam i gdyby nie grzeczność sprzedawcy to padłabym 70 zl ![]()
a pan w sklepie kaze do serwisu!!!
ale sam nie wie gdzie !!!
mój gg
1839947
może ktoś zna te serwisy ![]()