Witam,
Możecie mi forumowicze podpowiedzieć gdzie szukać wymaganych lub dopuszczalnych odległości stacji trafo od granicy działki lub budynków mieszkalnych ?
Stacja ma być kontenerowa wolnostojąca, trafo 630kV.
z góry dziękuje za odowiedź
Witam,
Możecie mi forumowicze podpowiedzieć gdzie szukać wymaganych lub dopuszczalnych odległości stacji trafo od granicy działki lub budynków mieszkalnych ?
Stacja ma być kontenerowa wolnostojąca, trafo 630kV.
z góry dziękuje za odowiedź
U producenta kontenera. To wynika z wytrzymałości ogniowej kontenera.
Nie jestem do końca przekonany, ale wg Elektromontażu Lublin przy standardowym wykonaniu kontenera odległości te wynoszą: 15m od budynków, 10m od niezabudowanej granicy działki sąsiedniej. Odległości te można zmniejszyć zwiększając wytrzymałość ogniową kontenera.
Witam ![]()
Polecam zapoznać się z rozporządzeniem o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Producent nie decyduje o wymaganych odległościach lecz może wykonać stację, którą można zgodnie z w/w rozporządzeniem ustawić w odległości… itd.
Przy problemach z odległościami można też rozważyć wyposażenie stacji w tzw. transformator suchy (bez oleju). ![]()
A przy okazji…jaka odległość stacji transformatorowej SN od dystrybutorów stacji paliw?