“Strazak” - w aneksie ochrony p.poż -do stacji ładowania akumulatorów.,określił pomieszczenie jako “wybuchowe”.Technolog przewiduje zainstalowanie grzejnika elektrycznego i przepływowego podgrzewacza wody.A na dodatek: prostowniki,podgrzewacz wody i grzejnik elektryczny nie są produkowane w klasie “Ex”.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem?
Grzejniki wykonane w Ex posiada w ofercie firma Agrital z Jarocina (062) 747 41 53. Dodatkowo firma Termar produkuje grzejniki marmurowe,dla swoich wyrobów posiadaja opinie o możliwości ich stosowania w pomieszczeniach akumulatorów.
Przy obecnie stosowanych akumulatorach o ograniczonej zdolnosci gazowania (dolewki wg. producenta co 10-15 lat) bardzo łatwo zapewnić odpowiednią wentylację akumulatorni i nie wyznaczanie w niej stref wybuchowych.
My przy budowie akumulatorni na stacjach energetycznych stosujemy grzejniki marmurowe. Proponuję zrezygnować z podgrzewacza i doprowadzić tylko zimną wodę a tak wogóle to woda w pomieszczeniu akumulatorni była potrzebna przy starych akumulatorach które wymagały czestej obsługi i w przypadku rozlania kwasu należalo go szybko wypłókać.
Witam
Jeżeli kolega otwiera kilka wątków o tym samym temacie to może być problem z uzyskaniem odpowiedzi.
Jeśli chodzi o mnie to się zgubiłem.
Jeżeli to był błąd (co mnie się też zdarzyło z powodu sieci) to zawsze można poprosić ISE.PL o wykasowanie kopii wątku.
Pozdrawiam Krystyn
Nie rozumiem …określił jako wybuchowe, technolog przewiduje…na jakiej podstawie , na to jest potrzebny projekt, protokół z naniesionymi strefami zagrożenia wybuchem, np. ZO,ZI,ZII, z określeniem czynnika stwarzającego zagrożenie od tego uzależniony jest wybór osprzętu.Chyba że wszystko jest dopiero w fazie projektów.
Tak jak wspomniał wcześniej P Grzegorz przy zastosowaniu odpowiedniej wentylacji (określona ilość wymiany powietrza) i uzależnienia załączenia prostowników od załączenia wcześniej wentylacji najczęściej nie występują strefy zagrożenia wybuchem.
Zastosuj akumulatory bezobsługowe i problem znika
Nie chcę się za bardzo wymądrzać, ale myślę że najpierw trzeba uzyskać odpowiedź jaka to jest klasa wybuchowości, palności itp. jeśli chodzi o pomieszczenie ( wg obowiązujących norm ). Potem można dobierać sprzęt odpowiedniej klasy.
Pozdrawiam.
Jakie sa wady (oprocz wymagan odnosnie temperatury) akumulatorow bezobslugowych?
Pozdrawiam
MP