PT koledzy, gdzie szukać odp. napytanie: czy we własnym domu -
z braku możliwości inwestycyjnych - można zastosować stabilizator
nap. zmiennego jednofazowego o mocy 3 kW ?
Może ktoś ma jakieś sugestie, porady itd. Pozdr.
Witam
Kolego SSR
Proszę bliżej określić ten problem - o co chodzi z tym brakiem możliwości inwestycyjnych ? no i po drugie, po co taka moc aż 3 kW ?
Pozdrawiam
Teodor
Chodzi oto,że inwestycja(nowa podstacja) jest nierealna - góry, mała
zabudowa, a zimą nap.sieci - przy pełnym obciążeniu spada do 170 V.
Chcę zastosować stab.firmy BAREL, ale no właśnie? Pozdr.
I, przeoczyłem, jeszcze jedno, moc 3 kW ,bo do całego budynku 10-12 odbiorców. Pozdr.
teraz ja z kolei czegoś nie rozumię:(
10-12 odbiorców oznacza tyle mieszkań czy tyle domków? Jeżeli tak to w jednym i drugim przypadku 3kW to za mało.
Druga sprawa, rozumię, że obecnie odbiorcy są zasilani. Czy z sieci energetyki?? Jeżeli tak to dlaczego macie inwestować w stabilizator??
Wystarczy ścignąć ZE za dostarczanie energii o parametrach niezgodnych z podpisaną umową.
Napisz jasno o co Ci chodzi to może pomożemy:) pozdrawiam
Oczywiście 10-12 mieszkań, to budynek po byłym Funduszu Wczasów Pracowniczych - przerobiony i zaadoptowany. Zasilanie standard -Energetyka. Inwestycja w stabilizator jest przynajmniej 100-krotnie
niższa i czas - zima za kilka miesięcy.POzdr.
Witam
Jeżeli to ma być 10-12 domków czy mieszkań to ten stabilizator byłby po stronie ZE przed licznikami ? No i jednofazowy ?
A poza tym obejrzałem to cudo:
http://www.barel.waw.pl/bst-03.html
"Zasada działania stabilizatorów typu BST oparta jest na zasadzie automatycznego przełączania odczepów toroidalnego autotransformatora, dzięki czemu napięcie wyjściowe to nie zniekształcona sinusoida.
Trwające milisekundy przełączanie nie powoduje zakłóceń w pracy urządzeń podłączonych do stabilizatora. "
Co to jest za układ przełączający to nie podają, a pomiarów pod obciążeniem jeszcze nie wykonali. A jak długo to popracuje ?
Proszę podać więcej szczegółów tego pomysłu. to myślę że Koledzy się ustosunkują i coś poradzą
Teodor
Witam, wydaje m się, że jest to zmartwienie Zakładu Energetycznego, który ma obowiązek dostarczyć energię elektryczną o właściwych parametrach(Prawo Energetyczne).
Czy umowa o dostarczenie energii z energetyką jest zawarta? Jeżeli tak to proponuje dzwonić do Zakładu energetycznego, wysyłać pisma, wzywać pogotowie. MAją zapamiętać,że masz parametry energii niezgodne z wymaganiami i mają obowiązek to poprawić.
PT koledzy, tu nie chodzi o zrobienie z ZE instytucji skarg i wniosków, tu chodzi
o konkrety - sezon zimowy “za pasem” a wieczorem jest 170 V
i m.in. TV siada. O tym,że za niedostarczenie energii o wymaganych parametrach przysługuje skarga itd. to ja wiem, ale to nic nie daje bo
życie jest życiem?! Cóż mi z tego,że dopłacą mi do energii z budżetu ZE
a w rzeczywistości z kieszeni abonentów ZE, jak i tak będzie 170 V.
Jeśli chodzi oto o co mnie idzie to czy można zaingerować za licznikiem
w gałęź odbiorczą gniazd, tj.wykonać dajmy na to skrzynkę dodatkową
ze stabilizatorem wewnątrz i na wyjściu podłączyć wspomnianą gałąź.
Przy czym ilość mieszkań (odbiorców) jest przykładowa, jak i moc
stabilizatora - w Barelu są i 10 kW-owe. To narazie tyle…
Witam
Szanowny Kolego SSR
Gdyby pytanie było: czy mogę sobie kupić stabilizator i podłaczyć poprzez niego swój telewizor w swoim pokoju - to odpowiedż pewnie byłaby natychmiastowa - TAK. Chociaż wydaje mi się że problem dotyczy starych telewizorów, bo nowe mogą pracować w dość szerokim zkresie napięć zasilających i zdaje się że nawet 170 V nie stanowiłoby dla nich problemu.
Ja bym nie kombinował z jakimś centralnym stabilizatorem i robieniem dodatkowej instalacji rozprowadzanej od niego. Niech każdy potrzebujący kupi sobie swój (mały) stabilizator, który będzie używał wtedy jak będzie korzystał z TV. Koszt łącznie pewnie taki sam a kłopot mniejszy.
Po pierwsze z czyjego licznika by to było - chyba że macie jeden na cały budynek, po drugie co z ochroną od porażen w takiej instalacji, po trzecie musiałby pracować całą dobę - trzeba czy nie trzeba itd.
No i przed zakupem od tego wybranego przez Kolegę producenta zobaczyłbym ten model w działaniu ponieważ jak wynika z lakonicznego opisu nie działa on płynnie ale skokowo jakiś układ przełącza odczepy. Czy to się nadaje do zamierzonego celu i nie będzie jakiegoś migotania czy nawet wyłączania się odbiornika.
Pozdrawiam
Teodor
PT Teodorze, tak się składa,że w RTV mam ponad 20-letnią praktykę
i jesteś w błędzie. A czy wczasowicz ma sobie przywieżć sprzęt to
nowinka, chociaż oczywiscie można to zaznaczyć w ofercie - a tak
nawiasem to prawdopodobnie Drogi Teodorze to jakieś - myślę -
nieporozumienie, błędnie zrozumiałeś mój post chociaż zważywszy
na wcześniejsze Twoje wypowiedzi to niestety gafa. Być może dość
lakonicznie przedstawiłem o co mi chodzi?!
A zatem, czy za licznikiem można wsadzić stabilizator o mocy takiej
na jaką podpisana jest umowa o przydział mocy!!!
Czekam na posty i pozdr.
witam kolegów:)
dalej pojąć nie mogę dlaczego nie chcecie wyegzekwować od energetyki parametrów napięcia. W moim ZE był przypadek, że po interwencjach mieszkańców Dyspozycja pomierzyła kilkakrotnie parametry sieci i postawili na długim obwodzie zasilającym trzy domy energetyczny stabilizator napięcia. Stał on kilka lat do czasu przebudowy sieci w związku z inną inwestycją. Proponuję więc skierować swoją energię na walkę z energetyką. Chyba, że nie ten powód skłonił kolegę do rozpoczęcia tego wątku. pozdrawiam
Rozmowy prowadzone są od dwóch lat lecz bez efektów, po prostu
na tym górskim terenie są tylko 3 budynki zresztą też porozrzucane.
I zanim nastąpi kolejny sezon chyba nic się nie zmieni ZE to nie jest
firma której zależy na kliencie zużywającym kilkaset kW ?!
Ale walczymy jakże by nie inaczej!
Witam
Mamy wakacje i bawimy się w grę zwaną ZGADUJ- ZGADULA:
Okazuje się że ten własny dom to jest całkiem duży dom bo mieszka w nim :
I, przeoczyłem, jeszcze jedno, moc 3 kW ,bo do całego budynku 10-12 odbiorców. Pozdr.
Następnie okazuje się że to jest budynek który ma 10-12 mieszkań:
Oczywiście 10-12 mieszkań, to budynek po byłym Funduszu Wczasów Pracowniczych - przerobiony i zaadoptowany.
Ale w końcu wychodzi na to że to jest dom wczasowy czy jak go tam zwać:
A czy wczasowicz ma sobie przywieżć sprzęt to
nowinka, chociaż oczywiscie można to zaznaczyć w ofercie
Ja nie nadążam za Kolegą SSR. Może ktoś inny.
Na poważnie dodam tylko, że natura autotransformatora jest taka że włączany do sieci nawet bez obciążenia mniej więcej co drugi raz zależnie od “szczęścia” wywala bezpieczniki.
Pozdrawiam
Teodor
PT Teodor’ ze nie miałem na myśli nikogo, a interlokutora w szczególności, denerwować brakiem precyzji w podaniu kilku danych.
Jeżeli odniósł ktoś takie wrażenie przepraszam. Pozdr.