Sprzęt BHP na rozdzielniach

Witam Szanownych Kolegów

Pomyślałem, że może na naszym zawodowym forum uzyskam wreszcie odpowiedź na nurtujące mnie od dawna pytanie:

na jakiej podstawie prawnej określa się rodzaj i ilość sprzętu bhp na rozdzielni. Od czego to zależy?

Krótkie wyjaśnienie:
Pracuję w dużej firmie i mojemu zarządowi podlegają rodzielnie o napięciu pracy 6 kV, 28 polowe. Są to stare, bo już ponad 30-letnie, konstrukcje i jeszcze do niedawna nie można było ustalić nawet ich statusu obsługowego (ze stałą obsługą czy bez). To udało mi się wreszcie wyprostować ale problem sprzętu bhp nadal jest otwarty.

Możecie mi Panowie wierzyć lub nie, ale nikt do dzisiaj nie umiał mi odpowiedzieć na to pytanie - nawet projektanci, którzy przecież w projektach określają ilość i rodzaj sprzętu niezbędnego na danej rozdzielni. Zwracałem się już do bardzo wielu osób (ministerstwa, SEP, biura projektowe) i do dzisiaj nic.
Może ktoś z Szanownych Kolegów będzie w stanie pomóc mi.

Pozdrowienia

Witam Kolegę Miedziak i Kolegów na Forum

Wydaje mi się iż przepisu prawnego określającego ilość sprzętu ochronnego nie było i nie ma.

Rodzaj i ilość sprzętu określana była w instrukcjach eksploatacji..

Przytoczę przykładowe zestawienie z instrukcji dla rozdzielni 15 kV w których opracowaniu uczestniczyłem 25 lat temu.

• drążek izolujący manipulacyjny - szt 2
  • drążek izolujący do nakładania uziemień - szt 2
  • neonowy lub akustyczny wskażnik napiecia - szt 2
  • uziemienie przenośne o przekroju minimum 50 mm kw. - szt 3
  • cęgi izolacyjne - szt 1
  • pomost izolacyjny- szt 1
  • rękawice dielektryczne - par 3
  • półbuty dielektryczne - par 3
  • okulary ochronne - sztuk 3
  • hełmy ochronne - szt 3
  • linka konopna - mb 30
  • tablice ostrzegawcze i informacyjne - kpl 1
  • apteczka z typowym zestawem leków - sztuk 1

A to przykładowe zestawienie dla rozdzielni niskiego napięcia:

• rękawice dielektryczne - par 3
  • kalosze dielektryczne - par 3
  • uziemienie przenośne o przekroju minimum 50 mm kw. - szt 3
  • okulary ochronne - sztuk 3
  • linka konopna - mb 30
  • tablice ostrzegawcze i informacyjne - kpl 1
  • apteczka z typowym zestawem leków - sztuk 1

System pracy - czterobrygadowy. Kierował tym brygadzista grupy elektryków + czterech kierowników zmianowych + na każdej zmianie 2 elektryków.

Z literatury - T. Henig - Urządzenia elektryczne dla elektroenergetyków - WSiP 1976 - :
" W rozdzielni wysokiego napięcia bez stałego dyżuru powinny znajdować się:

• drążki izolujące
  • cęgi izolujące.
    Pozostały sprzęt ochronny powinien być przenoszony przez brygadę monterską na miejsce pracy"

Oczywiście, z powodu badań okresowych trzeba dysponować jakąś rezerwą sprzętu, tak aby nie zostać bez odpowiedniej jego ilości - sprawnego i będącego w dyspozycji.

Być może Koledzy zweryfikują to, co napisałem.

Pozdrawiam
Teodor

Witam serdecznie.
Temat jak najbardziej aktualny.
Czy pojawiły się przepisy określające wykaz sprzętu BHP na rozdzielni 15kV, 6kV.
Jeśli nie to proszę o pomoc.
Pytanie nr 2 wykaz sprzętu który powinien sie znaleźć na samochodzie Pogotowia Energetycznego ŚN i nN.
Pozdrawiam
Tomasz

Jeśli chodzi o wyposażenie pogotowia to znajdziesz w Instrukcji Organizacji Bezpiecznej Pracy każdej spółki energetycznej

pozdrawiam

Skoro cisza w temacie to przepisów nadal nie ma?
Mam pewien przypadek, związany z tym tematem. Wykonawca ma wykonać zadanie budowy pewnej instalacji wielobranżowej “pod klucz”, w tym trzy stacje trafo 2x6/04kV i 6/0,7kV z liniami SN, rozdzielnię NN. Nie chce dostarczyć przenośnego wskaźnika SN…