Pomóżcie koledzy.W rozdzielni są trzy różnicówki trójfazowe,dwie z nich działają prawidłowo tzn. działa test i wyłączają się po zetknięciu N+PE (obwód obciążony) lub przy włączeniu żarówki między fazę a PE. Jedna z nich nie działa na przycisk testu natomiast na próby z żarówką lub N+PE reaguje prawidłowo.Próbowałem zamieniać je między sobą miejscami i zawsze w tym samym miejscu w różnicówce nie działa test gdzie w innym miejscu różnicówka działa prawidłowo. Dodam jeszcze że w domu nie ma jeszcze wykonanego przyłącza uziemienia i odbiorników co nie wyklucza że dwa RCD działają a jeden nie.Rozdzielnia sprawdzana była z RB. Połączenia w trzech przypadkach są prawidłowe. Co może być przyczyną takiej sytuacji?
Witam.Szanowny Kolego żarówka nie służy do sprawdzania wyłącznika różnicowo-prądowego /jeśli by służyła zapewne producent urządzenia dołączył by ją do niego/.
Skoro stwierdziłeś nieprawidłowość w działaniu w/w urządzenia wezwij osobę znającą sie na instalacjach elektrycznych -elektryka.
Różnicówka ma wejście i wyjście, w przeciwieństwie do zwykłej “eski”. Różnica sprowadza się do tego, że przy odwrotnym podłączeniu wyłącznik normalnie chroni obwód, ale obwód testu zamiast za układem pomiarowym znajduje się przed nim - stąd brak reakcji na wciskanie testu.
Sugeruję zaproszenie elektryka celem poprawy układu połączeń.
Jeśli byoby tak jak piszesz Kolego, wówczas producent musiałby jednoznacznie określić sposób podłączenia aparatu, a w przypadku różnicówek, z czymś podobnym sie nie zetknąłem.
Jeśli nie działa przycisk ,TEST" to różnicówkę kwalifikujemy jednoznacznie jako uszkodzoną. Test ma za zadanie kontrolę poprawności zadziałania wyłącznika, a jego działanie polega na wymuszeniu prądu różnicowego poprzez włączenie w obwód rezystora.
Masz rację, Kolego electrics, moje niedopatrzenie.
Rezystor włączany jest pomiędzy L i N w taki sposób, że jeden z końców rezystora włączony jest przed, drugi za układem pomiarowym (na przykładzie P312 FAEL) co zapewnia poprawne działanie testu przy dowolnym kierunku podłączenia.
@tekowoj1982:
Podtrzymuję resztę mojej poprzedniej wypowiedzi: zaprosić elektryka. I chętnie usłyszymy na forum, jaki będzie efekt jego wizyty.
Dziękuję za odpowiedzi.Te trzy różnicówki są tej samej firmy i są od góry połączone listwą grzebieniową. Test nie działa w tej środkowej a jak zamienię je miejscami z 1 lub 3 wtedy te na miejscu środkowej też nie działają.Wygląda jakby było złe podłączenie ale robiłem takie rzeczy wiele razy i wiem że jest dobrze podłączenie, wspólny zero dla wszystkich przed rcd i oddzielne dla każdej za.Nie wiem co może to być.
podłącz różnicówkę do góry nogami, oczywiście prawidłowo podłączając N.
tez o tym myślałem,ale mogę to zrobić dopiero w poniedziałek dam znać jaki efekt
A czy na pewno dochodzą 3-fazy? - być może biegun odpowiedzialny za test nie ma napięcia.
Witam
różnicówka tak jak stwierdził kolega powyżej jest nisprawna
jest to też urządzenie mechaniczne
miałem przypadek w swojej praktyce że spotkałem się z różnicówkami które były sprawne elektrycznie pomiary były ok ale nie reagowały na test a napięcie było podane na wszystkie fazy zero podłączone prawidłowo okazało się że mechnicznie uszkodzone były cięgienka odpowiedzialne za wyzwolenie po dochodzeniu wyszło że spowodowane to było upadkiem podczas transportu
producent zakłada że urządzenie można sprawdzić właśnie przyciskiem test jak nie działa urzadzenie nie sprawne
któryś z kolegów wspomniał że kierunek podłączenia zasilania jest istotny było to ważne przy pierwszych modelach zabezpieczeń wypuszczonych jeszcze przez firmę Fael a i jeszcze ważne inaczej zasilam różnicówki np Schneidera a inaczej reszty producentów chodzi o podłączenie przewodu zerowego
[Zdanie zaczyna się wielką literą. Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni. Wielkość liter ma znaczenie!] [elpapiotr]
Kolego tekowoj1982: a jakie to są różnicówki? Jedno czy trój-fazowe?
I jeszcze jedno interesuje mnie jak to jest podłączone tą listwą grzebieniową kupił kolega specjalną listwę 4-ro torową czy wycinał odpowiednie fragmenty popularnej 3 torowej listwy?
Zanim jeszcze poważniejsze pomiary proponuję zmierzyć napięcie na wszystkich zaciskach wejściowych różnicówek względem neutralnego, a później wszystkie napięcia międzyfazowe (choć w tym przypadku międzyzaciskowe każdy z każdym zaciskiem)
Sam jestem ciekaw przyczyny więc proszę o relację.
Marcin
sq3hmn napisał:
Kolego tekowoj1982: a jakie to są różnicówki? Jedno czy trój-fazowe?
SQ3HMN
Autor już w pierwszym poście napisał, że są 3-fazowe
Inni koledzy piszą, że jeśli TEST nie działa to różnicówka jest niesprawna. Ale jeśli na pozycjach 1 i 3 (oznaczenia wg autora) test działa, a na pozycji 2 nie, to chyba nie różnicówka jest niesprawna lecz zły jest układ połączeń dla pozycji 2.
Więc może połączenie przy pomocy grzebienia nie wyszło prawidłowo?
Andrzej
Na obudowie wyłącznika jest schemat podłączenia przycisku ( test), jeśli twój wyłącznik zasila tylko obwody jednofazowe to mogłeś nie zauważyć, że masz podłączone zasilanie przykładowo L2-L1-L1
Przepraszam że długo się nie odezwałem ale miałem awarię internetu.Już chyba wiem co jest nie tak. Test podłączony jest do zacisku 5 i odkryłem że gdy poluzuję trochę śrubę test działa a gdy ją mocno dokręcę przestaje działać. Wygląda to na uszkodzenie mechaniczne wewnątrz albo coś się napręża przy dokręcaniu i blokuje.
Pisałeś wcześniej:
Musiały by wszystkie równo źle reagować na dokręcenie zacisku (naprężenie). Oczywiście nie jest to wykluczone, ale wydaje mi się nieco mniej prawdopodobne niż błąd w połączeniu. Może przy poluzowanym zacisku brak jest kontaktu z szyną i powoduje to zmianę w układzie połączeń.
Bardzo ciekaw jestem ostatecznego wyjaśnienia zagadki.
Andrzej
…gdy poluzuję trochę śrubę test działa a gdy ją mocno dokręcę przestaje działać.
Więc upewnij się czy przewód który usiłujesz dokręcić na pewno znajduje się tam gdzie znajdować powinien.
Ale gdy wyjąłem grzebień i zrobiłem mostki linką test działa choć było podłączone jak na grzebieniu.
Ostateczne rozwiązanie to zasilanie listwą grzebieniową od dołu ,odbiorniki od góry linką bo po włożeniu listwy i mocnym dokręceniu znów test nie działa.Przy takim wykonaniu wszystko jest ok.
Jeśli lekko poluzowałem zacisk 5 test działał i był przepływ prądu przez RCD ale nie chciałem ryzykować i stad zmiana sposobu połączeń w rozdzielni.
Więc grzebień (przewód) nie wszedł tam gdzie powinien wejść.
To się czasem zdarza.
Tobie się udało uchwycić skutek mimo iż nie znalazłeś przyczyny.
Często się to kończy wypaleniem aparatu.