Sprawdzanie przekroju przewodu

Mam wielką prośbę do Kolegów. Czy spotkaliście gdzieś przymiar wzornik, którym można sprawdzić przekrój przewodu, żyły najlepiej izolowany.

Witam Kolegę Janusza (kaszkowski) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Problem ten mógłby się wydać banalny. Jedna nie.
Obecnie mamy tylu producentów przewodów, że można zgłupieć. W przypadku przewodów DY od 1,5 - 4,0 mm2 to sprawę można jakoś wyczuć. Jednak powyżej DY, LY, LYg 4,0 itp. to zaczynają się schody w ocenie, co w “trawie piszczy” tj. jaki jest przekrój żył Cu czy Al patrząc na przewód nie widząc jego odizolowanej końcówki.

Witam Wszystkich!

Sprcjalnego wzornika izolowanego to jeszcze nie spotkałem.
Za to w sklepach zajmujących się materiałami dla zakładów metalowych (obróbki skrawaniem, tokarni) są wskaźniki dynamometryczne do kontroli średnić i gróbości różnych materiałów. Osobiście taki widziałem w zklepie ze suwmiarkami. Może by tam popytać?

witam Kolegów:)
Ja kiedy byłem młodym :wink: zrobiłem sobie taki wzornik wykorzystując hurtownię kolegi. Generalnie się sprawdza.

Witam!
-Trzeba jeździć na spotkanie Forumowiczów do B.B., to miałoby się taki wskaźnik za darmo:

Jeżeli ktoś odemnie jedzie i zostawi mi informacje że np. usterka do usunięcia Dy 6, apo przyjeździe okazuje się że to DY 4 to muszę np. wracać po inny drut albo go kupić. Coraz częściej grubość izolacji ( producenta ) daje złudne wrażenie co do określenia przekroju. Ja taki wzornik gdzieś widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie, a w katalogach nic nie znalazłem. Zawsze pozostaje np. plastikowa suwmiarka.

Właśnie o taki mi chodziło. Kolego Edwardzie czy można gdzieś taki zdobyć (kupić).

Witam!
-Dostałem jako reklamówkę firmy Bals na stoisku wystawowym na ENERGETAB w B.B. ( lub na targach w Warszawie) i do dzisiaj nie spotkałem się, by posiadali coś takiego w jakiejkolwiek hutrowni kabli czy przewodów.
P.S.
-Może ten napis naprowadzi na producenta przymiaru:
BalsCEENorm
balcom
-Proszę spytać w firmie:

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Po czym…

Gdybym wiedział, że o to Koledze chodzi to bym nie zabierał głosu gdyż każdy chyba wie że najprostsza suwmiarka kosztuje kilka zł.

I o to chodzi. Ja również kiedyś miałem na kółku (takim jak od kluczy) dołączonych klika przewodów od 1..16mm2 bez izolacji oraz oddzielnie izolowane kawałki przewodów od 1..70mm2. Ale to były czasy gdy producentów przewodów było kilku na naszym rynku.
Bajer reklamówki przedstawiony przez Kolegę EDI’iego owszem może jest użyteczny parę dni lub m-cy ale przypuszczam że Kolega EDI nie pójdzie z nim na budowę aby żaden inwestor nie zobaczył czym się posługujemy. Mam nadzieję że Polacy takiego czegoś nie wymyślą.
A jeżeli już, to mogłoby to być ciekawe lecz z duraluminium i w cenie 2-4 zł. Może wówczas ktoś by to kupił.

Witam!
-Cytuję:
“Bajer reklamówki […] może jest użyteczny parę dni lub m-cy ale przypuszczam że Kolega EDI nie pójdzie z nim na budowę aby żaden inwestor nie zobaczył czym się posługujemy.”

-Ten “bajer” jest używany sporadycznie, w przypadkach wątpliwych, które opisał Autor tego tematu, a jego miejsce jest w pokazywanej już walizeczce pomiarowej (-stąd po dwóch latach wygląda jak nowy).
Używanie czegokolwiek, to kwestia kultury […] i podejścia do przyrządów pomiarowych, bo jest nim właśnie ten “bajer”.

Definicja:
“Przyrząd pomiarowy - urządzenie, układ lub jego elementy, przeznaczone do wykonywania pomiarów samodzielnie lub w połączeniu z jednym lub wieloma urządzeniami dodatkowymi; wzorce miary i materiały odniesienia są traktowane jako przyrządy pomiarowe.”

P.S.
–Choć nie polski, a niemiecki, to z pewnością nie radzie… .

Witam!
-Przy okazji, następny “bajer” z mojej walizeczki pomiarowej
(za ok. 6 zł.):
to te

Kolego Krystynie ja wolę taki i chyba mogę. Bo odnoszę wrażenie że najpierw powinienem zapytać Kolegę o zdanie. Wolę plastikowy bo nie widzę miejsca dla metalowych w rozdzielni lub puszkach.

Witam Kolegę Janusza (kaszkowski) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ani mnie ani innych Kolega nie musi pytać o zgodę.
Myślałem że w temacie miał być trochę trudniejszy gdyż Kolega pytał o przewody izolowane.
A jeśli teraz mówimy o gołych żyłach i sprawdzaniu w puszkach to lepsza do tego celu jest suwmiarka plastikowa (o czym Kolega sam wspomniał) gdyż przypuszczam że jeszcze chodzi o sprawdzanie średnicy przewodów pod napięciem. Suwmiarką da się łatwiej podejść w puszce i określić przekrój linek.
KU PRZESTRODZE DLA WSZYSTKICH.
Żadnym przyrządem nie należy wykonywać prac pod napięciem jeżeli nie posiada odpowiednich oznaczeń bezpieczeństwa.

Witam!
Co oznaczają takie zapisy:
0,5mm kwadrat. - AWG20 ÷ 10
1,5mm kwadrat. - AWG16
2,5mm kwadrat. - AWG12
4,0mm kwadrat. - AWG10
6,0mm kwadrat. - AWG10
10mm kwadrat. - AWG8
16mm kwadrat. - AWG6
25mm kwadrat. - AWG4
35mm kwadrat. - AWG2
50mm kwadrat. - AWG0
A przykład jest tu, na str.3:

Witam Kolegę Edwarda i Kolegów na Forum

To dobre pytanie, ponieważ często z tym oznaczeniem można się spotkać.

AWG - American Wire Gauge - amerykański system wymiarowania przewodów.

Tabele przeliczeniowe można znależć na wielu stronach

http://www.aste.pl/index.cgi?idn_parent=1658&lang=pl
http://www.hifi.pl/porady/slownik/awg.php

http://www.coilcraft.com/awg.cfm

http://www.rbeelectronics.com/wtable.htm

Prawdę mówiąc nie sprawdzałem czy wszystkie te tabele są takie same.

Pozdrawiam
Teodor

Witam!
-Ja też prawdę napiszę:
-Liczyłem na pomoc ze strony Kolegi Teodora_P i nie zawiodłem się.
-Sam niewiele znalazłem przez te “internetowe okulary”.
-Wielkie dzięki za pomoc.
P.S.

• Z mojej strony: -Gwarantuję “małe piwko” bezalkoholowe :wink: na spotkaniu w B.B. (na ENERGETAB 2005).

Koledzy odgrzebałem tak stary temat może pokazało się coś na rynku.
Gdzie można zdobyć taki wzornik?