JAki sposób rozruchu przyjąć dla wentylatora oddymiającego:
np DV1-800/35/15
Prąd rozruchu 200A jaki wspolczynnik przyjac do zabezpieczenia 1,6 czy 2,4
rozruch ciezki czy lekki.
To samo odnosi sie pomppowni hydrantowej ale tu wydaje mi sie ze ciezki.
witam Kolegów ![]()
W obydwu przypadkach rozruch ciężki.
A więc 200/1,6=125A zabezpieczenie - cholernie duze no ale trudno.
Jak byscie dobrali sposob rozruchu wentylatora napowietrzjacego klatke w czasie pozaru - went 15kW?
Czy bezposrednio rozruch ok 200A czy gwiazda trojkat?
Czy dozwolony jest rozruch went. pozarowego gwiazda trojkat?
Dla silnika to bez znaczenia jak się dokona jego rozruchu. Znaczenie jest dla sieci zasilającej.
Ale czy przepisy pozwalaja dokonac rozruchu gwiazda - trojkat?
przepisów nie znam ale rodzaj rozruchu wydaje się być bez znaczenia (popytam). wentylator nie napowietrza w czasie pożaru ale oddymia.
Wg mnie na sprawy należy patrzeć inaczej: Czy ktoś lub coś mi tego zabrania?
Miałem ostatnio z wykonawcą dyskusję o czymś tam z branży gazowej. Bo wg niego w projekcie (nie moim, a biura projektowego) było coś źle. Pytam go: - Gdzie jest napisane, że tak nie wolno albo wg jakiego przepisu mi wykaże, że to jest niedopuszczalne? - i się zamknął. No nie, zadzwonił jeszcze do kumpla w gazowni i po rozmowie już do tego nie wrócił. Tej roboty też nie dostał.
Wentylator napowietrza bpo wytwarza wuzsze cisnienie w klatce schodowej.
Straśnie duży silnik jak na napowietrzanie klatki schodowej.
Sposób rozruchu powinien być dobrany do rodzaju zastosowanego silnika. Silnik przystosowany do rozruchu gwiazda-trójkąt to rozruch gwiazda=trójkąt, do rozruchu bezpośredniego to rozruch bezpośredni, do współpracy z przekształtnikiem to softstart.
Przepisy nie ograniczają możliwości wyboru ani w stosunku do wentylatorów oddymiania czy napowietrzania ani w stosunku do pomp czy hydroforów wody pożarowej.
Osobiście jeśli miałbym wpływ na wybór rodzaju silnika, wybrałbym gwiazda-trójkąt.
Witam!
Czy aby w torach zasilających urządzenia pracujące podczas pożaru nie pomija się zabezpieczeń termicznych a zabezpieczenia nadmiarowoprądowe celowo się przewymiarowuje?
No wlasnie czy stosowac wylacznik silnikowy z termikiem?
Nie spotkałem się z takim podziałem silników, ale …
Nie spotkałem się z jakimś zakazem w przepisach odnośnie silników do oddymiana, są odnośniki w normie do pomp pożarowych - teraz nie powiem gdzie te zapisy - jak znajdę czas to poszukam. Jeżeli silnik można załączyć gwiazda-trójkąt to myślę że można tak zrobić, bo jeżeli dokonasz rozruchu bezpośredniego to może i tak nastąpić utyk jak sieć nie wydoła. Jeżeli jest to jakiś zakład i ma własne trafo (czy kilka) to rozruch bezpośredni.
Trudno dokonać rozruchu “gwiazda/trójkąt”, gdy np. silnik ma wyprowadzone tylko 3 końcówki.
Coś mi tu nie pasuje - wentylatory oddymiające służą do wyrzucania dymu i oczywiście powietrza razem z dymem NA ZEWNĄTRZ budynku, czyli z punktu widzenia klatki schodowej jest to wentylator ssący - a więc na samej klatce schodowej wytwarza lekkie podciśnienie. Chyba że prawa fizyki jakoś sie zmieniły od czasu jak skończyłem szkołę.
Pozdrawiam
Yanc
witam Kolegów ![]()
Jest trochę inaczej a raczej odwrotnie. Wentylacja ciągów komunikacyjnych ma za zadanie wytworzenie nadciśnienia na drogach ewakuacyjnych czyli niedopuszczenie do przedostania się tam dymu.
Inną funkcje pełnią klapy dymowe, one mają za zadanie po świadomym otwarciu odprowadzenie dymu.
Do pracy normalnej (np. przewietrzanie) termiki nie są pomijane przy pracy podczas oddymiania tak.
Witam.
Proponuję zajrzeć do PN-IEC 60364-5-56:1999. “Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego.Instalacje bezpieczeństwa”.
pozdrawiam