Witam!
Jako zwolennik prowadzenia instalacji w peszlach, długo zastanawiałem się jak to zrobić w domu który właśnie zamierzam wybudować. Problem jest tego typu już ściany nośne będą wykonane z silki o grubości 18 cm, więc robienie głębokich bruzd jest w tym wypadku znacznie utrudnione, a dodatkowo przy tak cienkiej ściance mocno ograniczone (wg wytycznych producenta silki, co do wielkości i długości bruzd istnieją pewne ograniczenia związane z ograniczeniem nośności takich ścian).
Zastanawiałem się nad prowadzeniem peszli po podłodze (w warstwie ocieplenia, pod ogrzewaniem podłogowym. Taki sposób nie jest wcale łatwy do wykonania, gdyż leżące peszle łatwo jest uszkodzić a i tak trzeba z podłogi odpowiednio przejść na ścianę (dodatkowo problemy z układaniem styropianu)
Myślałem o zastosowaniu silki z wydrążonymi kanałami przeznaczonymi pod elektrykę. Jednak ten sposób ma sporo wad i w praktyce, moim zdaniem nie sprawdziłby się. Dodatkowo mamy tu do wykorzystania jedynie pionowe odcinki, a tych akurat jest znacznie mniej niż poziomych, więc problem dalej by pozostawał.
Tak, więc wymyśliłem następująca rzecz.
Po wybudowaniu murów na wysokość 30 cm nad docelowym poziomem posadzki, robimy deskowanie jak pod wieniec na wszystkich ścianach, wkładamy tam peszle, przykręcamy do deskowania gniazdka i ogólnie rozprowadzamy całą sieć peszli aby w przyszłości wsadzić tam kable (zasilające głównie gniazdka oraz kable teletechniczne), zalewamy to betonem (np. na kruszywie keramzytowym) i dalej idziemy już normalnie silką do poziomu 30 cm pod sufitem – tutaj powtarzamy operację (wykorzystując to samo deskowanie i robimy górny poziom pod instalacje – oświetlenie kinkietami, doprowadzenie kabli do rolet, alarmu itp. W ten sposób mamy załatwioną sprawę elektryki i wszelkich instalacji już na poziomie stanu surowego, wraz z osadzonymi puszkami. Pozostałoby tylko porobić pionowe przejścia miedzy poziomami, w których zalane zostały peszle - jednak tutaj nie widzę już problemu, nawet gdyby trzeba było zrobić bruzdy.
Co Panowie myślą odnośnie takiego sposobu rozwiązania problemu?