Spodziewany prad zwarciowy

Witam wszystkich na forum.

Przy doborze szeregowo połączonych zabezpieczeń istotną sprawą jest ich selektywna współpraca na którą wpływ ma spodziewany prąd zwarciowy (zmierzony lub obliczony).Moje pytanie brzmi :Jak najprostszą metodą go obliczyć ?
Pozdrawiam wszystkich :slight_smile: :slight_smile:

Najprościej zmierzyć parametry sieci.
Teoretycznie obliczyć można ale trzeba znać wiele parametrów: moc trafo, długość i przekroje sieci, długość i przekroje wlz-tu i instalacji. Znając te szczegóły można teoretycznie obliczyć taki prąd ze wzoru
Iz=0.8Uf/Zs
gdzie Iz - prąd zwarcia
0,8- wsp. na przejścia
Uf - napięcie fazowe
Zs - impedancja pętli zwarcia

powodzenia

Witam ponownie
Moje pytanie ma związek z przykładem z jakim się spotkałem w katalogu Legranda na rok 2003, gdzie przy doborze zabezpieczenia selektywnego poprzedzającego S301 C założono iż prąd spodziewany zwarciowy na zaciskach nadprądówki w/w będzie wynosił 0,8KA.Skąd taki duży prąd zwarciowy?. Dokonałem pomiaru Z=0.5 Om z wyliczeń wynika Ip<lub =460A.Co o tym myślicie?
Pozdrawiam

Witam Kolegę REDL i Kolegów na forum

To nie jest duży prąd zwarciowy. Wyłaczniki mają zwarciową zdolność wyłączania: 6000 A, 10 000 A czy 25 000 A bo takie prądy zwarciowe mogą wystąpić w miejscu zainstalowania wyłącznika.

Prądy zwarciowe liczy się tzw. metodą PN czyli opisaną w Polskiej Normie.
Obecnie jest to PN-EN 60909-0:2002 (U) Short-circuit currents in three-phase a.c. systems - Part 0: Calculation of currents.
Wprowadzona norma zastępuje dotychczasową normę “zwarciową” PN-74/E-05002. Nowo wprowadzona norma ma charakter okładkowy, tzn. tekst normy (kilkadziesiąt stron) podany jest “równolegle” w dwóch językach: w języku angielskim (na stronach nieparzystych) i w języku francuskim (na stronach parzystych). W języku polskim podane są jedynie na “okładce” normy informacje o wprowadzeniu normy. Norma nie ma dodatku krajowego odnośnie doboru urządzeń do warunków zwarciowych (to było głównym przedmiotem normy PN-74/E-05002)

Dla własnych ćwiczeń intelektualnych może wystarczyć to opracowanie:
http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~einstein/elektroenergetyka/zwarcia.pdf

Pozdrawiam
Teodor

witam kolegów:)
Kilka spraw:

• po pierwsze, jak zauważył kolega Teodor wyłączniki produkowane są na zwarciową zdolność wyłaczeniową 6, 10 i 25 kA. Czyli poszczególne szeregi mają wytrzymać takie prądy zwarciowe.
  • po drugie w przykładzie na str. 87 podano sposób doboru bezpiecznika przed s-ką przy założeniu, że prąd zwarciowy (wymyślony przez autorów dla potrzeb przykładu) wyniesie 0.8 kA. czy on jest duży czy mały?? rzecz gustu. W każdym razie dla tego obwodu można zastosować każdy z typów produkowanych esek bo 0.8<6, 10 i 25 kA.
    W przypadku kolegi redl spodziewany prąd zwarciowy Iz=230x0.8:0.5=0.368kA czyli jest mniejszy od 6, 10 i 25 kA.
    I dla prądu 0.368 kA dobierasz zabezpieczenie z tabeli aby uzyskać selektywność zadziałania. pozdrawiam