Witam mam pytanie o spadek napięcia , lecz przy napięciu stałym.Urządzenia są oddalone od siłowni o 36m. Prądy na jakie jest zapotrzebowanie urządzeń to max 300 A. Jaki dobrać przewód ??
Może ktoś miał już do czynienia z podobnym problemem??
Witam
Dobieraj przewody tak samo jak dla prądu przemiennego.
Na 300 A potrzebujesz kabel YAKY 1x240 mm2, lub YKY (YKXS) 1x120 mm2.
Pozdrawiam
Yanc
Witam,
Nie ma czegoś takiego jak YAKY 1x… czy YKY 1x…
Obciążalności pojedynczych przewodów miedzianych:
95 mm2 - 322A
120 mm2 - 369 A
Przy założeniu, że przewody ułożone są pojedynczo na uchwytach lub izolatorach w temp 25 st. C.
Witam ![]()
Nie bardzo rozumiem. Czy Kolega chce powiedzieć że nie ma kabli jednożyłowych?
Jeśli tak to myślę że Kolega się myli.
Oczywiście, że moge się mylić ale nie spotkałem się z opisem YKY 1x…
czyli z oznaczeniem jedno przewodów jednożyłowych jako kabli…, ale jak już wspomniałem mogę być w błędzie. Proszę o rozjaśnienie mojej niewiedzy…
Ps. Mam na myśli kable nn… Znam kable elektroenergetyczne jednożyłowe SN.
Przepraszam ![]()
Wycofuję się ze swojej wypowiedzi, że nie ma kabli jednożyłowych…
Witam.
PS. Kable w/n też są jednożyłowe
Nie napisałeś o rzeczy podstawowej jakie masz dopuszczalne najniższe dopuszczalne napięcie zasilające urządzenia. Bo jak wiesz zastosowanie dopuszczalnego procentowego spadku (4% bodajże) stosowanego przy doborze kabli przy napieciu zmiennym nie ma tutaj większego sensu. Piszesz coś o siłowni więc mniemam, że chodzi o zasilanie odbiorów telekomunikacyjnych (centrala albo coś w tym rodzaju). Pozwoliłem sobie przeprowadzić obliczenia dla kabla produkcji Telefoniki 1xYLY 150mm ² . Producent podaje rezystywność kabla 0,124
Tak dzięki za informację lecz dlaczego kable jednożylowe??
nie można zastosować 2xYAKY ?
pozdrawiam
z wypowiedzi kolegi carramba procentowy spadek to 1,02%
a kolega Yanc nie napisał skąd dobrał przewody?jest pewna różnica pomiędzy 120 a 240??
nie wiem za bardzo jak miałoby to być podłączone? W siłowni zwykle jest BM do którego podłącza się odbiór. Czy miałyby to być dwa kable podłączone pod ten sam BM?
wyprowadzenie z siłowni ma być dwoma obwodami- krytycznym i niekrytycznym.A poza tym muszę jeszcze zastosować przewody “+” tzn. nie obciążone i uziemione.w sumie 4 przewody.
Nie znalazłem przewodu 2x, faktycznie przy tych przekrojach nie ma.
Jakie kable zastosować do “+”?
Kolego bracket!
Z mojej wypowiedzi wynika, że dla odbiorów prądu stałego nie należy kierować się procentowym dopuszczalnym spadkiem napięcia (tak jak ma to miejsce przy prądzie zmiennym). A kolega Yanc dobrał przewody ze względu na obciążalność długotrwałą Idd (podawaną dla prądów zmiennych). Jednak w tym przypadku polemizowałbym,że kable w przypadku obwodów prądu stałego należy dobierać tak jak dla prądu zmiennego. Idd wynika z właściwości izolacji, a dokładniej przy jakiej temperaturze będie jeszcze spełniać swoje zadanie (czyli izolować) a przy jakiej się spali, wyparuje itp. Na temperaturę izolacji ma zaś wpływ moc przesyłana przewodem, ta zaś uzależniona jest od prądu oraz napięcia. W mniejszym stopniu temperatura izolacji uzależniona jest od zysków ciepła z otoczenia oraz sąsiednich przewodów (które również się grzeją). Czysto teoretycznie więc jeśli przewód ma idd 100A dla napięcia 400V czyli można przesłać nim (zakładając odbiór rezystancyjny dla ułatwienia) 40 kW mocy. A w przypadku napięcia 48V DC (takie zwykle jest stosowane w telekmach) przez ten sam przewód można by przesłać 833A prądu (40kW/48V). Oczywiście powinien być przy takich obliczeniach uwzgleniony współczynnik kształtu napiecia jednak przyjmując nawet, że ograniczy nam to prąd mozliwy do przesłania do 500A to i tak daje to prawie 5 razy większe idd niż dla prądu zmiennego (400V). Jednak przekrój kabla i tak koniec końców będzie wzależniony od dopuszczalnego spadku napięcia.
Witam ![]()
Kolego Carramba przyznam się, że bardzo rzadko zajmuję się prądem stałym. Jednak coś tam o prądach i obciążeniach wiem dlatego też to co Kolega pisze wywołuje we mnie bardzo wielki znak zapytania.
Czy ja jestem niedouczony czy Kolega coś jednak pokręcił.
kolego carramba sprawa nie jest tak skomplikowana jakby się wydawać mogła.Moje 2% to w przybliżeniu 1v (dla tych urządzeń ) i o tyle może spaść napięcie na końcu linii. tylko nadal nie wiem jakimi przekrojami puścić uziemiony “+”
Witam.
O ile coś pamiętam ze szkoły, to definicja wartości skutecznej (a takimi wartościami operujemy przy prądzie przemiennym) to jakiś tam równoważnik wartości prądu stałego.
I moc tracona na oporze wewnętrznym przewodu, niezależnie czy chodzi o prąd stały, czy prąd przemienny (wartość skuteczna) jest równa I kwadrat x Rp.
Więc napięcie nie ma tu nic do rzeczy, Kol. carramba.
Idd dobiera się zarówno dla prądu stałego jak i zmienego… Nie słyszałem żeby dobierać kabel pod moc…, czyli jak kolega wspomniał o przykładowych 40 kW ![]()
Na temperaturę izolacji ma zaś wpływ moc przesyłana przewodem, ta zaś uzależniona jest od prądu oraz napięcia.
Ciekawe teorie… Mnie zawsze wydawało się, że na temperaturę ma wpływ moc tracona na ciepło, zależna od kwadratu prądu, a nie od napięcia… ale już raz się dziś pomyliłem ![]()
witam
jak niewłaściwa jest ta teoria wystarczy przypomnieć sobie dlaczego energię przesyła się zwiększając napięcie - z 6kV np do 20kV, do 110kV.
przypomnieć też można sobie takie pojęcie jak gęstość prądu w przewodzie.
pradu, nie mocy.
a najlepiej przypomnieć sobie podstawy elektrotechniki.
Witam
Jak już koledzy słusznie zauważyli zaproponowałem kable jednożyłowe, ponieważ dla tych przekrojów kabli dwużyłowych sie nie spotyka.
W jednym z postów padło pytanie dlaczego jeden z nich ma 240 a drugi 120 mm2 przekroju - otóż ten co ma 240 jest z aluminium, a 120 z miedzi.
Kolego Carramba - dla żadnego kabla nie podaje się napięcia dla którego jest obliczony prąd długotrwały Idd (obecnie według normy ma on juz inne oznaczenie ale nie pamiętam jakie). Jak juz wczesniej wspomniano straty ciepła w kablu wynikają tylko z prądu jakim jest obciążony, a napięcie nie ma tu nic do rzeczy.
NIe wiem dokładnie jaki jest układ tych maszyn o których tu wspomniano, ale ten uziemiony + spełnia chyba rolę przewodu PE w sieciach prądu zmiennego - czyli powinien mieć przekrój równy połowie przekroju żyły roboczej. Czyli musi kolega zastosować 2 kable YAKY 1x240 mm2 na przesył energii i 1x120 mm2 na ten uziemiony +. No chyba że są tam jakies inne bajery i na przykład jeden z biegunów jest podawany na konstrukcję urządzenia (jak w samochodzie na przykład).
Pozdrawiam
Yanc