Spadek napięcia, dobór przekroju przewodu ?

Witam

Zasilacz 24V DC zasila urządzenie co 150m o poborze prądu 105mA, takich urządzeń jest 12szt co daje w sumie 1260mA. W konsekwencji daje nam L=1800m przewodu. Zasilanie jednostronne.

na podstawie wzoru du [V]

dU=[(2IL)/gama*s]

dU=[(21,261800)/56*6]=(13,5V/24V)*100%=56,3%

Proszę o radę jak rozwiązać problem

pozdrawiam

Witam

Można zasilić grubszym przewodem, lub spróbować zasilić także z drugiej strony napięciem z tego samego zasilacza, stosując dodatkowe dwie żyły w przewodzie zasilającym, podłączone je na końcu zasilanego obwodu.

Witam
Jaka to aplikacja?
A nie można zasilić napięciem 230V i przy urządzeniu zasilacz 24V? będzie to chyba tańsze rozwiązanie biorąc pod uwagę cenę przewodów i zasilaczy.
Poza tym na takich odcinakach mogą się pojawić duże przepięcia i zakłócenia.
Pozdrawiam
Andrzej

Witam

1. Obliczony spadek napięcia na ostatnim odbiorniku będzie dwa razy mniejszy - “średni” prąd wynosi 0,63 A

2. Za mało danych do obliczeń. Nie znamy tolerancji napięcia zasilania odbiornków. Rozumiem, że szukanym jest przekrój przewodu? Proponowałbym lepiej sformułować problem.

3. Rozwiązanie kol. electric jest trochę mało logiczne. Gdybyśmy mieli dodatkowe dwie żyły w przewodzie to należały by je “zrównoleglić” dla każdego odcinka miedzy odbiornikami, a nie użyć do doprowadzenia zasilania na koniec. Ale z drugiej strony może to zapewnić trochę większą równomierność rozłożenia napięć (więc jakąś logikę ma :slight_smile: ).

pzdr
    -DAREK-

Witam

Tak właśnie, miałem na myśli równomierność rozłożenia napięć, ale wydaje mi się że pomysł Kolegi akerwis jest jednak lepszy, nie wiemy tylko, czy wykonalny.

Witam

Sprawdźmy, czy kolega electrisc nie próbował nas “okiwać”.

Tak na szybko wpisałem w arkusz kalkulacyjny kilka formułek aby szybko rozpatrzyć wyżej wymieniony przykład.
Założyłem że rezystancja odcinka 150m przewodu 2x6mm2 wynosi 0,9oma, a prąd pobierany przez każde obciążenie 105mA

dla przypadku 12 odcinków (dokładnie jak to napisał kol. baranki) mamy następujące spadki napięc dla poszczególnych obciążeń, licząc od zasilacza (w jednostach wolt):

1,13 2,17 3,12 3.97 4,72 5,39 5,95 6,43 6,80 7,09 7,28 7,37

Jeśli dołożymy drugi przewód 2x6mm2 - w ten sposób, że “zrównolegnimy” każdy z 12 odcinków to oczywiste jest że spadki napięć zmaleją dwukrotnie - otrzymujemy więc:

0,57 1,09 1,56 1,98 2,36 2,69 2,97 3,21 3,40 3,54 3,64 3,69

widać, że największy spadek napięcia otrzymujemy na ostatnim odbiorniku i wynosi on ok. 3,7V

a teraz dodatkowy przewód 2x6mm2 połączmy inaczej - tak jak zaproponował kolega electrics - czyli łączyłby on z zasilaczem ostatni odbiornik (i też miałby długość 1800m).
oto otrzymane wartości spadków:

0,83 1,56 2,20 2,74 3,19 3,54 3,80 3,97 4,04 4,02 3,90 3,69

Dla ostatniego odbiornika - nie ma żadnej zmiany, natomiast 9-ty odbiornik ucierpiał najbardziej - spadek napięcia przekroczył 4V.

Czyli jednak kolega nie miał racji. Równomierność w przypadku rozwiązania zaproponowanego przez kolegę pogorszy się.

pzdr
-DAREK-

Jeśli chodzi o równomierność rozłożenia napięć, to sam Kolega widzi ze swoich obliczeń, że się poprawiła, ponieważ spadki oscylują w większości przypadków pomiędzy 3-4 volty, natomiast przy jednostronnym zasilaniu spadki rosną w stronę najdalszego odbiornika. Ja tego nie liczyłem, ale widzę, że to nie jest dobre wyjście, chociaż jako rozważanie teoretyczne pozwala uzyskać pogląd na sytuację, szczególnie po Kolegi obliczeniach.
Zaproponowane przeze mnie rozwiązanie, jest gorsze z założenia, ponieważ dochodzi nam do sumy spadków impedancja dodatkowego odcinka przewodu, co przy tak długim odcinku jest nieekonomiczne.

Jak wiadomo, najmniejsze straty są podczas przesyłu pod możliwie najwyższym napięciem, więc myślę, że jednak warto rozważyć zasilanie 230V, oraz zasilacze.

Witam

Dziękuje za odpowiedzi, problem dotyczy kontroli studzienek telekomunikacyjnych, przed kradzieżami kabli. Wstępnie miał być zastosowany sterownik master i 12 szt slave (modbusowych), każdy slave obsługiwałby 4 kanały, ale zasilenie wszystkich urządzeń i późniejsza eksploatacja, awaryjność. Temat prysnął. Poszliśmy stara wypróbowaną metodę 8051+5V+dioda+krańcówka.

Pozdrawiam

Witam
Kolego baranki trzeba było tak od razu…można zastosować PLC o małym poborze, ale sprawdzone jest chyba najlepsze…
Andrzej