Witam wszystkich,
Drodzy koledzy, czy macie jakies doswiadczenie z w/w programami ? moze macie w sowim posiadaniu te programy i mozecie cokolwiek o nich napisac. Zastanawiam sie nad kupnem i prosze Was o wszelkie opinie. Bede wdzieczny i z gory dziekuje za wszelkie wypowiedzi.
Pozdrawiam,
maximaxi
Witam
Posiadam Sonel PE3, Sonel PE4, Schematic, Foton 12464 oraz Kalkulacje.Wykorzystuję wszystkie w/w. oprócz programu : kalkulacje. Jestem "starej " daty i w związku z czym do kalkulacji używam programu Norma Pro. W przypadku pozostałych- użytkowanych od kilku lat moja osobista opinia jest b. wysoka.Wszystko zależy od tego na ile kolega będzie chciał wykorzystywać te programy.Wiąże się to ze zleceniami. Programy działają bez zarzutu. Są dobrze skonfigurowane. Osobiście jestem zadowolony. Jedyna moja uwaga : Sonel PE4 jest zbyt “wyszukany” w kwestii grafiki. Uważam, że PE3 był bardziej "czytelny. PE4 natomiast “podoba” się urzędnikom kontrolującym np. PIP, Sanepid.
Nawiązując do kwestii opłacalności- w moim przypadku amortyzacja nastąpiła po ca. 5-ciu miesiącach / zakupiony kpl.programów/
Kalkulacji nie polecam. Jest to prosty programik bez udogodnień, posiadający tylko katalogi elektryczne (w przypadku robót np. naprawy nawierzchni już mogą być problemy).
Brak pozycji “materiały pomocnicze”. W innych programach pozycja ta podwyższa koszt materiałów o 1,5 do 2,5% więc jeśli w kosztorysie jest duża wartość materiałów to możesz być trochę do tyłu.
pzdr
Witam,
Proszę rozwinąć pojęcie “potrzebuję”, jeżeli jest to pytanie ofertę to post trafi w odpowiednie miejsce.
Pozdrawiam,
Jacek.
Program jest w ofercie firmy Sonel i tam można skopiować wersję demonstracyjną.