Witam!
Jaki miernik jest waszym zdaniem lepszy, jakie sa plusy i minusy.
Ktory lepiej kupic.
Niestety Macrotest G3 nie posiadam, choć z chęcią zobaczyłbym go w akcji.
Póki co czekamy na wprowadzenie nowych funkcji w pomiarach jak pomiar Riso pod napięciem oraz pomiar ciągłości połączeń metodą cęgową bezprzewodową.
Osobiście miałem kilka: Fluke 16XX, MZC, MIC, MRU, HT CombiTest 2019, MPI511, MPI520, + jakieś dziwne Meggery itd…
Osobiście najlepiej obecnie pracuje mi się na MPI-530 ze względu na dużo szybsze pomiary i duże możliwości w jednym pudełku. Oczywiście do przemysłówki muszę dokupować dodatkowe mierniki o szerszym lub niższym zakresie pomiarowym. Ale do mieszkaniówki MPI-530 bardzo dobrze się nadaje.
W połączeniu z bezprzewodową klawiaturą i tworzeniem bazy pomiarowej można naprawdę ułatwić sobie pomiary, a później wystawianie dokumentów, Trzeba się jednak przemęczyć z nauką efektywnego rozplanowania pomiarów.
Klawiatura ma jeszcze błędy … ale pomaga jak ktoś lubi wprowadzać dane elektronicznie.
Niestety jak skasujesz dane to ratuje tylko wysyłka do sonela.
Dla mnie może banalne zalety ale:
- duża ilość wykonania pomiarów pętli nim zadziała termiczny
- zwarta i trwała konstrukcja,
- duży i czytelny wyświetlacz,
- dość szczegółowe informacje wykonanego pomiaru,
- jedno urządzenia + kilka dodatkowych elementów daje szeroki wachlarz pomiarów,
- przez AutoIso możliwość mierzenia do 5 żył jednocześnie przy Riso,
- duża żywotność baterii, a awaryjnie z R14 można zasilać
- bardzo szybkie ładowanie z ładowarki samochodowej (super sprawa w delegacjach)
- sprawny pomiar RCD w trybie auto … bardzo szeroki zakres testu
Wady:
- jak już miernik przegrzejemy w lato, to robi 3-5 pomiarów i znów trzeba czekać by się ochłodził (w zimę jest ok).
- miękka szybka chroniąca wyświetlacz (w MPI-520 uszkodziłem koszt naprawy niski)
- mam pecha do adaptera WS-03 - wymieniłem już dwa przyciski i znów zaczyna szwankować
- elektronika pilnuje temperatury akumulatorka, ostatnio musiałem naładować szybko miernik który na noc był w samochodzie - dopiero po 20min grzania w schowku można było naładować miernik.
- do bani krokodylki … wyczepia się sprężyna, a bardzo ciężko ją wczepić (ponad 20szt uszkodziłem 2-3 miesiące temu). Finalnie kupiłem z innego sortu i jest już poprawnie.
- mierząc pomiar pętli brakuje funkcji auto by leciał L-N, L-PE jednocześnie.
To tak z grubsza … jak Chcesz coś wiedzieć więcej pisz PW.
Odnośnie HT … to miałem CombiTest 2019 sprawdzany na zamówienie w Łodzi.
Na tamte czasu to była bardzo duża odskocznia od zielonych soneli …
Jednak samą firmę HT średnio wspomianm, a miernik sprawiał mi dużo problemów.
Nie wiem jak nowe mierniki pomiarowe się zachowują, a dla zabawy średnio wydać 8-10tyś.
Pomimo że MPI-530 to już stara konstrukcja to na moje podstawowe potrzeby działa bardzo dobrze.
Dalej trzeb się wspierać aparaturą dedykowaną pod konkretny pomiar.