Jestem elektrykiem, obecnie zakupiłem miernik firmy SOnele model mpi 511, niestety ku moim oczekiwaniom nie moge z nim sobie poradzić, chodzi mi konkretnie o przesyłanie danych oraz robienie protoklow, posiadam ksiazeczke jednak jest to dla mnie zbyt skomplikowane prosze pilnie o pomoc i szybka odpowiedz krok po kroku.
Mam tez pytanie co do programów, w jakich programach mam tworzyc protokół.Sonel schematic—>sonel pe 3…?? posiadam rowniez pełna wersje programu mpi 2.1.Nie mam pojecia co z tym zrobic, jak do tego sie zabrac.
Jak zapewne Kolega wie, miernik MPI 511 posiada pamięć wewnętrzną. Podczas wykonywania pomiarów można w niej zapisywać zmierzone wartości a następnie, spokojnie w zaciszu biura przygotować portokół
Należy jeszcze wspomnieć iż oprócz pamięci pojedynczych pomiarów wykorzystywanych w protokołach, takich jak np. impedancja pętli zwarcia, czy rezystancja izolacji, miernik posiada rejestrator wewnętrzny. Pozwala to na zarejestrowanie w czasie wybranych wartości mierzonych przez miernik.
Wraz z miernikiem (w wyposażeniu standardowym) otrzymał Pan program do obsługi tego rejestratora. To jest program o którym Kolega pisze. Za pomocą tego programu nie przygotuje Kolega protokołu (jeżeli dobrze zrozumiałem dylematy), których potrzebuje.
Do przygotowania protokołu potrzebny jest oddzielny program, który nie jest darmowy i należy go zakupić.
Tak na prawdę to potrzebuje Kolega dwóch programów, program odczytujący dane z miernika do pliku, oraz program przygotowujący protokół na podstawie danych odczytanych z miernika.
Dane z miernika Sonel MPI można odczytać programem Sonel Reader, natomiast do przygotowania protokołu może Kolega wybrać już PROTON+ lub Sonel PE.
Jak zapewne Kolega wie, miernik MPI 511 posiada pamięć wartości zmierzonych. Podczas wykonywania pomiarów można w niej zapisywać zmierzone wartości a następnie, spokojnie w zaciszu biura przygotować portokół
Należy jeszcze wspomnieć iż oprócz pamięci pojedynczych pomiarów wykorzystywanych w protokołach, takich jak np. impedancja pętli zwarcia, czy rezystancja izolacji, miernik posiada rejestrator wewnętrzny. Pozwala to na zarejestrowanie w czasie wybranych wartości mierzonych przez miernik.
Wraz z miernikiem (w wyposażeniu standardowym) otrzymał Pan program do obsługi tego rejestratora. To jest program o którym Kolega pisze. Za pomocą tego programu nie przygotuje Kolega protokołu (jeżeli dobrze zrozumiałem dylematy), których potrzebuje.
Do przygotowania protokołu potrzebny jest oddzielny program, który nie jest darmowy i należy go zakupić.
Tak na prawdę to potrzebuje Kolega dwóch programów, program odczytujący dane z miernika do pliku, oraz program przygotowujący protokół na podstawie danych odczytanych z miernika.
Dane z miernika Sonel MPI można odczytać programem Sonel Reader, natomiast do przygotowania protokołu może Kolega wybrać już PROTON+ lub Sonel PE.
Dziekuje Panie Jacku:)posiadam pełna wersje programu sonel pe3 oraz sonel schematic ,nie wiem jak utworzyć protokół a konkretnie przerzucic dane z miernika na komputer a nastepnie z danego programu do protokołu a na koncu wydrukować ponoć w przeciwienstwie do exela to duzo wiecej strona.
Kolego beli4 myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z producentem. Dane kontaktowe znajdują się na stronie http://www.sonel.pl
Może kolega skorzystać również z pomocy programistów, którzy opracowali to oprogramowanie http://www.pomiaryelektryczne.pl/
Jeśli i to by nie pomogło myślę że trzeba by pomyśleć o jakimś szkoleniu np. http://www.sonel.pl/index.php?pid=191
W dalszej perspektywie można również umówić się z naszym inżynierem sprzedaży na wizytę u kolegi.
Zapraszam do kontaktu
Witam Panie Piotrze, bardzo dziekuje za schematyczny opis tworzenia protokołu, ale dziala na programach Sonel pe3 i sonel schematic, i jestem w fazie tworzenia protokołu a mianowicie stworzyłem juz schemat przniosłem dane z miernika na komputer wszystko tak jak w instrukcji,i na koncu napotykam na problem tego typu ze
tak to mniej wiecej mozna zilustrowac
ze nie moze automatycznie znalesc lokalizacji programu sonel a recznie nie tyle ze nie potrafie jej znalesc ale “chyba” nie istnieje, pisze bo na tym sie zatrzymałem, i nie wiem czy to wystarczający powod uniemozliwiajacy stworzenie protokołu
Zaraz, zaraz, Kolego beli 4, coś tu jest pomieszane.
Czytam na załączniku : Konwerter danych SONEL PE2 > SONEL PE3.
O co tu chodzi ?
To w końcu Kolega pisze protokół w PE2 czy w PE3 ?
Przed chwilą w “trójce” przeniosłem dane z miernika do wymyślonego protokołu, “zapodałem” w jakiej tabeli ma się znaleźć i …poszły.
Oto mały obraz :
Ma Pan racje, robie zgodnie z punkami w instrukcji byc moze niektore sa zbedne.Protokół chce stworzyć w programie Sonelpe3, schemat stworzyłem w programie sonel schematic, jestem na tym etapie a mianowicie przesłałem dane z miernika do programu wpisałęm go do tabeli jak ponizej:
No, no - dla licznika S192 , dla dzwonka S302
Koniec żartów (to tak na marginesie )
Ale widzę, że protokół gotowy (bez uwag, jak zauważyłem; domyślam się że to w celach ćwiczebnych)
A teraz na pasku rozwijalnym (głównym) mamy m. inn. opcję “drukuj” :
A później to już poleci np. :
Zaznaczam, moje “podglądy” z protokołu są przykładowe - to taka mała zabawa z programem do tworzenia protokołów.