Witam
Spotkałem się z następującą wętpliwością.
Do zaprojektowania jest odcinek linii kablowej, zasilającej kilka lamp parkowych służących do oświetlenia drogi dojazdowej do budynków na terenie osiedla zamkniętego.
Zgodnie z warunkami przyłączenia układ sieci nN to TT. Obok złącza kablowo-licznikowego z licznikiem 1-fazowym należy zabudować szafkę, z której zasilić przedmiotowy obwód.
Planowana jest zabudowa słupów aluminiowych ROSA z oprawami i złączami w II klasie ochronności.
Proszę o informację, które z poniższych rozwiązań jest lepsze (dopuszczalne):
Ułożenie linii kablowej YAKY 3x6 mm2, gdzie do przewodu PE zostałyby podłączone zaciski uziemiające słupów. W szafce zasilającej wykonać uziemienie przewodu PE (10 lub 30 Ohm).
Ułożenie linii kablowej YAKY 2x6 mm2, natomiast wszystki słupy połączyć ze sobą bednarką. Nie ma potrzeby wprowadzać uziemienia do szafki zasilającej obwód.
Osobiście przychylam się do rozwiązania pierwszego, ale spotkałem się również z inną opinią, stąd moja wątpliwość.
Pozdrawiam
Kolego “marvee” nie bardzo rozumiem, czy to jest Twój problem ? mam na myśli wykonanie projektu. Bo skoro nie masz odpowiedniej wiedzy projektowej to zapewne masz być wykonawca, wiec nie martw się na zapas. Będzie projekt, będziesz wiedział co i jak…
To se kolega narysuje, bo kolegi jeszcze żadnego rysunku nie widziałem na forum. Pytanie było czy bednarka pomiędzy słupami więc ja odpowiadam że nie, reszta to inna sprawa.
Wiedzy nigdy za wiele.
Moja wątpliwość zrodziła się wtedy, gdy na moje pytanie dostałem kilka różnych odpowiedzi, przy czym jedna z nich brzmiała: “słupy oświetleniowe ROSA mają zacisk uziemiający więc dla bezpieczeństwa trzeba je uziemić”.
Poszukałem i znalazłem normę PN-IEC 60364-7-714 (Instalacje oświetlenia zewnętrznego [poprawka moderatora]), która w pkt 714.413.2 mówi, że “przy zastosowaniu urządzeń II klasy ochronności lub urządzeń o izolacji równoważnej nie powinien być stosowany żaden przewód ochronny, a części przewodzących słupów oświetleniowych nie należy uziemiać”.
Z tego wynika, że bez względu na układ sieci (TN czy TT) powinien być ułożony kabel 2-żyłowy, a słupy nie należy uziemiać, czyli zastosować rozwiązanie zaproponowane przez kolegę piotrp.
Myślę, że zapisy ww. normy rozwiązują powyższy problem i kończą niniejszy wątek.
Pozdrawiam
Moim zdaniem żyła ochronna powinna jednak w kablu się znajdować. Nie jest to wcale równoznaczne z jej przyłączeniem do elementów słupa.
Kolega Piotr ewoluuje w dobrym kierunku i nie kocha już bednarki, oraz uznaje już II klasę ochronności jako pełnoprawny środek ochrony w przypadku oświetlenia terenu.
Oczywiście, że uznaje. Jednak nie w każdej konfiguracji zestawu zacisk ten musi zostać wykorzystany. Gdy nie ma zastosowania tabliczka zaciskowa wykonana w II klasie ochronności wtedy do słupa należy przyłączyć żyłę ochronną lub ochronno-neutralną jak i również można przyłączyć uziom. Nic takiego nie należy jednak wykonywać, gdy tabliczka nie posiada II klasy ochronności.
No tak kolega jest za tym żeby była, a nawet przeciw żeby ją podłączyć
A to co ja bym zrobił to moja sprawa i niech kolega nie wciska mi co ja uznaję, a co nie.
Czekam na rysunki kolegów.
Oczywiście, że może kolega robić co chce. Tym bardziej , że to kolega się pod tym podpisuje na projektach i ponosi za swoje pomysły odpowiedzialność. Jest jednak różnica pomiędzy projektem a anonimowymi radami na forum.
Co do obecności żyły PE w takim obwodzie, to jej obecność umożliwi w przyszłości przejście takiego obwodu na dowolny system. Również umożliwi zmianę klasy ochronności czy to słupa czy również oprawy.
witam Kolegów
A co w przypadku kiedy śmieciarka powali Rosę a Wspólnota dojdzie do wniosku, że ocynkowany “rzeszowiak” będzie tańszy i zdecydują się na niego?