Koledzy czy słup z żerdzi ŻN jest krańcowy - na zdjęciu?
Krańcowy jak sama nazwa mówi jest na końcu linii. Na zdjęciu jest jeden przelotowy, przelotowo-odciągowy i stacyjny.
Jest to słup odporowy, nie ma słupa przelotowo-odciągowego ![]()
A trochę źle sformułowałem pytanie powinno być czy może pełnić rolę końcowego?
Czy linia napowietrzna po lewej może być skablowana?
Czy słup “rozkraczony” ZN po zlikwidowaniu po lewej stronie linii SN wytrzyma?
W załączniku oznaczenie słupa rozkrocznego i szkic skablowania.
Słup wytrzyma, bo jest to słup odporowy (mocny) i może być obciążony naciągiem linii tylko z jednej strony (obojętnie której).
Zresztą widać wyraźnie, że przęsło w prawo też kończy się słupem odporowym i jest ono bardzo krótkie. Popatrz na izolatory tego przęsła, jak “zwisają” one w dół. Tam jest “śmieszny” naciąg, słup przelotowy by to utrzymał a co dopiero “aówka”. Spokojnie można zdemontować linię napowietrzną w lewą stronę.
Ciekawi mnie dlaczego o to pytasz, co Cię niepokoi. To zadanie projektanta tej przebudowy.
Wytrzymałość tego słupa to 3000daN w osi x i 600 daN w osi y najprawdopodobniej wytrzyma, aczkolwiek poparł bym to obliczeniami:) w szczególności że słup oporowy jest słabszy od krańcowego w ramach ścisłości oczywiście. Warto zwrócić uwagę na stan żerdzi itp. Ale zgadzam się z przedmówcą że powinien wytrzymać
W załączeniu fotka 3 słupów. Będzie dokładniej widać układ linii.
Niestety na słupie odporowym z którego zrobiona jest przewieszka na trafo nie mogę znaleźć tabliczki znamionowej żeby odczytać wytrzymałość słupa.
Zaznaczam, że wypowiadam się jako praktyk (nie projektant-teoretyk).
I dlatego nie rozumiem dlaczego marwisz się o słup rozgałęźny na stację.
Jeśli dobrze rozumiem, Ciebie interesuje tylko “aówka” ŻN z lewej strony zdjęcia. Jest to typowy słup “mocny”, czyli może on przyjąć jednostronny naciąg przewodów. Zdemontowanie jednej lub drugiej strony nie zrobi na nim najmniejszego wrażenia.
Dzięki Zbych.
Nie mam katalogów dla AFL-70.
Jeżeli ktoś ma proszę o podesłanie kart z albumu dla słupa wirowanego krańcowego ze stanowiskiem linia napowietrzna-kablowa bez odgromników.
Układ płaski.
Zerknij tutaj:
http://zpue.pl/linie-napowietrzne/stn-stnu.html