Witajcie, pozwolę sobie podrzucić tutaj schemat mojej skrzynki TM. Robię to by zebrać konstruktywne opinie, na krytykę też jestem otwarty Z wykształcenia jestem elektronikiem, piszę w dziale Nie jestem elektrykiem, gdyż mam szacunek do prądu i wiedzy Waszej branżowej (nie mojej). W oparciu o informacje jakie tutaj przeczytałem, oraz na innych forach zaprojektowałem sobie wstępnie tablicę TM, chętnie posłucham uwag, może trochę przesadziłem z liczbą różnicówek ? . Dodam, że nad projektem i tak będzie czuwał znajomy elektryk, będzie robił pomiary i odbierał moją pracę. Jednak jako, że jestem wykształciuch z branży pokrewnej to i sam od siebie chcę coś dać i nie daj Boże się przed nim skompromitować .
na początek może nieco danych:
moc przyłączowa : 15kW
zabezpieczenie przedlicznikowe: wł. nadprądowy selektywny 25A
linia zasilająca tablicę: YKY 4x10, w TM podział PEN
jeśli chodzi o TM to posiadam 4x20
szyna A:
rozłącznik izolacyjny 100A ze względu że cena podobna a tutaj wyrost raczej nie przeszkadza
przepięciówka B+C
różnicówka 3F 40A 30mA (dana nad wyrost z racji tego że podpytam w Energetyce o zamianę zabezp. przedlicznikowego na 32Ado tego bezpiecznik B20 na 3 fazy garaż, i za namową płyta indukcyjna bez RCD
szyba B:
różnicówki 1F 25A 30mA ,
szyna B C D : starałem się podzielić na fazy piętra, obwody, rozłożyć moc w miarę równo
alarm bez różnicówki
posiłkowałem się nieco schematem z projektu budowlanego, część moja – dlatego chciałbym znać Wasze zdanie – co poprawić, co jeszcze przemyśleć. Puste miejsca na ESY będą jeszcze rozkładane równomiernie na obwody które powstaną.
Schemat połączeń też wykonam, ale to może po Waszej weryfikacji .. wówczas dodam grubości przewodów, oznaczenia bezpieczników itd.
Zmiana zabezpieczeń przedlicznikowych wiąże się ze zmianą mocy przyłączeniowej. Musiałbyś dokupić mocy żeby dali większe zabezpieczenie.
Prawdziwa przepieciówka B+C zajmuje 8 modułów u ciebie widzę tylko 4. Jest o tym temat na forum “Nie każdy ochronnik chroni” poczytaj.
Dlaczego płyta indukcyjna bez różnicówki? I co to będzie za płyta jeśli przewidujesz bezpiecznik B20?
Kontrolki faz jeśli chcesz dać to każda musi mieć swoje zabezpieczenie zgodnie ze sztuką.
Ja bym dał tylko jeden zestaw kontrolek, przecież kabel zasilający masz jeden do tablicy nie dwa.
Nie radzę wpinać zmywarki i czajnika pod jeden bezpiecznik bo może potem wybijać.
Lodówkę daj na osobnej różnicówce i tylko samą lodówkę. Dlaczego? Bo jak gdzieś wyjedziesz a inne urządzenie podłączone do tego samego RCD spowoduje wyłączenie obwodu w tym lodówki, to po powrocie możesz mieć nieprzyjemny zapach w domu.
Tak zdaję sobie z tego sprawę, na ten moment nie jest to konieczne
Dziękuję poczytam o tym
Wstępnie miałem pod różnicówką wspólną z wtyczką 3F w garażu, zmieniłem z racji tego, że płyta montowana na stałe i wymogu różnicówki podobno nie ma. Zresztą w zasięgu ręki tylko szkło. Zabezpieczenie B20 ponieważ płyta 4 palniki ma zapotrzebowanie ok 7 / 7,4 kW
Jak zabezpieczać kontrolki ? - co do rozmieszczenia to jedne informują o napięciu do skrzynki, drugie … w sumie zbędne
Spoko tylko jak to rozwiązać. To już 4 obwody w kuchni. Liczyłem że zmywarka ok 1,5 kW i czajnik max 2 kW - czyli powinno się mieścić. Z zasilania lodówki byłyby gniazdka tylko robocze w kuchni - czyli jakiś blender. mikser itp. samo nie ma prawa się wyłączyć - raczej nie przewiduję tutaj specjalnie innych zastosowań.
Jak byś to podzielił inaczej bo brakuje mi pomysłu ?
Witam. Nie widzę żadnego rysunku ale po opisie spróbuję podpowiedzieć.
Mowa o podziale PEN. Czy na pewno jest układ TN-C. Należy to sprawdzić.
Ogranicznik przepięć jak kolega powyżej napisał. Musi być odpowiedni c opisze w dziale “nie każdy ochronnik chroni”.
Czy przesada z RCD: im więcej tym lepiej zależy od zasobności portfela. 20% miejsca w rozdzielnicy doliczyć na przyszłe potrzeby. Ogranicznik przepięć montuje się najpierw potem FR. W układzie TT warto dodać RCD selektywny na całość instalacji. Wszystkie obwody muszą być zabezpieczone RCD chyba że jest to obwód SELV lub obwód separowany. Każde urządzeni o dużej mocy powinno mieć swoje zabezpieczenie (pralka zmywarka piekarnik). Warto wyodrębnić osobne RCD dla obwodów oświetlenia by awaria urządzenia w domu nie spowodowała egipskich ciemności. Warto gniazdo siłowe dać na osobnym RCD jak i płytę indukcyjną dać na osobnym RCD. A nie lepiej na piętrach dać podrozdzielnicę?. Aha: nie zasilać obwodów jednofazowych z trójfazowego RCD. Jak dojdzie do przerwy w N to w gniazdach będzie 400V. Jeszcze dojdzie blok rozdzielczy. Warto pomyśleć aby urządzenia kluczowe dla funkcjonowania zasilić np. poprzez automatyczny przełącznik faz. Tu jest duże pole do popisu. A mógłby kolega narysować schemat jakby to połączył? Jakie przekroje przewodów? A autor wątku wie jakie są spodziewane prądy zwarciowe w instalacji? to ważne dla doboru odpowiedniego przekroju przewodów zasilających aparaty w rozdzielnicy. Kontrolki faz muszą mieć swoje zabezpieczenie bo jak któraś zwarcie zrobi to będzie niewesoło… A połączenia wyrównawcze?
Przypominam że aby ochrona przeciwprzepięciowa była skuteczna ograniczniki przepięć należy zainstalować na wszystkich instalacjach wchodzących do budynku.
Kolejna sprawa to wyłącznik nadprądowy selektywny. Czy wartość impedancji pętli zwarcia jest odpowiednia do jego prawidłowego działania. Jaką ma on charakterystykę? To wszystko jest istotne bo inaczej można spowodować zagrożenie pożarem! Prosiłbym autora wątku o odpowiedź na te pytania bez nich ciężko więcej powiedzieć.
Jacek
Napisałeś, że chcesz zapytać w energetyce czy nie wymienią Ci zab. przedlicznikowego na 32A. To odpowiadam Ci, ze nie wymienią tak o, tylko trzeba zwiększyć moc.
Każda kontrolka powinna mieć swój bezpiecznik. Widziałem gdzieś takie bezpieczniki do kontrolek (w szklanej rurce, topikowe całkiem malutkie) które zajmowały tylko 1 moduł na szynie TH.
Płytę indukcyjna podłącz do RCD z gniazdem 400V. Chwila roboty a rcd wyłapie ewentualne uszkodzenie płyty. Bezpiecznik ja bym dał jednak 3xb16, to daje 11kW mocy.
Co do podziału w kuchni to tak:
1F Rcd + b16 piekarnik + b16 lodówka , 1f Rcd + b16 zmywarka (zmywarkę licz jako 2kW),
1f rcd + b16 czajnik + b16 gniazda w kuchni.
Tak bym to widział. Podział nie jest doskonaly, bo idealnie się tego na 3 fazy podzielić nie da lecz trzeba próbować, bo zbyt duże obciążenie jednej fazy będzie wyłączać bezpiecznik przedlicznikowy zapewne połączony mechanicznie z resztą i wszystkie fazy polecą…
Pamiętaj o tym, że każdy odbiornik od 2kW powinien mieć swój osobny obwód i swoje zabezpieczenie nadprądowe.
Tak układ sieci TN-C … w skrzynce TM mam mieć podział PEN na PE i N.
Wg. projektu budowlanego na zabezpieczeniu przedlicznikowym mam wyłącznik selektywny 25A. W warunkach z Tauronu nic nie widzę, a do skrzynki wyprowadzone są zaciski w tym momencie.
Obwody oświetlenia, pomijając łazienkę muszą mieć RCD ?
Tak mam zrobione
W sytuacji gdy oświetlenie nie jest na RCD a tylko na bezpiecznikach wyłączanie pozostałych różnicówek nie wpłynie na powstanie ciemności. Gniazdo siłowe jest na RCD, płyta indukcyjna bez (ponoć stałe połączenie no i człowiek się styka tylko z szkłem). Obwody gniazdek dałem na trzech jednofazowych RCD. Podroździelnicy wolałbym uniknąć … zaczyna robić się bunkier
No myślałem o lodówce i o piecu - piec jednak będzie UPS, a lodówka bezwładność kilku godzin ma w sytuacji gdy nie ma nas w domu pół dnia i wtedy nastąpi brak fazy. Na wakacje i tak generalnie się sprząta lodówkę z rzeczy które się psują. Chyba z przełącznika zrezygnuję.
Schemat oczywiście że narysuję, ale jak wszystko będzie usystematyzowane, przekroje też zaznaczę (mam nadzieję że prawidłowo). Co do prądów zwarciowych - znam tylko obciążenia odbiorników które będą podpinane pod dane obwody. Połączenia wyrównawcze: przewidziana bednarka 20m, w garazu zainstalowana szyna GZU, połączenie z PE ze skrzynki. Woda w łazienkach na plastikowej instalacji, pewnie tylko uziemienie instalacji ogrzewania.
Wyłącznik nadprądowy selektywny tak jak wyżej wspominałem ma być przed licznikiem w skrzynce na słupie. Ja dobieram jego charakterystykę ?
Nie zapędzaj się tak bo za chwilę do tej płyty będzie trzeba doprowadzić przewód o nie wiadomo jakim przekroju
Pisząc 3x16 miałem na myśli bezpiecznik nadprądowy typu S potrójny B16. Jeśli niezrozumiale się wyraziłem to przepraszam. Stosując 3FB16 masz 16x690=11040Wat i do tego spokojnie możesz położyć przewód 5x2.5mm2.
Jeśli dasz 3Fx25A to już jest 17250W i do tego trzeba zastosować przekrój minimum 4mm2, jak nie 6, a pchanie tego do małej kostki przy płycie do przyjemnych nie należy
Witam. Wyłącznik selektywny jako zabezpieczenie przedlicznikowe ma określoną charakterystykę jak wyłączniki nadprądowe tylko że wyłącznik selektywny ma np Cs.
RCD selektywny w układzie TT na całość instalacji pełni rolę zabezpieczenia p poż. a także zwiększa pewność ochrony ponieważ jak RCD zwykły nie zadziała to na obudowach mamy napięcie urządzeń zbliżone o fazowego.
Obwody oświetlenia muszą mieć RCD.
Płyta indukcyjna musi mieć RCD.
Bunkier? Ja na domek 160m2 dałem rozdzielnicę 6x36 i jak dobudują obiekty przydomowe to będzie prawie pełna.
Charakterystyki czasowo-prądowe wyłącznika selektywnego oraz zainstalowanych za nim aparatów nie mogą się przecinać.
Nie spotkałem się jeszcze z domową kuchnią indukcyjną trójfazową. Wszystkie były dwuobwodowymi urządzeniami jednofazowymi (230V). Innymi słowy wyprowadzenia to pięć przewodów - PE, L i N pierwszej (np. lewej) sekcji, L i N drugiej sekcji. Zgodnie z zasadą “nie podpinamy urządzeń jednofazowych przez RCB trójfazowy” nie powinieneś jej zasilać z obwodu garażu.
Człowiek styka się tylko ze szkłem w stanie “normalnym”. Gdy ktoś nieszczęśliwie upuści garnek szkło pęknie, metalowy garnek wpadnie na gołe obwody przetwornicy. Ponieważ odruchową reakcją będzie próba “zdjęcia” garnka to bez RCB może zakończyć się to śmiercią kucharza.