Dobry wieczór,
jestem w trakcie analizy normy wieloarkuszowej IEC 60909. W części czwartej jest podany pełny przykład obliczeniowy dla układu dwóch transformatorów SN/nn pracujących równolegle. W zasadzie wszystko jest tam dla mnie jasne oprócz jednej rzeczy: składowych zerowych impedancji. Jest to o tyle ważne, że dla dwóch przypadków zwarcie jednofazowe z ziemią okazuje się być większe od zwarcia trójfazowego.
Stąd pytanie:
skąd wziąć wartości składowej zerowej impedancji dla poszczególnych elementów systemu (jeśli się oblicza to z jakich wzorów, jeśli z katalogów to kto taką informację zamieścił)? Uściślając zależy mi najbardziej na kablach niskiego napięcia typu YKXSżo, YAKXSżo, YKYżo, YAKYżo.
Z góry dziękuję
Dziękuję za informację, ale niestety podany link nie działa. Znalazłem poszukiwane informacje w:
- IEC TR 6090-2-2008 - są tam podane wzory do obliczania impedancji składowej zerowej kabli niskiego napięcia
- Kamińska A, Muszyński L, Boruta Z, Radajewski R,. Nowoczesne techniki w projektowaniu energooszczędnych instalacji budynkowych w systemie KNX.
Dla każdego, który będzie szukał informacji na ten temat:
- Dla systemu nie ma składowej zerowej impedancji
- Dla transformatora stosunek X(0)/X(1) przyjmuje się jako 1, chyba że producent poda inaczej
- Dla kabli niskiego napięcia, gdy przepływ prądu następuje przez przewód N lub PEN stosunek R(0)/R(1)=4 i X(0)/X(1)=4. Dla przepływu przez N i PE zależności są bardziej złożone.