składki do IZBY

Chciałem kolegów poinformować, że w niedzielę 15-12-2002 mija termin wpłacania składek do Izby Inżynierów Budownictwa a pojawają się problemy:

1. Zmienił się warszawski numer konta - nowy numer jest podany na stronie internetowej Izby,

2. Wpłacane składki idą na subkonto PZITB a nie na konto Izby, która podobno nie uzyskała jeszcze osobowości prawnej. Pojawia się problem, że tak wpłacone pieniądze nie mają dowodu przeznaczenia dla Izby więc jak je odliczyć od podatku. PIT roczny pozwala odliczyć składki do organizacji do których przynależność jest obowiązkowa. W przypadku PZITB przynależność jest dobrowolna i składek nie można odliczać.

3. Niektóre Okręowe Izby nie podały adresu ( ulicy i nr kodu pocztowego ) na przelewach, banki a napewno przelewy internetowe, nie przyjmyją realizacji bez tych danych.

Krótko mówiąc mamy następny bałagan. Czy u nas może być coś wprowadzone porządnie i jasno? Przecież w kraju są to miliony złotych, tylko patrzeć jak będzie następna afera.

Cytat za stroną internetową Pomorskiej OIIB:
Zmiana numeru konta!!! 11.12.2002 | 15:56 Bardzo ważne!!!
W związku z informacjami otrzymywanymi od członków izby, a dotyczącymi nie przyjmowania wpłat na konto Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa informujemy, że obecny numer konta przedstawia się następująco: 11301062-1557-09-02

Co do “wpłacone pieniądze nie mają dowodu przeznaczenia dla Izby” to opinia doradcy podatkowego jest taka, że skoro odbiorca pieniędzy (IIB) nie ma jeszcze osobowości prawnej, i dlatego własnego konta, ale konieczność wpłaty wynika z ustawy, to nie ma się co patyczkować - składkę odliczamy od podstawy opodatkowania.

Hej, ukłony!

Już wpłaciłem skladki do Izby na podane na druczku (nieaktualne) konto.
Mam pokwitowanie - stempel banku na kopii przelewu.
Przypuszczalnie przez dłuższy czas będzie to jedyny dokument potwierdzający moje członkostwo w Izbie.
Po paru dniach pewnie pieniądze wrócą spowrotem na moje konto.
Nie zamierzam ich wpłacać na subkonto utworzone w PZITB.
Jeżeli Izba Krajowa nie ma osobowości prawnej, nie ma swojego konta - to jej po prostu NIE MA.
Pieniądze wpłace - JAK BĘDZIE.

Witam
Dzięki za informację . Czy po tym terminie dotychczasowe uprawnienia przepadają czy też można się zapisać później? Jaka jest warszawska strona internetowa ( nie mogę znaleźć) .
Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo czas nagli .
Sylwester

Z informacji telefonicznej z Pomorskiej Izby wynika że obydwa konta są aktualne przy przelewach „elektronicznych” wpłacać należy na nowe.

Adres Izby krajowej jest www.piib.org.pl.
Co do wołaty składki to część dla Izby krajowej jest również na ZG PZITB ale adres ul. Świętokrzyska 14 czyli siedziby Izby a nie właściciela konta - nie wiem czy mBank, Inteligo itp będąe to tolerowały.
Dla izby w Gańsku, telefonicznie podano adres właściciela konta tj 80-958 Gdańsk ul. Kowalska 10.
Odnośnie pytania - Co z uprawnieniami? Z przysłanych materiałów wynika " na podstawie dowodów wpłat, właściwa okręgowa izba wydaje zinteresowanej osobie zaświadczenie potwierdzające członkostwo w Izbie i opłacenie ubezpieczenia OC" bez tego zaświadczenia, od nowego roku, uprawnienia są ale martwe: projektant nie otrzyma pozwolenia na budowę, inspektor nadzoru nie może pełnić swojej funkcji podobnie z kierownikiem robót.

Z tego co wiem, nie ma żadnego rozporzadzenia nakazujacego przedstawianie w urzędzie “papierka” o przynależności do izby. Ale jak to bywa przepis sobie życie sobie

Przepis jest.
Jest nim ustawa o samorządach zawodowych chyba z 2000 roku. Ten sam co powołał do życia “Izby”

Jest coś takiego jak rozprzadzenia w sprawie szczegółowyego zakresu i formy projektu budowlanego i w nim jest napisane o konieczności przedłożenia uprawnień budowlanych w danej specjalności, rozporzadzenie to na dzień dzisiejszy nie uległo zmianie. Natomiast w ustawie o samorządach nie znalazłem nic na temat wymogu przedstawiania w urzędzie zaświadczenia o przynależności do Izby. Inna sprawą jest to że posługiwanie sie tymi uprawnieniami bez przynależności do izby po 1.01.2003 będzie przestępstwem.
Jeszcze coś ciekawego
Z ustawy o samorządzie
8. Przy składaniu wniosku, o którym mowa w ust. 5 pkt 1, pełnomocnicy okręgowi
pobierają opłatę w wysokości 50 zł na poczet składki członkowskiej izby,
Wpływy z opłaty przeznacza się na pokrycie kosztów działania Komitetów, w
szczególności na organizację i przeprowadzenie pierwszych zjazdów okręgo-
wych izb oraz Krajowych Zjazdów Izb.

Więc skąd 100 zł wpisowego?
Pozdrawiam

Witam
Starałem się dowiedzieć jak najwięcej szczegółów . 15 grudzień jest dla tych , którzy chcą mieć ciągłość uprawnień. Bowiem 15 dni trzeba czekać zanim zostanie się członkiem Izby . Innym którym się nie spieszy odwiesza się ważność uprawnień po wstąpieniu do Izby.
Sylwester

Tak jak p. Grzegorz napisał było 50zł do czasu organizacji Izby. Krajowy zjazd uchwalił 100zł jako koszt wpisowego. Na stronie www.piib.org.pl jest statut Izby i regulamin.
Zdradźcie rąbek tajemnicy - Czy wszyscy płacicie składki sami, czy też są przypadki opłacania przez pracodawców?
Pytam bo próbowaliśmy namówić nasze władze zakładowe ale bez skutecznie. Argumenty były typu, że adwokat, lekarz - opłacają sami składki za przynależność do Izb.

Odpowiedz na list napisany do redaktora J.Wierzbowskiego (uwaga –list został
posłany dalej )

Posiadanych uprawnień budowlanych nie traci się z powodu nie przystąpienia do
Izby Inżynierów Budownictwa. Przystąpienie do Izby oraz zawieszenie czynnego członkowstwa może nastąpić w dowolnym terminie. Brak przynależności do Izby powoduje jedynie utrudnienie, którym jest niemożliwość wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.
2/ składki członkowskie ustalone przez Krajowy Zjazd Delegatów zostały ustalone w wysokości 480pln (w całym kraju a nie tylko w województwie mazowieckim) mogą być wpłacane w dwóch ratach półrocznych /przypominam, że

W dniu dzisiejszym nareszcie otrzymałem pismo informujące , że termin wpłaty jest do 30.12.2002r. Ale bałagan!!!

Pozdrawiam

Porównanie z kierowcami o tyle zasadne, że o obowiązku zapinania pasów powinien decydować ubezpieczyciel a nie Sejm i ustawy.
A inżynierom z uprawnieniami wszelkie przymusowe izby są potrzebne tak jak psu piąta noga