Zadzwonił do mnie Znajomy z zapytaniem gdzie w agregacie 3-fazowym podłączyć przewód “N” od odbiornika? Nie wiem jaki miał agregat bo rozmowa była przez telefon. Kazałem Mu uziemić agregat poprzez “wbicie” szpili w grunt (acha Znajomy nie jest elektrykiem) ale gdzie znaleźć zacisk “N” to nie wiem czy coś możecie mi pomóc ?
Nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli producent nie przewidział zasilania urządzeń jednofazowych, (w co wątpię) wówczas nie należy kombinować nic na własną rękę. Krótko mówiąc, jeśli nie ma wyprowadzonego gniazda 230V, to znaczy ni mniej ni więcej, że producent nie przewidział zasilania odbiorników na poziomie tego napięcia. ,Szpila" jak to Kolega nazwał, to absolutnie nie jest ,N" i nie wiem skąd wogóle ten pomysł.
Witam ponownie:
Mam więcej szczegółów w tym temacie.
Agregat jest 3-fazowy Bez gniazda 1-fazowego. Ten agregat miał zasilać maszynę w hali produkcyjnej ale wynikł problem bo cewki od styczników są na 220 V a nie ma skąd wziąść takiego napięcia. Agregat jest uziemiony a maszyna na hali produkcyjnej nie rusza . Czy Koledzy wiecie jak rozwiązać ten problem ? Pozdrawiam
wymienić generator na taki który posiada też wyjście 230V
Jak już pisałem, jeśli producent nie przewidział zasilania z tego generatora na poziomie 230V, wówczas nie należy nic kombinować, ponieważ wymagałoby to ingerencji w konstrukcję maszyny, a to jest niedopuszczalne, ponieważ narusza jej parametry deklarowane przez producenta, i w najlepszym razie prowadzi tylko do utraty uprawnień wynikających z gwarancji, natomiast w najgorszym, może być przyczyną pożaru, porażenia użytkownika z niewiadomym skutkiem, lub innych…