Skąd czerpać wzór?

Prawie w każdej publikacji traktującej o pomiarach elektrycznych dostępne są wzory protokołów z pomiarów. Czy na pewno są to “wzory do naśladowania”? Przeglądając kilka pozycji książkowych, gdzie autorzy powołują się na te same podstawy prawne, ciągle ma się wątpliwości, który zastosować.

Z protokołem z pomiarów jest podobnie jak z fakturą VAT, z tym że dla faktury jest jednoznacznie zdefiniowane co powinna zawierać i dzięki temu wiadomo, kiedy faktura jest poprawna. Oczywiście każdy może sobie na niej dorysować różne “ozdobniki” i dopisać wiele informacji ale nie może, np. nie napisać swojego nr NIP!

Elektrycy pomiarowcy nie mają tyle szczęścia i sami muszą zgłębiać przepisy.

Poniżej zamieszczam wzór protokołu zaproponowany w jednym z opracowań firmowanych przez SEP.

Proponuję mały quiz: czy można się podpisać pod protokołem wykonanym według tego wzoru? A może jednak coś jest nie tak?

Witam
Dzisiaj właśnie zastanawiałem się, po co maglować błędnie napisany protokół. Wymyśliłem że wyśle przykładowy oczywiście normalny ? każdy skomentuje co jest dobre, co trzeba zmienić, i może udało by się stworzyć poprawny wzór. Myślałem o tym jadąc pociągiem do Gliwic, przyjeżdżam siadam przed komputerem ?.. niespodzianka :slight_smile:

Co do protokołu:
Ocena obwodu, czy nie dla każdego osobno ? tak/nie

Pozdrawiam Paweł

Moje uwagi to:

1. Co oznacza kolumna “SYMBOL”?
  2. Na co komu kolumna “ILOŚC FAZ”? Bardziej potrzebne napięcie nominalne obwodu.
  3. pozycja - przyrządy pomiarowe - powinna mieć wyszczególnienie - napięcie probiercze lub pomiarowe.
  4. Większość osób kontrolujących wymaga decyzji tak/nie lub wynik pozytywny/negatywny w każdej pozycji pomiarowej.
  5. pod tabelą słowo “UWAGA” należy zastąpić " Przy oględzinach stwierdzono: " co ma być dowodem, że oględziny wogóle wykonano. W przeciwnym razie pomiar będzie prawidłowy a izolacja przy zaciskach zwęglona i pokaleczona. Opona sparciała z pęknięciami aż do żył. Skrajnie może być obwód wykonany przewodami gołymi.

Ostatnio zleceniodawcy mają swoje wzory protokółów, często bardzo bzdurne i nie pomaga tłumaczenie, wytykanie błędów. Gorzej jeśli protokół ma się nazywać " Skteczność zerowania" a w instalacji już nie ma zerowania.

Natomiast czy podpisałbym się pod takim protokółem - chyba tak ale odpowiednio go wypełniając np. w trzeciej kolumnie można przemycić sporo treści.

Dla mnie ten protokół to bzdura bo:

• kolumna ilosc faz jest zbędna , przecież podając wartości w następnych kolumnach już wiadomo z czym mamy do czynienia
  • kolumna L1-PE/PEN to już dno , kabel jest 5 żyłowy to mierzymy kazdą żyłę osobno do PE i osobno do N
  • ostatnia kolumna powinna brzmieć “Rezystancja spełnia wymagania normy” i tu piszemy w każdej rubryce tak lub nie
    Ja dla instalacji 5-przewodowej mam inny wzór a dla 4-przewodowej inny(mniej rubryk). Sam nagłówek też należy trochę zmienić.
    Proponuje zerknąć do kilku różnych publikacji i wybrać te elementy które najwiernej będą opisywały pomiar.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Zacznę od końca odpowiadając na pytanie quizu.
“TAK” ale jeżeli mamy go uznać jako protokół uproszczony.

Jestem zwolennikiem wykonywania pomiarów i protokołów
tak aby nikt nikomu nie zarzucił że coś w mim brakuje.

=== uwagi wstępne ===
W warunkach pomiarów są wyszczególnione pozycje pod którymi można wszystko wpisać. Ale jeżeli to ma być wzór to powinien zawierać więcej szczegółów. Przypuszczam że jest
to opisane w publikacji której ten wzór stanowi jego załącznik.
Brak opisu stosowanych przepisów.(Jest to ważne, gdyż widziałem protokoły w których są podane nieobowiązujące już normy.)
Oraz dodatkowe opisy jak wspomniał Kolega Kotek dotyczące oględzin.

=== pozytywne ===
Pozytywnym wpisem (wielokrotnie dyskutowany temat szkiców) jest:
“Szkic rozmieszczenia…przedstawiono na rys.:”
Tylko w kolumnie 2 należy dopisać: “symbol z rysunku”.

Jak wielokrotnie pisałem “PROTOKOŁY BEZ SZKICU POMIESZCZEŃ SĄ NIE DO PRZYJĘCIA.”

=== co bym zmienił ===

1. Jak Koledzy powyżej napisali “ilość faz” jest zbyteczna.

2. Konieczna jest kolumna ocena TAK/NIE. Jeżeli inspektor otrzymuje protokół na kilkadziesiąt stron to nie będzie analizował każdego wiersza sprawdzając
    czy R pomierz >= R wymag.
    I mu się nie dziwię.
    Jeżeli test taka kolumna to błyskawicznie odszuka słowo NIE.

=== dokładność pomiarów ===
Tutaj Kolega Kajko mocno skrytykował ilość pomiarów.
Wg mnie trochę bez żadnej podstawy.
Gdyby to uznać jako pierwsze pomiary nowej instalacji to uważam iż taka ilość pomiarów jest wystarczająca.

Ale jak wspomniałem powyżej polecam dokładne pomiary.
Czyli 6 pomiarów dla TN-C oraz 10 dla TN-S.

Trochę brak konsekwencji uproszczenia w tym protokole.
Jeżeli dla TN-S pomijamy pomiary L1-N,L2-N,L3-N,
to tak samo można by je pominąć dla TN-C wykonując
jeden pomiar (zwarte L1,2,3)-PEN.
I wówczas potrzebne by były tylko cztery pomiary.

Dlaczego dokładnie?
Otóż gdy wykonamy pomiary np.:
L1-N = 30Mohm, L2-N = 33Mohm, L3-N = 27Mohm
to stwierdzimy = OK
ale gdy
L1-N = 30Mohm, L2-N = 5Mohm, L3-N = 27Mohm
to stwierdzimy = coś tu z L2 nie gra.

Pozdrawiam Krystyn

Pomiary wykonuje od 1988 roku i jak do tej pory nigdy nie mialem problemów z odbiorem protokołów. Zawsze wszystko mierzę dokładnie z rozpisem dosc szczególowym ,opis nagłówkowy mam troche inny a pod protokołem umieszczam takze wszystkie zauwazone usterki i niedociagniecia . Jak kolega Krystyn zauważył rysunki są konieczne i niezbedne ,gdyz daja obraz co bylo mierzone i umozliwiaja innym kolegom usuwanie usterek jesli takowe występuja (jesli zleceniodawca nie zyczy sobie usuwania usterek na bieżąco przy wykonywaniu pomiarów).

Witam szanownych dyskutantów na FORUM

Podzielam pogląd kolegi Kajko. Ze swej strony nie podoba mi się jeszcze zdanie “pogoda w dniu pomiaru i w dniach poprzednich”
Ma to uzasadnienie do pomiarów rezystancji uziemień ale nie do stanu izolacji.

Łączę Pozdrowienia

Witam Kolegę Eugeniusza i wszystkich Kolegów na FORUM.

Odnośnie cytatu Kolegi:
“Ze swej strony nie podoba mi się jeszcze zdanie "
pogoda w dniu pomiaru i w dniach poprzednich”.
Ma to uzasadnienie do pomiarów rezystancji uziemień ale nie do stanu izolacji."

Odpowiem:
Owszem jest to bardzo ważne przy pomiarach instalacji odgromowych i uziemień.

Ale również pomiary rezystancji izolacji wykonujemy np.: magazynach lub wiatach bez ogrzewania.
I w tym przypadku warunki pogodowe stanowią zasadniczą podstawę porównania danych wyników z poprzednimi pomiarami.
Pomiary w lecie czy jesienią w ww. obiektach będą się dużo różniły i sprawdzając wyniki poprzednich pomiarów obowiązkiem pomiarowca jest wyciągnięcie odpowiednich wniosków.

W przypadku wykonywania ww. pomiarów w budynkach ogrzewanych to jest zbyteczne, a co nam zaszkodzi
dopisanie warunków pogodowych.

Lepiej więcej, niż o jedno za mało.

Pozdrawiam Krystyn

Witam
Mam jeszcze jedną uwagę w temacie pogody. Wydaje mi się że umieszczanie opisu o stanie pogody w protokole z pomiaru stanu rezystancji izolacji jest sprawą drugorzędną. I chyba o to chodziło Panu Eugeniuszowi. Wiadomo, że wynik pomiar np. obwodu oświetlenia prowadzonego na zewnątrz będzie gorszy, gdy wilgotność będzie większa.
Ale:

1. W ostatniej kolumnie trzeba napisać TAK albo NIE niezależnie od pogody
  2. Jeżeli wartość rezystancji izolacji będzie mniejsza od wymaganej to będzie NIE chociaż deszcz pada od tygodnia.

Zgodzę się jednak że taka jedna linijka w protokole nikomu nie zaszkodzi a może być bardzo pomocna.
Pozdrawiam Paweł

Witam ! Ten protokół wskazuje jednoznacznie, że

wykonywanie pomiarów elektrycznych jest piętą achillesową

polskiej elektryki czy elektroenergetyki. Z protokółu tego

wynika jednoznacznie, że elektryk pomiarowiec

rekomendowany przez szefostwo SEP nie posiada

przyrządu do pomiarów rezystancji izolacji ale też robi

tego typu usługi i ładuje w jajo zleceniodawców. którzy nie są

elektrykami lub zleceniodawców-elektryków takich fachowców

jak on sam.

Z protokółu wyżej wymienionego wynika, że elektryk

pomiarowiec nie miał w ręku ani razu arkusza normy PN-IEC

60364, konkretnie arkusza numer 61 oraz nie ma mierników.

Myślę, że producenci mierników, znakomitych zresztą powinni

mu wytoczyć sprawę z powództwa cywilnego o odszkodowanie

i nauczyć go porządku !!!

Popatrzmy na punkt 612.3 normy PN-IEC 60364-6-61
Electrical installations of buildings Part 6 Verification
Chapter 61 Initial verification…
czytamy tam m.in. Rezystancję izolacji należy zmierzyć
a/ między kolejnymi parami przewodów czynnych
przewody czynne to L1, L2, L3, N
czyli sprawdzamy L1-L2, L1-L3, L2-L3, L1-N, L2-N, L3-N
b/
między każdym przewodem czynnym a ziemią.
ziemia PE
czyli
L1-PE, L2-PE, L3-PE, N-PE.
Jeśli ten protokół zamieszczono w publikacji SEP, to on tylko ośmiesza tą instytucję…
i jednak prawdziwe jest powiedzenie najciemniej pod latarnią..

Proszę podajcie mi namiary autora tego opracowania,

jak go kopnę tam, gdzie jego plecy tracą swą szlachetną

nazwę, to zacznie się nieudacznik wreszcie uczyć !!!

Witaj Megabajt2003 - czyżby mała metamorfoza Megabajt’a?
A co z pomiarem instalacji wykonanych przed 1999 r,
a wykonnane przed 1994 może jeszcze te wykonane do 1989 i po 1989 r.
pozdr.

a co z instalacjami starymi ??? Kolego Stachu !

Te instalacje mogę dać Tobie do mierzenia…

Stare instalacje …ja kwestionuję..zazwyczaj…

Stare instalacje …ja kwestionuję..zazwyczaj…

Czyli Megabajt2003 instalację wybudowaną np. wg PN-E 05009 w okreśie jej obowiązywania - kwestionuję uznając za niezgodną i zaleca co?

pozdr.

Słuchaj ! Kwestionuję instalację typu układ sieciowy TN-C
Nie kpij sobie Kolego !!!
Zresztą ja mam inne spojrzenie na temat…jak woda leje się na rozdzielnię…nieraz widze takie klocki…to wcale nie dopuszczam do eksploatacji…i nie biorę należności za pomiary…
ma być dobrze…i potem mogę sprawdzić..

Czesc!
Moim zdaniem przykladowy wzor protokolu jest do “kitu”.
Zaznaczmy: siec TN-C;
usunmy: PE i N, ilosc faz, symbol, pogode;
dodajmy: typ przewodu
i bedzie O.K. :smiley:
zaznaczam dla sieci TN-C