Witam wszystkich na forum.
Jestem poczatkujacym elektrykiem i mam problem z podłączeniem silnika 3f, dwubiegowy poniewaz nie posiadam do niego schematu ;( .
Zwracam sie wiec do specjalistow w tej dziedzinie o pomoc.
Oto dane jakie posiadam:
- 9 zaciskow na tabliczce (uzwojenia jak na zalaczonym zalaczniku (1))
- silnik ma miec rozruch gwiazda / trójkąt
- oraz zmianę predkosci z 1480 na 2800 (pisze z glowy tak jak mowie schemat połączeń sie zgubil i brak jest dostepu do producenta)
- brak tabliczki znamionowej
- pomierzylem rezystancje uzwojen jedynie pogladowo miernikiem cyfrowym (o zgrozo wiem) (dolaczam kolejny zalacznik (2) z wynikami pomiarow)
- udalo mi sie uruchomic ten silnik z przelacznikiem gwiazda / trojkat wedlug zalacznika 3
- sadzilem ze zmiana predkosci bedzie poprzez przelaczenie jakies z u2 v2 w2 na uzwojenia u3 v3 w3 … jednak sie mylilem ;( lub nie potrafie dojsc do tego jak te polaczenia powinny wygladac ;(
Prosze wszystkich obeznanych w temacie o pomoc w uruchomieni tego silnika jesli potrzebne sa jeszcze jakies dane postaram sie je wkrotce dolaczyc.
PS. Jesli kogos urazilem prostota zagadnienia prosze sie nie wywyzszac tylko mi pomoc nie jestem specjalista w tych silnikach (dwubiegowe), zeby nie sklamac to moj pierwszy raz
.
PS2. Prosze mnie nie odsylac do innych postow juz je przejrzalem i sadze ze nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie (no chyba ze sie myle
) .
Pozdrawiam i zachecam do dyskusji.
Witam!
Był podobny temat przerabiany. Wprawdzie nie chodziło w nim o silnik z trzema prędkościami, ale znajdziesz w nim linki do stron, które pomogą Ci rozwikłać problem.
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7664&highlight=sharky13
Zacznij od nowa.
Błędnym jest sądzenie, że masz do czynienia z rozruchem gwiazda/trójkąt. Jest to właśnie układ wolno/szybko.
Przy połączeniu w trójkąt obroty są niższe jak przy połączeniu w podwójną gwiazdę. Zaś trzecią prędkość (może pierwszą) uzyskujemy dzięki oddzielnemu (drugiemu) uzwojeniu.
Witam dzieki za zainteresowanie.
Tak jak mowilem skorzystalem juz z opcji szukaj i podany watek tez juz przeczytalem jednak tamte silniki sa inne (patrz uzwojenia , ciągłość, sposob polaczenia na tabliczce do zaciskow) od tego co ja posiadam poniewaz:
- zastosowany przelacznik gwiazda/trojkat nie sluzy do zmiany predkosci a do rozruchu silnik ma napedzac maszyne w stolarni i aby ograniczyc prad rozruchu ma zastosowany ten przelacznik
- zmiana obrotow odbywa sie po rozruchu (tak mi sie przynajmniej wydaje a moze juz przez odpowiednie polaczenie uzwojen mozna prowadzic rozruch dla predkosci albo 1400 albo 2800 to sa tylko przypuszczenia dlatego potrzebuje kogos kto sie tym zajmuje lub na tym zna)
PS. Silnik byl robiony na zamowienie dlatego nie wiem czy jego wyprowadzenia sa standardowe.
Witam Kolegów, witam Kolegę lanczer
Pierwszy odnośnik (w PDF) pod nazwą :
STEROWNIK PLC W ZASTOSOWANIU DO STEROWANIA SILNIKIEM DWUBIEGOWYM 1 …
Format pliku: PDF/Adobe Acrobat
Silnik dwubiegowy. Silnik dwubiegowy ma specjalnie wykonane uzwojenie pozwalające na zmianę ilości par. biegunów, a przez to i zmianę prędkości …
http://www.isep.pw.edu.pl/ISEP/ZakladNapedu/Instrukcje/omron2.pdf
Zapoznalem sie z tym odnosnikiem jeszcze przed zalozeniem tematu i oto co zauwazylem:
- mam inne polaczenie na tabliczce z zaciskami patrz zalacznik 1
- brak ciaglosci uzwojen no chyba ze mam je sam polaczyc (2u do 1v 2v do 1w itd. )
Witam!
Oj chyba niezbyt dokładnie czytałeś.
Tu masz zasadę działania silnika dwubiegowego
http://www.isep.pw.edu.pl/ISEP/ZakladNapedu/Instrukcje/omron2.pdf
a tu katalog INDUKTY (producenta) silników wielobiegowych.
http://www.indukta.com.pl/katalog2/9.pdf
Zapoznaj się z tym i zweryfikuj przedzwanianie uzwojeń.
OK Przeanalizuje to jeszcze raz na spokojnie i bede zadawal kolejne pytania jezeli nie poradze sobie z problemem. Pozdrawiam dobranoc.
Jeszcze jedno nie pozwala mi zasnac w zwiazku z Twoja odpowiedzia, a mianowicie jak sie ma schemat uzwojen silnikow z podanych przez Ciebie linkow do mojego??
Zalaczam rysunek pogladowy tamtych uzwojen porownaj to z moim silnikiem, ja nie widze nic wspolnego no chyba ze sie myle to mi pomoz jak to ma byc polaczone??
PS. Ja mam 9 zaciskow na tabliczce a nie 6 co tez wprowadza zagmatwanie ;(
Witam!
Powróćmy więc do początku. Piszesz, że
silnik ma miec rozruch gwiazda / trójkąt
- oraz zmianę predkosci z 1480 na 2800
Być może w tym opisie leży sedno sprawy. Zalóżmy, że nie chodzi tu o rozruch gwiazda/trójkąt a następnie o zwiększenie prędkości obrotowej lecz o silnik z trzema prędkościami obrotów.
I prędkość (rozruch)- zaciski U2; V2; W2 zwarte a napięcie doprowadzone do zacisków U1; V1; W1 lub U3; V3; W3. Mamy wtedy połowę uzwojenia skojarzonego w gwiazdę.
II prędkość- zaciski U3; V3 zwarte, W1; V1 zwarte, U1; V3 zwarte i do nich doprowadzamy napięcie. Mamy wtedy uzwojenie silnika skojarzone w “pełny” trójkąt.
III prędkość- sytuacja podobna jak przy II prędkości jednak te zwarte zaciski dodatkowo zostają zwarte między sobą a napięcie doprowadzamy do zacisków U2; V2; W2. W ten sposób kojarzymy uzwojenie w podwójną gwiazdę.
Należy uważać z kierunkami obrotów na poszczególnych biegach. Sprawdzaj je indywidualnie na biegu jałowym.
Witaj 
Dzieki za dalsze drążenie tematu, rozrysowalem sobie to co powiedziales i musze Ci przyznac ze mozesz miec racje, poniewaz jednak dzisiaj nie mialem zbyt wiele czasu sprobuje to uruchomic jutro i dam znac jak poszlo. Dzieki i pozdrawiam Hej.
Witam wszystkich.
Wlasnie wrocilem z garazu i silnik juz dziala.
Oto kolejnosc rzeczy jakie zrobilem:
- patrzac na rezystancje pomiedzy poszczegolnymi zaciskami domyslilem sie ze cos jest namieszane z wyprowadzeniami kabli na tabliczke zaciskowa. Zamienilem wiec kolejnoscia rzad zaciskow U2V2W2 z U3V3W3
i teraz mierzac tak mniej wiecej miernikiem cyfrowym rezystancje odpowiednich uzwojen otrzymalem ze miedzy U1V1W1 a U2V2W2 jest okolo 2,2
)
- teraz wedlug schematu1 (ponizej) okreslilem konce i poczatki uzwojen (zamiast ATR zastosowalem zwykly transformator 230/40 V)
- juz nie bylo problemu z podlaczeniem uzwojen aby silnik pracowal jako podwójna gwiazda ruszyl bezproblemowo. (zalacznik)
- problem sie zaczal przy trojkacie nie wiedzialem jak polaczyc zaciski i ktore z ktorymi nie chcialem metoda prob i bledow, wymyslilem wiec ze polaczylem uzwojenia w gwiazde i nastepnie do jednej galezi podlaczylem napiecie z transformatora a na pozostalych sprawdzalem czy napiecia sie indukuja rownomiernie jezeli mialem niesymetrie testowalem inny sposob polaczen. W ten sposob doszedlem jak maja byc zaciski polaczone w gwiazde. (zalacznik4)
PS. Prosze o komentarz dotyczacy mojego sposobu rozumowania czy jest prawidlowy?? Rowniez silnik dzialal mi przy polaczeniu w trojkat jak na zalaczniku 5, ktory jest poprawny 4 czy 5?? Jak to sprawdzic?? Czy schemat polaczen jest poprawny?? Czy powinienem dokonac jeszcze pomiarow i czego zanim oddam silnik do eksploatacji?? Chcialbym zrobic sterowanie tego silnika na stycznikach ile bede ich potrzebowal?? Czy istnieje wylacznik do tego silnika cos jak gwiazda-trojkat??
PS2. Bardzo dziekuje Panu kkas12 za chec pomocy i pozostalym osoba na forum.
Podsumowujac zgodnie z uwaga Pana kkas12 silnik ktory posiadam jest trojbiegowy najpierw gwiazda pozniej trojkat i na koncu podwójna gwiazda.
Schemat jak sprawdzalem polaczenie do gwiazdy ( I<In ):