Silnik jednofazowy podlaczenie

Witam!
Mam do podlaczenia wciagarke, silnik ma wyprowadzone 4 przewody, brak opisu i zadnego schematu. Nie wiem czy jest uszkodzony czy zle go podlaczam.
PODLACZENIE SILNIKA.doc (29 KB)

Witam
Czy wiadomo co to za silnik, moc, Un, Jn, jakaś tabliczka znamionowa, (napewno nie komutatorowy jak sądzę), czy z fazą rozruchową, bo cztery końcówki by tak sugerowały. Jakieś blizsze dane by były potrzebne.

Silnik jest wloski moc 370 W. Ma dwa uwojena. Reszta nieznana.

Robert

Jak możesz to pomierz rezystancje pomiędzy poszczególnymi przewodami (każdy z kazdym) zapewne jedno z uzwojeń to uzwojenie rozruchowe, i podłącza się je przez kondensator. Może jego brak powoduje to grzanie

Witam
Uzwojenie pomocnicze czyli te które łaczy się z kondensatorem ma mniejszy przekrój więc i większą rezystancje w porównaniu z głównym uzwojeniem.

pozdrawiam.

Witam
Tu zamieściłem krótki kurs na temat podłaczenia silnika jednofazowego :
http://elektryk.ovh.org/silnik_jednofazowy.htm

Witam!

Powyższy “kurs” może być pożyteczny. By tak zię jednak stało powinien zawierać również informacje o innych sposobach rozruchu jednofazowych silników klatkowych.
Jednak ni słowem nie wspomniano o wyłączniku odśrodkowym czy wyłączniku elektromagnetycznym.
A szkoda.

Witam

Kolego riczard uzwojenie o cięszym drucie będzie wykazywać większą rezystancję niż uzwojenie o grubszym drucie, zgodnie z zamieszczonym opisem na który się powołujesz.
Pozdrawiam.

Nie będę się chwalił,że jestem mocny w silnikach ale też uważam,że uzwojenie pomocnicze/rozruchowe/,które nadaje kierunek obrotów będzie wykonane drutem o większym przekroju/grubsze/
Pozdrawiam

Witam
Dziękuje koledze Andrzej13 z zwrócenie uwagi,wkradła się pomyłka.Oczywiscie że uzwojenie wykonane cieńszym drutem ma większa rezystancje. Poprzedni post edytowałem, żeby nikogo nie wprwadzać wbłąd.pozdrawiam

Witam!
Dzieki wszystkim za informacje. Pod koniec tygodnia zastosuje je w praktyce. Znalazlem w sieci schemat budowy tego silnika, kondensator normalnie jest wbudowany w panel sterujacy a ja mam silnik bez tego panela, tylko z puszka. Gosc ktury kupil silnik pominol panel, ( taniej, pewnie myslal ze to tak jak z roletami, wychodza 4 przewody: N, L dol, L gora i zolto-zielony, podlaczy jak rolety i bedzie dzialalo), a ja glupi kombinowalem po nim dalej.