Silnik 7,5 Kw wyłącznik silnikowy jak dobrać

Witam

Mam takie pytanie na jaką wartość prądu ustawić wyłącznik silnikowy w silniku 7,5 Kw który pracuje w śrutowniku i jest uruchamiany przez przełącznik gwiazda trójkąt. Orginalny wyłącznik został zdemontowany i nie wiem jaki był zamontowany i chcę kupić nowy lecz gdzie bym nie szukał to każdy pisze co innego że ma być na zakres do 16A (suwak Moeller-a podaje właśnie 16A) inni że powinien być na zakres 20A to samo z wartością prądu na jaką powinien być ustawiony jedni piszą że na 1.1 drugi na 1.0 a jeszcze inni na 0.58 wartości prądu znamionowego więc w końcu na ile ustawia się taki wyłącznik przy takim silniku wyłącznik jest zamontowany na wejściu zasilania bo ma to niby znaczenie czy jest właśnie na wejściu czy między przełącznikiem gwiazda/trójkąt a silnikiem.

Powinien być ten wyłącznik przed silnikiem choć niektórzy preferują nie wiedzieć czemu przed przełącznikiem . A teraz nastawa powinna być ustawiona na prąd znamionowy silnika ,czyli to co pisze na tabliczce znamionowej. ale czasami przy ciężkim rozruchu może ci wyłączać jeśli to się często zdarza to możesz podnieś do tej wartości co pisałeś 1,1 In.
Tu stary temat z innego forum: Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH :: Strona Główna

Nastaw 1,1In, powinno być ok. Jesłi rozruch jest ciężki to będzie wyrzucać zabezpieczenie, wtedy delikatnie podkręć.

Kup wyłącznik silnikowy , który ma w nastawie wartość prądu znamionowego silnika (odczytanego z tabliczki znamionowej). Przy rozruchu gwiazda/trójkąt unikasz dużego prądu rozruchowego, więc nastawa 1,0xIn będzie odpowiednia. Nie ma sensu przesuwać charakterystyki na 1,1xIn (choć nie jest to żadnym poważnym błędem), ponieważ żadna charakterystyka silnikowa nie spowoduje wyłączenia przy nieprzekroczonym prądzie nastawy (1,0 x In).

Pozdrawiam