Witam,
Panowie potrzebuję porady odnośnie rozruchu silnika 5,5kW. Mam do podłączenia taki silnik w prasie mimośrodowej, silnik napędza tylko koło zamachowe. Zastanawiam się czy jest sens montować softstart? Silnik raczej będzie ruszał bez obciążenia, musi rozpędzić tylko koło. Proszę o opinie i rady
Softstart jak najbardziej się nadaje do zastosowania, tylko pozostaje kwestia ekonomiczna. Będzie pewnie dużo droższy niż silnik. 5,5kW to nie jest stosunkowo duża moc, ale jest to jednocześnie granica, od której należy stosować rozruch pośredni. Np. Y/Δ jeśli konstrukcja silnika na to pozwala.
Konstrukcja pozwala na Y/D, ale myślę że cenowo wyjdzie niewiele taniej od softstartu. Jeśli miałbym wykonać miękki rozruch to na pewno na softstarcie, ale właśnie chodzi mi przede wszystkim o rade czy jest sens w takiej aplikacji?
Co wy wszyscy z tymi aplikacjami czy niema innych wyrazów w języku polskim .
Tylko Y/ D bo po zakończeniu rozruchu i tak sofstart będzie niepotrzebny więc wyrzucone pieniądze .
A po drugie do tak dużego przeciążenia jakim jest koło zamachowe sofstart musiał by być prawdopodobnie większy niż zakładana moc silnika. I praca tego sostartu przy tak dużym obciążeniu w pierwszych milisekundach wcale nie będzie łagodna .
Czyli rozumiem że softstart odpada a teraz kolejne pytanie czy taki silnik 5,5kW (12A) musi już mieć układ Y/D? Czy może jeszcze można podłączyć go bezpośrednio na jednym styczniku?
Witam !
Ciężko jest wróżyć z fusów.
Jak już kiedyś pisałem silnik dobiera się do urządzenia i warunków pracy a nie odwrotnie.
Oba rozwiązania ograniczają nie tyko prąd rozruchu, ale też moment rozruchu. Może wystąpić sytuacja, że moment hamujący czyli de facto obciążenie będzie większy niż moment rozruchowy i silnik nie ,ruszy,. Musisz sam ocenić warunki rozruchu.
Co do drugiej części pytania to:
dopuszczalna moc trójfazowych silników indukcyjnych o wirniku klatkowym, włączanych bezpośrednio do sieci elektroenergetycznej:
a) przy włączeniu bezpośrednim:
- do sieci o napięciu 127 V - 2,2 kW,
- do sieci o napięciu 230 V - 4 kW,
- do sieci o napięciu 400 V - 5,5 kW,
b) przy włączeniu za pomocą przełącznika gwiazda - trójkąt: - do sieci o napięciu 127 V - 6 kW,
- do sieci o napięciu 230 V - 12 kW,
- do sieci o napięciu 400 V - 15 kW.
dopuszczalna moc jednofazowego silnika indukcyjnego włączanego bezpośrednio w sieci:
- o napięciu 127 V - wynosi 0,5 kW,
- o napięciu 230 V - wynosi 1,5 kW.
dopuszcza się spadek napięcia w sieci w chwili rozruchu silnika o wirniku klatkowym:
- 5% - jeśli z transformatora są zasilane również źródła światła,
- 10% - jeżeli rozruchy są częste i ciężkie, a transformator nie zasila jednocześnie źródeł światła,
- 15% - jeżeli rozruchy są sporadyczne i lekkie, a transformator nie zasila jednocześnie źródeł światła.
Autorze tematu - a może tak precyzyjniej. Ta prasa z silnikiem to gotowe fabryczne urządzenie czy samoróbka ? Będzie pracowała w domowym garażu, w gospodarstwie rolnym , w warsztacie rzemieślniczym, a może w zakładzie przemysłowym ? Silnik już jest, czy będzie dopiero kupiony ? Czy jest/będzie miał napięcie do przełącznika gw/tr ? Takie info umożliwia prawidłową odpowiedź. Inaczej to “Ciężko jest wróżyć z fusów” jak napisał kol. akki78.
Tu mała dygresja do w/w kol. - nie ma sensu kalkować podręcznikowej wiedzy, zresztą napięć 127 i 230 V w 3-faz. nie ma, a uwagi związane z trafo dotyczą przemysłu.
Witam!
Kolego domsat nie chcę uprawiać trollowania, ale nie ma kolega racji - urządzenia i instalacje trójfazowe o nap.127 i 230 V są i mają się dobrze. Faktem jest, że (podobnie jak uwagi związane z trafo) dotyczy to przemysłu, ale jak sam kolega zauważył autor tematu poskąpił nam informacji i nic nie wiadomo gdzie ten silnik ma pracować. Co do wiedzy podręcznikowej to mam w zwyczaju odpowiadać najlepiej i najpełniej jak potrafię. Postaram się na przyszłość podawać linki do wiedzy, żeby kogoś nie urazić .
Panowie silnik ma takie parametry - 5,5kW; 11,5A; 230/400V D/Y. Silnik napędza tylko koło zamachowe, nigdy nie będzie ono ruszać pod obciążeniem. Jest to prasa mimośrodowa jeśli to komuś pomoże.
Kolego zależy co masz na zasilaniu. Nie takie silniki starują bez żadnych wynalazków, a ten to taki mikro silnik.
Wszedłem w ten temat, bo w zeszłym roku miałem podobne zlecenie. Autor tematu w dalszym ciągu nie podał miejsca zainstalowania prasy, a to rzutuje. W przemyśle silnik 5,5 kW to rzeczywiście może być mały, ale w rozległej wiejskiej sieci z trafo 100 kVA jest już inaczej.
Mam też pytanie do kol. akki78 - gdzież są te napięcia 127/230 ? Wg mnie to one nic nie mają do tego tematu, więc po co je wtrącać.
Ja tam się na tym nie znam ale mogę odpowiedzieć
W przemyśle to raczej softstarty daje się od tak około 15kW w górę. Jak układ jest zapinany częściej niż kilka razy na godzinę to typowy soft odpada bo się spoci chyba że dasz przewymiarowanego MAWOSA
Napięcie 230V międzyfazowe to chyba w Szwecji jest. Wal stycznikiem bezpośrednio ale jak coś to ja tego nie mówiłem bo się nie znam.
Stosuje się w sieciach it w górnictwie. 127V (133V) np wiertarki, 220V tak samo i oświetlenie. A prosto ze stycznika załącza się np silniki 138kW/500V i o wiele większe i większym napięciu ![]()
15 kW soft start. Ostatnio dostałem zlecenie na budowę wentylacji pralnic obuwniczych które musiały być wentylowane z powodu używania szkodliwych środków chemicznych. I został zamontowany na 4 pralnice 15 kW silnik z soft startem i termikiem, w 5,5 kw nie ma sensu, tzn zależy od wielu rzeczy ale raczej to odpada. Do 5,5 zastosowałbym stycznik a do zminimalizowania “szarpnięcia” jakieś lepsze sprzęgło na motoreduktorze ewentualnie. ![]()
Przy 230/400V D/Y jest wykluczone zastosowanie przełącznika gwiazda trójkąt chyba że w sieci o napięciu miedzyfazowym 230V. W zakładzie w którym pracowałem były stosowane falowniki. Może iść tym tropem? Ale żeby cokolwiek mówić trzeba znać wszystkie rzeczy o sposobie użytkowania prasy o których koledzy wspominali. Inaczej nic nie da się powiedzieć.
Koledzy autor tematu zapewne dawno rozwiązał problem. Minęło 3 miesiące a wy wciąż piszecie.
mam taki układ wyłączników i przycisk zielony nie trzyma i trzeba go dociskać drzazgą czy ten przycisk trzeba wymienić?
To raczej nie przycisk tylko uszkodzeniu uległ obwód potrzymania sterowania.
Czym prędzej zleź wymianę elektrykowi bo to bardzo niebezpieczna sytuacja.
straszne bzdury żeś napisał
“- do sieci o napięciu 400 V - 5,5 kW” - chyba w gospodarstwie domowym a nie w przemyśle
.
jaki falownik potrzebny do silnika 15kW gdy jest podłączony w gwiazdę na stałe? Wiadomo że moc będzie mniejsza.