Witam.
Posiadam silnik trójfazowy 1,5kW 400V (w zasadzie to jeszcze 380V, bo ma on swoje lata). Silnik taki w naszej sieci może pracować tylko przy połączeniu w gwiazdę.
Niestety czasami muszę go zasilić z jednej fazy. Wiem, że najlepszy byłby falownik, ale na razie nie mogę sobie na niego pozwolić. W grę więc wchodzi kondensator aby przesunąć fazę. Z tym nie ma problemu, liczę się z spadkiem mocy. Wyliczona wartość około 100uF. Zastanawiam się tylko, czy skoro silnik będę zasilał z sieci 230V z użyciem kondensatora, to czy taki silnik wtedy mogę przepiąć na trójkąt? W skrzynce połączeniowej silnika mam możliwość przełączenia trójkąt/gwiazda.
Druga sprawa, czy muszę stosować osobno kondensator rozruchowy i pracy, czy wystarczy jeden?
Co pisze na tabliczce znamionowej 220/380 V
Nie, pisze 1,5kW 380V, do tego symbol połączenia w gwiazdę.
Wiem, jak wygląda połączenie w trójkąt. Z silnika wyprowadzone mam na 6 zaciskach wszystkie końce i początki uzwojeń, więc z tym nie ma problemu.
Chciałem się tylko upewnić, czy ten silnik może pracować w trójkącie przy zasilaniu 230V. Wydawało mi się, że tak, ale mimo wszystko wolałem zapytać.
Dziękuję za pomoc.
W jaki sposób Chcesz podłączyć silnik skojarzony w trójkąt jednofazowo? Przecież musisz spiąć 2 uzwojenia równolegle a trzecie przez pojemność?
Jest możliwe podłączenie silnika trójfazowego z uzwojeniami skojarzonymi w trójkąt do sieci jednofazowej. Wiąże się to z zmniejszeniem mocy silnika (nie symetria prądów w uzwojeniach) oraz z zmianą charakterystyk silnika.
Więcej w linku poniżej.