Silnik 230/400 i silnik 400/680

Witam,
Kto potrafi wytłumaczyć jak podłączyć te silniki.
Jakie są prądy i napięcia przy połączeniu gwiazda i trójkąt
Ja rozumiem, że gwiazda mniejsze napięcie i prąd rozruchu.
Na tabliczce znamionowej silnika 230V to gwiazda? Co z 400/680V czy tak samo?
Pozdrawiam

Kolego, to nie jest forum magii i czarów. Jeśli umieściłeś post w dziale dla elektryków, należało by przypuszczać że nie jesteś laikiem, więc powinieneś wiedzieć że za mało danych podałeś, i nikt raczej nie zgadnie o co chodzi.

Witam
Na samym początku chciałem wyraźnie podkreślić iż całkowicie zgadzam się z kol. Zbynio w kwestii umieszczenia postu w niewłaściwym dziale. Ponieważ jednak mamy weekend z nienajgorszą pogodą rozumiem też iż Twoje myśli są daleko od problemu który chcesz aby Ci rozwiązano.
Jeśli silnik ma na tabliczce znamionowej 230/400 lub 400/690 (jednak 690 a nie 680) to oznacza to nie mniej nie więcej niż tylko tyle że tak naprawdę maszynę nie interesuje do jakiej sieci będzie podłączona a jakie napięcie będzie na każdej z fazowych cewek silnika. Oczywiście gdy z pierwszego przykładu wybierzesz 230V to znaczy że szukasz sieci 3x230V (powodzenia - bo poza nielicznymi wyjątkami lub falownikami zasilanymi z jednej fazy tego nie znajdziesz). Jeśli się przyjrzysz temu jak ustawiasz mostki w tym połączeniu to zauważysz że łączysz się w trójkąt. Pozostaje więc (w ogólnej większości przypadków) wybrać gwiazdę i zasilić silnik z sieci 3x400V. W drugim przykładzie jest ta sama zasada a więc 3x400 (z układu 400/690) to trójkąt a 3x690 (znów powodzenia w poszukiwaniu sieci które to spełnią) to gwiazda.
Piszesz też

Ja rozumiem, że gwiazda mniejsze napięcie i prąd

Toż stąd już tylko krok do tego aby ogłosić perypetum mobile istnieje!!
Proponuję raz jeszcze (już po weekendzie) przemyśleć sprawę

Witam,
Dziękuję za zimny prysznic, ale lepiej spytać niż spalić.
Może niefortunnie napisałem w poście o co mi chodzi.
Z silnikiem 230/400 nie ma problemu przy połączeniu gwiazda-trójkąt.Napięcie zasilania 400V (układ stycznikowy zwiera uzwojenia i tak: gwiazda 230 a trójkąt 400).Tu się zgadzamy?
Załączenie do sieci na napięcie obniżone można osiągnąć stosując:

• przełącznik gwiazda-trójkąt,

• transformator rozruchowy, lub

• dodatkową impedancję połączoną szeregowo z silnikiem.

Załączenie do sieci za pomocą przełącznika gwiazda-trójkąt może być stosowane tylko dla silników niskiego napięcia w wykonaniu zgodnym z PN-EN 60034-12:2004, których uzwojenia fazowe stojana są połączone w trójkąt, przy napięciu znamionowym.

Przełącznik gwiazda-trójkąt ustawia się w pozycji “gwiazda” łącząc uzwojenia fazowe stojana w gwiazdę. Prąd pobierany z sieci i elektromagnetyczny moment obrotowy będą co najmniej 3 razy mniejsze niż przy połączeniu w trójkąt. Natomiast prąd w uzwojeniach fazowych zmniejsza się do ok. 57% wartości występującej przy połączeniu w trójkąt.

Zależności podstawowe silników:

napięcie uzwojenia fazowego stojana, V:

• przy połączeniu w trójkąt:

Us= UN

• przy połączeniu w gwiazdę:

Us=1/^3UN

c) prąd uzwojenia fazowego stojana, A:

• przy połączeniu w trójkąt:
    Is=1/^3IN
  • przy połączeniu w gwiazdę:
    Is= IN

Problem z silnikiem 400/690 tak jak Kolega zauważył.
Z opisu Kolegi rozumiem, że należy połączyć silnik (w układ gwiazda- trójkąt)400 na trójkąt a pozostałe uzwojenia w gwiazdę? To jest dla mnie trochę dziwne.Wydawało mi się, że uzwojenia gwiazdy pracują na niższe napięcia.
Pozdrawiam.
P.S.Bardzo proszę o wyrozumiałość nie wszyscy sa takimi orłami jak Koledzy i jeżeli mają wątpliwości to proszą o pomoc a nie cytaty.To chyba jest forum dla chcących czegoś się dowiedzieć

Witam,
Już znalazłem rozwiązanie problemu jaki to silnik i jak go podłączyć.
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Typ: SP1 280S-4, cSP1 280S-4, SP2 280S-4, cSP2 280S-4, SP3 280S-4, cSP3 280S-4
Moc: 75kW
Napięcie: 380-1140V, 380V/660V, 400V/690V, 500V/1000V, 660V/1140V (napięcie zasilania przełączalne w skrzynce zaciskowej).
Obroty: 1500 obr/min.
SP1 - wersja łapowa, SP2 - wersja kołnierzowo-łapowa, SP3 - wersja kołnierzowa
c - silniki dla przemysłu chamicznego
Dokumentacja: Karta katalogowa.pdf
http://www.damel.com.pl/pages/index.php?id=396&no_cache=1&tx_ttnews[cat]=17

Jeśli ma to być rozruch gwiazda-trójkąt to silnik musi być na trójkąt (czyli w sieci w Polsce musi to być silnik na 400/690V gdyś napięcie sieci w Polsce wynosi 400V). W czasie rozruchu najpierw silnik łączony jest w gwiazdę (mniejszy prąd rozruchu ale i też 3 razy mniejszy moment rozruchu), jak “wejdzie” na obroty - to następuje przełączenie w trójkąt.

Jeśli do układu rozruchu gwiazda-trójkąt podłączysz silnik 230/400V do sieci 400V to go spalisz gdyż dla trójkąta ten silnik ma być zasilany napięciem 230V (a w sieciach trójfazowych podaje się napięcie pomiędzy fazami).

Witam,
Bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam.