Witam mam silnik 11kw inducta 220/380 czy można wyprowadzić dodatkowe 3 przewody ze stojana i zrobić go na rozruch gwiazda-trójkąt ? aktualnie z silnika wychodzą tylko 3
Witam!
Silnik trójfazowy [220/380] V pracuje w trójkącie przy napięciu sieciowym [127/220] V, a w gwieździe przy [220/380] V. Ten silnik może obecnie (mamy [230/400] V) pracować jedynie przy połączeniu uzwojeń w gwiazdę — przy połączeniu w trójkąt silnik ulegnie uszkodzeniu. To znaczy, że jeżeli jest obecnie używany, to w stojanie uzwojenia są połączone w gwiazdę (ktoś może go przewijał i nie wyprowadził pozostałych trzech przewodów), chyba, że został mocniej przerobiony. Wyprowadzenie przewodów wiele nie da, bo i tak nie będzie można włączać go dwuetapowo (gwiazda-trójkąt), będzie mógł pracować tylko w gwieździe.
Pozdrawiam
EDIT: Do wyłączników gwiazda-trójkąt obecnie stosuje się silniki [400/690] V (dawniej [380/660] V).
Krótko mówiąc ten silnik może pracować tylko w gwieździe pomimo wyprowadzeń końców uzwojeń nie będzie można go podłączyć w trójkąt ponieważ ulegnie uszkodzeniu uzwojenie. Nie jest przystosowane do pracy w trójkącie przy wyższym napięciu. Nie mniej jednak bez sensu go podłączać w trójkąt ponieważ on w gwieździe pracując na moc 11kW. A silniki pracujące w trójkącie w podłączeniu w gwiazdę mają 3 krotnie mniejsza moc i moment obrotowy ponieważ one mają pracować w trójkącie a gwiazda służy tylko do rozruchu. Co nie tyczy się tego silnika.
Dzięki za odpowiedzi panowie ! ![]()
silnik ten mam przy zakupionym niedawno kompresorze Wan aw, niestety u mnie wybijało bezpieczniki topikowe 25a (elektryk ma przyjść założyć mi 32c), zawiozłem silnik do kolegi na zabezpieczeniu 32a chodził bez problemów (sam ma sprężarkę na silniku 18kw z tymi zabezpieczeniami 32)
I teraz pytanie
A) poszukać silnika gwiazda trójkąt
B) kupić falownik / softstart do tego silnika
C) Mam zamiar założyć do tego kompresora zawór upustowy na kolektor tłoćzący żeby miał lżejszy start podczas rozruchu. Może wtedy nie byłby potrzebny softstart czy inny silnik?
Witam!
U mnie np. silnik 11 kW ([380/660] V) startuje (bez wielkiego obciążenia) na topikach 25 A, ale ma wyłącznik gwiazda-trójkąt. (Więc zastosowanie zaworu upustowego chyba wiele nie da). Można pomyśleć albo o nowym silniku ([400/690] V), czy jakimś softstarcie, albo o jakichś bardziej zwłocznych zabezpieczeniach (co do zwiększania zabezpieczenia do 32 A to trzeba uważać (np. jakie są przewody w instalacji)).
Kolega kolegi pewnie ma wyłącznik gwiazda-trójkąt przy tym 18 kW, chodzącym na zabezpieczeniu 32 A?
Pozdrawiam ![]()
Kolega ma na gwiazde załączany z preostatu chyba ze sie minął z prawdą
.
Pion i do warsztatu idzie u mnie przewod 5x10 miedz.
Skoro przewody 5x10 mm^2 Cu, to najlepiej (przy obliczeniu spadków napięcia) dać chyba zabezpieczenie 32 A i po sprawie. Można dać C32A 3P, albo nawet D32A 3P. Najlepiej sprawdzić na C32A i jak będzie wybijać, to dać D32A.