Proszę kolegów o informacje - czy w naszym kraju spotyka sie jeszcze sieci TT ?
A jeśli tak to gdzie one są ?
Pytanie może wydawać się naiwne, ale ja z TT nie spotykam się już od lat. Wszystkie instalacje, z którymi mam do czynienia w moim dużym miescie (III w rankingu ilości mieszkańców) są TN. W terenach podmiejskich i wiejskich nie działam. W innych miastach bywam służbowo w szpitalach, tam zawsze jest TN.
Domsat
Witam
Sieci TT niestety nie brakuje.Najczęściej istnieją w starych dzielnicach miast i na terenach wiejskich gdzie sieci napowietrzne były wykonywane w ramach elektryfikacji wsi do lat sześćdziesiątych i nie przebudowywane.Także rozbudowywane i przyłączane do istniejących sieci TT w latach późniejszych.
Nie można było przejść na “Zerowanie” a obecnie na układy TN bez przystosowania tych sieci do układu TN-C a instalacji elektrycznych odbiorczych bez ich modernizacji.
Znam taką siec którą zmodernizowano (wymiana przewodów)około 1994r.wprawaj- ąc TN-C przy zachowaniu starego układu zawieszenia przewodów (mieszanego),
z przewodem PEN najwyżej zawieszonym tak jak poprzednio w TT.Istniejące na każdym słupie sieci uziemienia ochronne zdemontowanych lamp oświetlenia ulicznego nie wykorzystano jako uziemienia robocze przewodu PEN sieci napowietrznej.Jedyne uziemienie robocze sieci tak jak w TT)znajduje się w stacji słupowej transformatorowej.Długość sieci powyżej 600 mb.na krańcach sieci i odgałęzieniach zmniejszone przekroje.Przypuszczalnie nie jest zachowany warunek bezpiecznego poziomu napięć dotykowych. Modernizacja wykonywana była w okresie obowiązywania normy dotyczącej sieci elektroenergetycznych napowietrznych do 1kV z 1976r.
Niestety jeszcze się spotyka (wiele osób nie doczytuje warunków przyłączeniowych i z góry zakłada, że sieć zasilająca jest w TNC).
Ja układy TT spotkałem pod Warszawą np. w Markach czy Konstancinie.
Pozdrawiam
Tomek
Praktycznie cały ENION to TT
witam Kolegów ![]()
Nie jest prawdą, że cały.
W tarnowskim ZE jest mały % stacji trafo pracujących w układzie TT.
Natomiast będąc na urlopie w Beskidzie Śląskim i Żywieckim zaobserwowałem bardzo rozległą zabudowę, np w okolicach Szczyrku. Długość obwodów szacuję na około 2 km a nawet więcej i nie wierzę, że pracuje ona w układzie TN.
Witam
Praktycznie wszystkie instalacje wykonuję w TT . Zaś układ TN-C zdarza się bardzo rzadko . Od momentu jak weszły różnicówki układ TT zrobił się mniej niebezpieczny .
Układ TT króluje na terenach wokół Warszawy .
witam Kolegów ![]()
Pytanie zasadnicze było o sieci a nie o instalacje. To gwoli przypomnienia.
Jeśli sieć pracuje w TT to instalacja zgodnie z warunkami technicznymi musi być wykonana też w TT . Chyba to jest jasne ?
Sieci ZE – Warszawa Teren pracują w TT .
witam kolegę domsat
mam znajomego który jest pracownikiem jednej ze spółdzielni mieszkaniowych na Retkinii (duże osiedle w Łodzi). Kiedyś mówił mi, że u niego z blokami to jest tak trochę w kratkę, trochę TN, trochę TT. Ma u siebie zaznaczone który blok jest podłączony pod którą podstację i jaki jest układ sieci.
Być może w jednym z tych bloków mieszka kolega domsat
więc daleko TT nie musi szukać. Wystarczy zajrzeć przez dziurki do gniazdka. ![]()
pzdr
-DAREK-
No może trochę przesadziłem ale byłe województwo Częstochowskie (ENION) jest w TT
Witam
Teoretyczna długość sieci w układzie TN-C to 500m.Ale nawet przy takiej długości sieci nn. nie ma pewności że pracownik ZE nie wymienił uszkodzonej wkładki na większą lub “zawatował”. Właśnie z powodu braku możliwości spełnienia warunku SWZ w sieciach z układem TT:długie odcinki sieci,małe przekroje przewodów ,układ przewodów,brak uziemień roboczych itd. nie można zmienić układu na TN.
Przez zaglądanie przez dziurki do gniazda wtykowego na pewno nie da się ustalić jaki jest właściwy układ sieci. Ileż to budynków ma wykonane instalacje przystosowane do “zerowania” pomimo że są zasilane z sieci TT.W latach 80-tych tak ustalano WTP. A na początku lat 90-tych to już był kompletny chaos.
Ileż to sieci napowietrznych pracuje w układzie TN-C pomimo tego że nie spełnia warunków Bardzo dużo sieci napowietrznych nn.jest w układzie TT a sieci kablowe z tej samej stacji w układzie TN-C.
W takim dużym mieście Krakowie stare dzielnice są zasilane w układzie TT.Także wiele miast na Sląsku ,łącznie z Katowicami.
W jednej z sieci kablowych nin. wykonanych około 20 lat temu jako TT brak jest uziemień ochronnych obudów metalowych złączy kablowych w całej sieci.Brak jest także jakiejkolwiek ochrony przeciwporażeniowej.Pozdrawiam
Sylwester
Witam
Praktycznie wszystkie instalacje wykonuję w TT . Zaś układ TN-C zdarza się bardzo rzadko . Od momentu jak weszły różnicówki układ TT zrobił się mniej niebezpieczny .
Układ TT króluje na terenach wokół Warszawy .
Oby kolego robisz te instalacje zgodnie z WT
? Bo ja wszystkie sieci w okolicach warszawy projektuję w układzie TN. Wszystkie te które modernizowałem również pracowały i pracują nadal w TN. Nie twierdzę ,że nie ma sieci TT na tym terenie. Może akurat ty na nie trafiasz. Z doświadczenia jednak powiem, że już wiekolrotnie monitowałem o dostosowanie nowych instalacji do obowiązującego układu sieciowego bo wykonawcy jakoś podciągając kabel 5 żył pod licznik nie wiedzięli co zrobić z tą piątą żyłą , która ni jak nie podchodziła pod licznik wiec se zwisała. A gospodarż zawsze mawia. Panie tu elektryk wbił mi rurę w ziemie i mam uziemienie i jest git.
Witam
Marcinie
Proponuję najpierw sprawdzić w energetyce jaki jest procentowy udział sieci w układzie TT w tym rejonie a potem pisać .
bo wykonawcy jakoś podciągając kabel 5 żył pod licznik nie wiedzięli co zrobić z tą piątą żyłą , która ni jak nie podchodziła pod licznik wiec se zwisała .
Myślę , że wielu wykonawców może poczuć się urażonych .
Witam Kolegów.
Proponuję najpierw sprawdzić w energetyce jaki jest procentowy udział sieci w układzie TT w tym rejonie
Podaję wyrywkowo :
- Będzin-Grodziec (podlega pod enion) :
WTP z 2005 roku
\ - Sosnowiec ul. Śląska - blisko RE (podlega pod enion) :
WTP z 2002 roku
\ - Sośnica; RE Lubliniec (podlega pod enion)
WTP z 2004 roku
Mogę podać więcej - to są skany z WTP wydanych przez różne Rejony Energetyczne ![]()
Dziekuję Kolegom za odpowiedzi.
Rzeczywiście w naszym kraju są w dalszym ciągu sieci TT, a mnie wydawało się, że one odeszły do lamusa. Kolego Darku, mieszkałem na Retkinii. Tu info dla reszty - jest to b. duże łódzkie blokowisko wybudowane na przełomie lat 70-80. Dziś tylko “plombowane”. Mój blok na pewno był w TN. Gniazdka z bolcem były w kuchnii i w łazience, przewody aluminiowe. Nieraz wykonywałem tam drobne prace elektryczne dla znajomych. Nigdzie nie spotkałem instalacji TT 3-żyłowej do gniazdek z bolcem. Zawsze były 2 żyły i zerowanie. Dlatego nie mogę uwierzyć w to, że część bloków była w TT. Przecież warunki dla TN były wymarzone. Trafostacje między blokami i sieć kablowa z krótkimi odcinkami zasilania.
W zeszłym roku w Łódzkim ZE udzielono mi info, w naszym mieście jest prawie tylko TN
Ale zasadniczy wniosek dla nas jest następujący - przed jakąkolwiek naprawą itp w nieznanej instalacji należy sprawdzić układ sieci.
Nieprawdziwe są też wytyczne do projektowania/modernizowania instalacji pewnej instytucji (mającej oddziały na terenie całego kraju) z którą współpracuję, gdzie jest podane : “stosujemy tylko układ TN-S”. Układ narzuca nam lokalny ZE.
Domsat
Jako ciekawostke mogę zapodać przypadek z ER pruszków. Pracuję nad starymi sieciami i muszę je jakoś podowiązywać do nowej stacji. Warunki mam na TNC, na stacji jak siędobrze wpatrzeć pisze " zerowanie" . Inna ekipa w tym czasie skablowała kilka przęseł bo jakaś autostrada tam będzie czy coś. I wiecie co. zapięli 4 odgromniki i RSA na 4 bezpieczniki. Na kolejnych słupach PEN-N jest doziemiony. Po dokładnej inspekcji tej i innych linii w okilicy zauważyłem ,że raz jest 3 odgromniki a innym razem 4 i rak na przemian. Jedne wysięgniki lamp łączone są do PEN inne do PEN i uziemione a inne do PEN poprzez odgromnik i uziemione a reszta wcale. Sieć napowietrzna pracuje w pierścieniu z jednej stacji tzn idzie jedną stroną ulicy, przechodzi przez ulicę i drugą stroną wraca do stacji. W innym miejscu krzyżują sięna jednym słupie dwie linie napowietrzne zasilane z różnych stacji. Ale najlepszy patent to taki ,że od źródła wychodzi linia AL. a w połowie obciążenia doczepili AsXN by odciążyć linię i idą dwa tory. Niezły burdel trafiłem.
Więc ostrożnie z tymi sieciami TT