Sieć Sn -dobór przekładnika napieciowego do zabezpieczeń.

Witam, mam taki układ. Linia Sn 6kV , układ pomiarowy oparty o 3x przekładnik prądowy (p.p) i 3x przekładnik napięciowy (4 uzwojeniowy -p.n.). P.n. ma mieć 3 x uzwojenie wtórne- 1 pomiarowe, 2 do zabezpieczenia (MiCOM 139) , 3-cie w układzie otwarty trójkąt pod MiCOM 122( kierunkowy pomiar doziemienia). O ile tor pomiarowy jest dla mnie zrozumiały , mam wątpliwości co do obwodów pod zabezpieczenia. Jakie klasy przyjąć dla tych obwodów 3P/6P? Zabezpieczenia MiCOM pobierają po ok. 0,3 VA na fazę przy Un. Zakładam ze moc dla obwodu napięciowego to jest max ok 0,4 VA . Dla klasy 3P np. ABB wykonuje p.n. o mocy 30VA. To czy rozumowanie, że istnieje potrzeba dociążenia przekładnika rezystorem do wartości 0,25x30 tj. 7,5 VA jest słuszne???

Witam
W obwodach pomiarowych spotkałem się z przy przekładnikach prądowych i napięciowych z doborem przekładnika o bardzo małej mocy rdzenia (nawet ze specjalnym wykonaniem przekładników na zamówienie) np. 5VA aby uzyskać prawidłową współpracę z nowoczesnymi licznikami o małym poborze mocy. Jeśli nie było innej możliwości to dociążano przekładniki rezystorami (zarówno prądowe jak i napięciowe) lub dobierano przekrój przewodów łączących przekładnik prądowy z licznikiem aby uzyskać powyżej 25% obciążalności znamionowej przekładnika (przy długich przewodach łączących przekładnik z licznikiem).
Nie spotkałem się jeszcze z dociążaniem przekładników w obwodach zabezpieczeń.
Zainspirowany tematem spróbuję coś znaleźć na ten temat.
Też byłbym zainteresowany gdyby ktoś coś na ten temat napisał.
Andrzej

Po wielu konsultacjach i przekopaniu literatury nie znalazłem zależności odnośnie minimalnego obciążenia przekładnika do zabezpieczeń, po prostu się tego nie dobiera.

ostatnio widziałem gdzieś na stacji we Wrocławiu - był rezystor dociążający

MiCOM 139 oraz druga stacja na Siemens’ie

do układów pomiarowo-rozliczeniowych warunek 0,25- 1 Sn musi być spełniony, zarówno co do obciążenia obwodów napięciowych jak i prądowych.
jeśli chodzi o rdzenie wykorzystane do pracy zabezpieczeń, to wymaga się spełnienia warunku mocowego dla obwodów prądowych. obwody napięciowe w układach zabezpieczeń mogą być trwale niedociążone. podczas pomiaru obciążalności obwodów napięciowych, nierzadko otrzymuję wartości, które po przeliczeniu stanowią < 5% Sn. wartość pomierzoną wpisuję do protokołu a układ dopuszczam do eksploatacji.

dzisiaj wykonywałem pomiar obciążalności p. prądowych R15 kV… obciążenie rdzenia zabezpieczeniowego wyniosło 0,02VA a Sn=10 VA (odległość przekł. od zabezpieczenia ok. 3m, zabezpieczenie micom). Kolega, który pracuje znacznie dłużej powiedział, że wszystko jest ok. Muszę się wycofać, z tego co napisałem wcześniej: “jeśli chodzi o rdzenie wykorzystane do pracy zabezpieczeń, to wymaga się spełnienia warunku mocowego dla obwodów prądowych”. nie chciałem nikogo wprowadzić w błąd.