Mam pytanie dotyczące sieci IT średniego napięcia ( 6kV ). Konkretnie poszukuję literatury, wzoru lub algorytmu postępowania.
Pytanie brzmi:
w jaki sposób nastawić zabezpieczenie ziemnozwarciowe ( na jaką wartość prądu wyłączającego) i od czego jest ta wartość uzależniona oraz z jakim czasem wyłączenia? Chodzi o zabezpieczenie transformatorów.
Dodam, że w sieci zastosowano przekładniki Farantiego lub jak to ujmują wybitni fachowcy “filtry składowej stałej prądu” - cokolwiek to znaczy.
W “Automatyce zabezpieczeniowej w systemach elektroenergetycznych” Panów Wiszniewskiego i Winklera odnalazłem sposób obliczenia nastawy przekaźnika ziemnozwarciowego ale tylko dla sieci z uziemionym punktem neutrealnym transformatora. Co z siecią z izolowanym punktem neutrealnym, połączonym tylko przez bezpiecznik iskiernikowy (bezpiecznik przeskokowy)? Dodam tylko, że w sieciach uziemionych wartość nastawionego prądu wyłączenia jest odniesiona do wartości znamionowego prądu i przekładni przekładnika prądowego.
I = (0,3-0,7)* In / Ki
Jak uwzględnić przekładnię zwojową przekładników Farantiego?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Na początek mam pytanie. Robisz to na papierze czy na żywym organiźmie?
Jeżeli to pierwsze to można przez forum coś pomóc. Jeśli to drugie to byłby to bardzo dziwny przypadek.
Na początek musisz posiąść informację na temat prądu ziemnozwarciowego siecizabezpieczanej. Potrzebna jest także wiedza na temat zabezpieczeń poprzedzających jak i następnych. Koordynacja czasów tych zabezpieczeń.
A wogóle to jakie masz to zabezpieczenie ziemnozwarciowe? Tylko zerowo-prądowe czy jakieś inne?
Tego jest tak wiele ,że nie wiem nawet co ci jeszcze napisać.
Chodzi o samą regułę postępowania. Zabezpieczeń ziemnozwarciowych jest wiele, to fakt, ale rodzaj zabezpieczenie nie powoduje przecież zmiany nastawy prądu ziemnozwarciowego wyłączającego.
Marcin714 napisał:
“Na początek musisz posiąść informację na temat prądu ziemnozwarciowego sieci zabezpieczanej.”
I tu pojawia się pytanie czy potrzebna jest do tego skąplikowana wiedza inżynierska czy wystarczą szacunkowe rachunki? Jaki rodzaj wiedzy jest potrzebny? No i nie bardzo rozumiem ponieważ prąd ziemnozwarciowy jest wynikiem stanu awaryjnego lub niepełnofazowej pracy sieci (np. nierównomierne obciążenie sieci).
Co do koordynacji czasów jaka regułę się stosuje? Jaki czas wyłączenia dla trafa a jaki czas np. dla pola zasilającego całą rozdzielnicę z kilkoma trafami? Jakiego rzędu mają to być wielkości. Np. natychmiastowe wyłączenie dla trafa i np. 1 sekundowe dla pola zasilającego i 0,5 sekundowe dla pola sprzęgłowego?
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Oczywiście filtr składowej zerowej. Przepraszam za pomyłkę.