Serwerownia zaprojektowanie instalacji elektrycznych

Witam

Mam pytanie dotyczace zaprojektowania zasilania serwerowni. Mam podstawowe wyksztalcenie elektryczne ale nigdy nie pracowalem w tym zawodzie wiec nie mam doswiadczenia. Tak sie zlozylo ze zaistniala taka potrzeba wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Mam na mysli podsuniecie gotowych rozwiazan takiej instalacji. Firma posiada wlasny transformator wiec od tego chce zaczac i wydzielic osobne zasilanie do tych urzadzen ale nie wiem co dalej i tu kieruje pytanie CO DALEJ. Z gory dziekuje za rozwiazania.

Projekt tej serwerowni powinien wykonać ktoś z uprawnieniami projektowymi. Twoje uprawnienia mogą się przydać do wykonawstwa.

Jest to duza odpowiedzialność.

Temat prosty i zarazem skomplikowany, bo potrzeba mieć jakąś większą wiedzę by to zbudować i sprawdzić działanie.

Stanisław

Pytanie zasadnicze: jak poważna to jest serwerownia (przewidywana moc pobierana przez urządzenia), jakie będą tam urządzenia, jaki duży UPS, czy będzie współpracował z agregatem prądotwórczym, jakie chłodzenie (klimatyzatory). Pytań jest dużo więcej.
O czym trzeba wiedzieć.

1. Chłodzenie serwerów, serwerowni (często jest “podniesiona podłoga”)
  2. PN-IEC-60364-7-707 - ochrona od porażeń, czy warto stosować RCD?
  3. Urządzenia jednofazowe czy trójfazowe, harmoniczne prądu przewód - neutralny N powinien być grubszy
  4. Niezawodność zasilania (potrzeba i sposoby zapewnienia), planowane wyłączenia serwisowe.
  5. Ochrona p-poż, strefy ogniowytrzymałe, system gaśniczy,
  6. Kontrola dostępu
  7. Serwerownia najczęściej się rozwija, po dwóch latach najczęściej pobór mocy wzrasta 1.5 - 2x, to trzeba przewidzieć.
    To są tylko podstawowe pytania, przy nich powstają kolejne w miarę rozwiązywania zadania.
    Serwerownia to bardzo szerokie pojęcie, a rozwiązania muszą być na miarę potrzeb, trudno coś doradzić gdy brak podstawowej wiedzy.

jedyne rozwiązanie - zatrudnić specjalistyczną firmę, określić wymagania, poprosić o podanie rozwiązań, wybrać najlepsze, zlecić i wyegzekwować wymagania.
pozdrawiam

Uważam, że należy także uwzględnić ochronę odgromową i przeciwprzepieciową.