Mam pytanie jak dobrać przekładniki prądowe i napięciowe (chodzi mi o moce przekładników i przekładnie). Mam generator np. 300kW (elektrownia wiatrowa) który generuje energię poprzez trafo 15/0,4 do sieci SN. Dodam ze układ pomiarowy ma być po stronie SN.
Ja skorzystałem z takich wzorow:
a) przekładnik prądowy
Ip=P/1,72Uncosfi
Ze wzoru powyżej dobieram prąd strony pierwotnej przekładnika
Obliczam moc
Sp=I^22L/g*S
g-konduktywnosc
potem warunek
0,25*Sn<S<Sn (oczywiście uwzględniałem moce jakie pobiera układ pomiarowy itd.)
b) przekładnik napięciowy
Licze spadek napiecia
Delta U=2LP/gSU
g-konduktywnosc
potem strate mocy w kablach
Sk=delta U^2*/Rk
Potem licze pobor mocy całkowity czyli
S=S licznika +S straty mocy w kablach
0,25*Sn<S<Sn
Proszę o pomoc czy cos nie tak licze.
Jeżeli inaczej Panowie liczycie pomóżcie w potrzebie będę bardzo wdzięczny jeżeli podacie mi gotowe wzory lub jakis link.
Przekładniki usystematyzowane są wg typoszeregu w tym wg mocy, napięć itp Wielkości mające wpływ na dobór przekładników.
Dobranie w sposób właściwy przekładnika wymaga znajomości warunków technicznych w jakich ma on pracować. Dla Przekładników prądowych:
ustalić znamionowy prąd przewodowy(fazowy) w tym miejscu linii w którym ma być włączony przekładnik
-znamionowe napięcie międzyfazowe linii
-znamionową częstotliwość mierzonego prądu
-znamionową moc pobieraną przez obwody prądowe wszystkich przyrządów, które mają być włączone do obwodu wtórnego przekładnika oraz długość niezbędną przewodów łączących
-wymaganą klasę dokładności przekładnika
-wymaganą liczbę przetężęniową
-prąd zwarciowy
-warunki wpływające na wybór odpowiedniego typu przekładnika, np. suchy, olejowy, wnętrzowy, napowietrzny, wsporczy itp Dla przekładników napięciowych:
-znamionowe napięcie międzyfazowe linii oraz stan punktu zerowego linii: izolowany czy uziemiony
-rodzaj włączenia przekładnika wpływający na znamionowe napięcie pierwotne przekładnika(włącz. międzyfazowe, fazowe)
-znamionowa częstotliwość linii
-znamionowa moc pobierana przez obwody napięciowe wszystkich przyrządów, które mają być włączone do obwodu wtórnego przekładnika
-warunki _ jak przekł prąd.
Wielkości wtórne należy dopasować do przyrządów przewidzianych do podłaczenia.
Moc przekładnika prądowego w VA dobiera się ustalając moc pobieraną przez obwody prądowe przyrządów pomiarowych, które mają być włączone w obwód wtórny przekładnika, oraz obliczając moc, która będzie tracona w przewodach łączących zaciski uzwojenia wtórnego przekładnika z przyrządami pomiarowymi.
Moc znamionową przekładnika oraz moc traconą w przyrządach i przewodach łączących należy wyznaczać przy prądzie znamionowym obwodu wtórnego I2zn.
Jeśli moc przyrządów pomiarowych jest podana lub wyznaczona przy innej wartości prądu I niż I2zn, to zakładając, że impedancje są stałe, moc przy prądzie znamionowym oblicza się ze wzoru:
Szn=S(I2zn/I) do potęgi 2
Szn-moc pozorna przy I2zn
S-moc pozorna przy I
Moc traconą w przewodach liczymy:dP=2l/gammas(I2zn)do pot 2
Moc znamionową przekł. Nie powinna być mniejsza od całkowitego obciążenia obwodu wtórnego przy I2zn. Dokładne obliczenia wymagają sumowania geometrycznego mocy szeregowo połączonych przyrządów i przewodów.
Dla uproszczenia poszczególne obciążenia sumuje się arytmetycznie zdając sobie sprawę, że suma ta jest nieco większa od rzeczywistej mocy pozornej. Do wstępnej oceny stosuje się przeciętne wartośi obciążeń . Przy obliczeniach stosuje się dane katalogowe.
Szn przekładnika napięciowego ustala się podobnie jak przekł prąd. Gdy wartości napięć U2 przyrządów są inne niż Uzn przekładnika moc pozorną przyrządu oblicza się: Szn=U2*I2(U2zn/U2) potę2
U2 napięcie przyrz
I2 prąd płyn podczas U2
Najmniejsza impedancja Z2min dla zewnętrznego obwodu wtórnego przekł napięciowego odpowiadająca jego klasie dokładności wynika z jego S2n
Z2min=U2zn(do potę2)/S2zn