Selektywnosc wylacznik - bezpiecznik topikowy

witam jestem nowy na forum .
oto moje pytanie .jak wyglada selektywnosc wylacznik nadpradowy - bezpiecznik wkladka topikowa.
Zaezpieczenie przedlicznikowe [głowne] cls6 B25A - zab.zalicznikowe bezpiecznik wkładka topikwa gniazdo E27
1)Bi-wtz 16A gG
2)Bi-wts 16A gF
3)bezpieczniki cylindryczne CH (etipolamp), Bardzo prosze o odpowiedz,w tych trzech przypadkach

Witam,to znowu ja z miom pytaniem jak wyglada ta selektywnosc wyłacznik nadpradowy-wkadka topikowa.ww litraturze ktora posiadam a jest jej troszke ,sa tylko podane rodzaje selektywnosci:

1. bezpiecznik topikowy- bezpiecznik topikowy.
  2. bezpiecznik topikowy- wyłacznik nadpradow.
  3. wyłacznik nadpradow - wyłacznik nadpradow.
    to wiem natomiast.Amnie nortuje wlasnie wyłacznik nadpradow- bezpiecznik topikowy.Szanownych ekspertów prosze o odpowiedz ,ktore zabezpieczeni zadziała wczesniej.dla mnie jest to powazna zagadka

Witam wszystkich
Wyjaśnienie wszystkich zagadnień selektywności zabezpieczeń trochę by zajęło, a na dodatek nie wiem czy Tobie by coś dało :unamused: . Najlepiej trochę włączyć własny intelekt i trochę popracować, najlepiej u naszego “guru” tj P. Musiała :wink:
http://www.edwardmusial.info/pliki/bezp.pdf
Oczywiście można dalej poszukać w internecie.
Jerzy

dziekuje za pomoc,zawsze jest ona pomocna.

Układu zabezpieczeń w kolejności
wyłącznik nadprądowy - bezpiecznik
nie rozpatruje się (i mam nadzieję że nie stosuje :sunglasses: ) z dość prostej przyczyny, zależności energii potrzebnej do zadziałania każdego z tych aparatów od spodziewanego prądu zwarcia.
Najlepiej obrazuje to (znany chyba?) wykres:

Dla wkładki topikowej mamy wykres przedłukowej całki Joula w funkcji spodziewanego prądu zwarcia (innymi słowy wykres ilości energii potrzebnej na stopienie wkładki w funkcji prądu zwarcia).
Dla wyłącznika nadprądowego mamy wykres całki Joula wyłączenia w funkcji spodziewanego prądu zwarcia (innymi słowy wykres ilości energii potrzebnej na wyłączenie w funkcji prądu zwarcia).
Wprawdzie całkowita energia wydzielana w bezpieczniku składa się jeszcze z łukowej całki Joula (energii łuku aż do jego zgaszenia) ale dla selektywaności istotna jest energia potrzebna do zapoczątkowania łuku.

Selektywność będzie zapewniona jeśli energia potrzebna na zadziałania drugiego zabezpieczenia będzie mniejsza od energii potrzebnej dla pierwszego. Poniżej punktu przecięcia obu charakterystyk (czyli dla spodziewanych prądów zwarcia mniejszych od tej wartości) jest to spełnione w układzie
bezpiecznik jako zabezpieczenie pierwsze - wyłącznik jako drugie.
Powyżej punktu przecięcia (dla prądów dużych) mamy sytuację taką że mogą zadziałać obydwa zabezpieczenia. I tyle.

mar_cik Dziekuje jestem wdzieczny za wyczerpujaca odpowiedz .Jestem elektromonterem z zawodu ,ale te pytanie bylo dla mnie sporym zagadnieniem.

Po to jest forum żeby sobie pomagać. Na te tematy jest kilka dobrych artykułów inż. Kłopockiego z ETI, poniżej adres strony. Z jednego z nich zresztą załączyłem wykres.

Na co warto jeszcze zwrócić uwagę to (biorące się z cytowanego wykresu) tabelki podające zakresy selektywności układów bezpiecznik-wyłącznik nadprądowy, które producenci załączają w katalogach. Tabelki tworzone są dla ułatwienia pracy elektrykom, szukanie i porównywanie wykresów mogłoby przyprawić o zawał.
Przykładowo tabelka z katalogu FAEL-Legrand.

Łatwo odczytać na przykład (pionowo) że dla bezpiecznika gG 40A wyłączniki C 25A i wyższe nigdy nie będą selektywne. Wyłącznik C 20A będzie selektywny tylko do prądów zwarcia 1200A itd.
Z kolei (poziomo) dla wyłącznika C 25A jakąkolwiek selektywność daje dopiero bezpiecznik gG 50A i tylko dla prądów zwarcia mniejszych od 1300A.
Inaczej mając zabezpieczenie C 16A i spodziewany prąd zwarcia 1900A (wyliczony ze zmierzonej pętli zwarcia 0,12 Ohm) znajdujemy że dopiero zabezpieczenie gG 63A zapewnia selektywność.
Oczywiście cały czas mówimy o układzie bezpiecznik-wyłącznik. Mam nadzieję że moje wywody dla wszystkich są zrozumiałe.

Witam Szanownych kolegów.

U mnie w zakładzie doszło do niebywałej sytuacji.
Mianowicie podczas załączania silnika 18kW (rozruch bezpośredni) który miał przebicie do PEN (SIEĆ TNC) doszło do wybicia wyłącznika 1250A.

Droga zabezpieczeń od RGNN do silnika:

GE M-PACT 1250A - GE Record PLUS 160A - BM 200A - topiki zwłoczne 80A
Długość kabla zasilającego ok 250m.

Wybił tylko wyłącznik 1250A, pozostała część przerwała, z silnika wydostał się tylko mały dymek.

Czy ktoś może mi wyjaśnić powód dlaczego nie wybiło topików, BMów, Record Plus 160 A tylko wyłącznik aż 1250A??

Dla mnie jest to totalnie niezrozumiałe… :confused:

A sprawdzałeś jak są ustawione wyzwalacze na tych GE? Nie chce mi się sprawdzać (lepiej Ty to zrób), ale jeden i drugi wyłącznik chyba ma regulowane wyzwalacze, więc i ich charakterystyki będą się zmieniać co do prądów jak i czasów.

Odpowiem jutro jak będę w pracy.
Projektant stwierdził, że nastawy są zgodne z obliczeniami.
poproszę projektanta - obiekt właśnie w trakcie modernizacji - o udokumentowanie proponowanych przez niego nastaw.

GE M-PACT 1250A
http://www.industrysearch.com.au/Products/Circuit-Breaker-GE-M-PACT-Air-Circuit-Breakers-24500
proszę sprawdzić w ustawieniach - Earth fault protection. Widocznie z tego powodu wybił ten wyłącznik.

Nie zmam asortymentu GE więc przedstawię to na przykładzie urządzenia firmy Schneider , strona 17
http://norkom.beta.qt.pl/www_dokumentacja/schneider/micrologic_2[1].0p-7.0p_instrukcja.pdf