Sekocenbud - co to jest i czy stosowanie jest obowiązkowe?

Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanie co to takiego jest sekocenbud.
Domyślam się, żę jest to jakaś baza cenowa ale czy jest ona obowiązkowa do sporządzania kosztorysów bo spotkałem się z kosztorysami że raz były wyceniane z sekocenbudu a innym razem z faktur więc po co jest ten sekocenbud.

Dziękuje za wszelkie wskazówki

Witam

Najlepiej poczytaj sam
http://sekocenbud.pl/

Pozdrawiam
Teodor

dziękuję Teodor za odpowiedż ale przyznam się, że nie dużo się dowiedziałem ze strony Sekocenbudu poza cenami i ofertą handlową.

Witam Kolegę „jaro21fi” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dane z Sekocenbudu są stosowane przy kosztorysach inwestorskich i ślepych w celu określenia wielkości zadania inwestycyjnego. Tam są podane średnie krajowe stawki r-godzin i ceny materiałów w zależności od województwa.
Rozliczenie końcowe zadania inwestycyjnego może być na podstawie oferty złożonej przez wykonawcę lub na podstawie rachunków za zakupione materiały co wszystko zależy od spisanej umowy.
Rozliczenie na podstawie rachunków za zakupione materiały jest dość skomplikowane, gdyż wykonawcy mają różne rabaty w hurtowniach i później przy rozliczeniu wz inwestorem wynikają problemy.

Witam kolegów na Forum.

Urywek z wypowiedzi kolegi Krystyn :

Dane z Sekocenbudu są stosowane przy kosztorysach inwestorskich i ślepych w celu określenia wielkości zadania inwestycyjnego. Tam są podane średnie krajowe stawki r-godzin i ceny materiałów w zależności od województwa.

Oczywiście , dodam tylko , że również dochodzi średnia cena najmu sprzętu.
Składniki ceny kosztorysowej to

• robocizna
  • materiał
  • koszty pośrednie
  • sprzęt
  • zysk
    ujęte procentowo według odnośników.
    A podstawę kalkulacji cen robót stanowią nakłady rzeczowe z właściwych KNR, KNSR.
    W cenach robót i ich składnikach (w SEKOCENBUD) nie uwzględnia się podatku VAT.
    SEKOCENBUD publikowany jest w zeszytach kwartalnie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedż. a przy okazji życzę wszystkim Wesołych Świąt dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności

Z sekocenbudu nie korzystam w ogóle. Rozliczam się z inwestorem (stałym) wg jednostek scalonych (ustalona cena za metr określonego przewodu, za montaż rozdzienicy itp.).

PS. Wesołych Świąt :slight_smile: