poszukuje schematu instalacji oświetlenia klatki schodowej.żarówka i trzy włączniki
Pewnie masz na myśli dwa wyłaczniki schodowe i jeden krzyżowy. Schemat taki znajdziesz w każdej książce z elektrotechniki lub poradniku energetyka. Można go również wymyślić znając podstawowe zasady działania i budowy wyłaczników. Pozdrawiam
Układ połączeń wyłączników schodowych sterowanych dwoma schodowymi znajdziesz w większości książek o tematyce elektroinstalacyjnej.Jeżli chcesz zastosować trzeci wyłącznik
montujesz krzyżowy pomiędzy dwa schodowe.Pozdrawiam.
jeżeli taki układ musisz zmontować to proponuję zrobić to na automacie schodowym, lub przekażniku bistabilnym
no wlasnie pruboje takowy schemat wymyslic i mecze sie i mecze i nie moge. Myslalem, ze moze ktos z was mi pomoze i przedstawi gotowy schemat, bo ja nie mam juz zadnej koncepcji jak ma to wygladac
wiesz jak zbudowany jest wył. schodowy i krzyżowy?
chyba tak, albo nie. moge sie domyslac. Jezeli wiesz jak ma to wygladac to no narysuj i przeslij mi ten schemat mailem: tomek.k@inf.com.pl
A może by ten problem rozwiązać za pomocą czujki ruchu załączającej oprawę oświetleniową.
To jest jakas mysl, ale mam w domu za duzo zwierza i ciagle by sie palilo swiatlo. Za duze rachunki
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Szkice takich układów już były na FORUM.
- Połączenia przy zastosowaniu wyłączników krzyżowych
- Połączenia przy zastosowaniu wyłączników przechodowych
Pozdrawiam Krystyn
errata
- Połączenia przy zastosowaniu wyłączników przechodowych
Dzieki
czesca moze ktos z was zna schemat polaczen 3 zarowki i 4 wylaczniki schodowe??
Witam
Sprawa barzo prosta, najlepiej zastosować wyłacznik bistabilny, same zalety .. najmniej przewodów , bezproblemowe podłączenie ,
Wyłączników krzyżowych już praktycznie nikt nie stosuje.
Oczywiście rolę przełączników pełnią przyciski tzw. dzwonkowe…można do takiego wyłącznika bistabilnego podpiąć dowolną liczbę przycisków
pozdrawiam
a moze ktos ma jais schemat!!! jak to podlaczyc!!!
4 schodowe i 3 zarowki
Przekaźnik impulsowy i do cewki równolegle wpięte przyciski płaskie zwierne.