Schemat jednokreskowy - przyłącze budowlane

Witam,

Dostałem od ENEI warunki przyłączenia do prowizorki:
warunki dotyczą : placu budowy
moc przyłączeniowa : 10,0 kW na napięciu 0,4 kV
grupa przyłączeniowa : VI

I. MIEJSCE PRZYŁĄCZENIA
-istniejąca linia napowietrzna n.n. w ulicy.
II. RODZAJ POŁĄCZENIA Z SIECIĄ ORAZ ZAKRES NIEZBĘDNYCH ZMIAN W SIECI
l. w zakresie dotyczącym urządzeń przedsiębiorstwa energetycznego
-siec energetyczna n.n. w ulicy istniejąca- bez zmian
2. w zakresie dotyczącym urządzeń odbiorcy
-pobudować przyłącze kablowe konsumentowe o przekroju dostosowanym do potrzeb odbiorcy z linii napowietrznej n.n. w ul. Strzyżowskiej poprzez zabezpieczenia słupowe i wprowadzić do wolnostojącej rozdzielni budowlanej (zacisk PEN rozdzielni uziemić R<5 ohm).
III. MIEJSCE DOSTARCZANIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ
-zaciski przyłącza na słupie.
IV. MIEJSCE ZAINSTALOWANIA UKLADU POMIAROWO-ROZLICZENIOWEGO
-rozdzielnia budowlana omawianego placu budowy.
V. WYMAGANIA DOTYCZACE UKLADU POMIAROWO-ROZLICZENIOWEGO
-licznik kWh bezpośredni 3-fazowy jednotaryfowy lub dwutaryfowy z zegarem sterującym,
VI. RODZAJ I USYTUOWANIE ZABEZPIECZENIA
Przedlicznikowego :3x 16A
-rozdzielnia budowlana omawianego placu budowy.
Na zabezpieczenie przedlicznikowe zastosować wyłączniki nadmiarowo-prądowe typu S o charakterystyce B lub C względnie bezpieczniki instalacyjne.
VII. WYMAGANY STOPIEŃ SKOMPENSOWANIA MOCY BIERNEJ
tg fi <=0.4.
VIII WARTOŚCI DO OBLICZEŃ
-rezystancji dodatkowego uziemienia roboczego: maks. 5

Mtślę, że zacząłeś od d… strony. Nie jesteś elektrykiem i starasz się wszystko zrobić sam. Na początku, przed zakupem rozdzielni należało się skonsultować z elektrykiem bo jej wyposażenie niezbyt pasuje do warunków wydanych przez RE.
Radzę jednak skorzystać z pomocy fachowca, lecz nie przez internet! :slight_smile:
Rozumiem, to kosztuje…

Witam

Bez elektryka się nie da. Nie kombinuj bo wyjdzie drożej.

CYTUJĘ TWP:
-rezystancji dodatkowego uziemienia roboczego: maks. 5

Nie wiem skąd ta wartość, może ktoś z poznańskiego mi podpowie. Ale skąpcy jak zwykle.

STANCA

Witam
Zanim kupiłem tą skrzynkę to wysłałem te warunki przyłączenia do sprzedawcy z allegro. Sprzedający napisał, że skrzynka spełnia wszystkie warunki, musi tylko wymienić zabezpieczenie na mniejsze (16A).
A kupiłem tą skrzynkę ponieważ sądziłem, że będzie szybciej niż elektryk ma ją składać od nowa, nie chodziło o koszty. Za skrzynkę zapłacilem z wysyłką 430zł. Wziąłem elektryka, który pół metra od słupa wstawił tą skrzynkę, uziemił 3metrowym uziomem, kupił kabel 5żyłowy i pod ziemią puścił do słupa i przymocował do słupa w rurce. Teraz zeby Enea mi podłączyła do linii, potrzebuję tego schematu. Elektryk wziął za te materiały i robotę 800zł. Teraz potrzebują ten schemat, ale jak to elektryk ma tak mało czasu że mi to zrobi tydzień lub dwa, dlatego sam dzwoniłem do Enei i pytam Was o jakiś schemat.
A proszę napisać o co chodzi z tą "rezystancją dodatkowego uziemienia roboczego: maks. 5 i wczym ta skrzynka nie spełnia warunków wydanych przez ENEA.

Odnośnie jeszcze poprzedniej wypowiedzi forumowiczów.
Nie jestem z Poznania, pochodzę z lubelskiego. Jestem informatykiem i aktywnie pomagam na forach internetowych z dziedziny informatyki, i jeżeli jakiś niedoświadczony w informatyce forumowicz pyta o radę to jej mu udzielam, a nie piszę “Stary nia żałuj kasy, weź jakiegoś informatyka na 2 godzinki, zapłacisz mu dwie stówki i on zainstaluje ci ten system/ usunie Ci tego wirusa/skonfiguruje Ci router”. A w życiu codziennym również znajomi i nieznajomi, koleżanki i koledzy z pracy przychodzą z różnymi problemami i zawsze jak mam wolną chwilkę to im pomagam, nigdy jeszcze nie powiedziałem, żeby szli do serwisu i nie żałowali kasy.
Dlatego też podejrzewając że tak samo jest z elektrykami, liczyłem na Waszą pomoc.
Pytanie do Was, czy Wy zawsze jak macie problem z kompem korzystacie z płatnej usługi informatyka, czy zdarza sie Wam czasem poprosić kolegę, znajomego, poszukać gdzieś rozwiązania na forum?
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz

Witam
Uwierz Mi ten co Ci to podłączał nie jest elektrykiem. :wink:

Gdyby był to zrobił by to od ręki na kolanie :slight_smile:

Zapłaciłeś to masz.

Trzeba było zapłacić po podaniu napięcia i odbiorze. To ten elektryk winien sprawę doprowadzić do końca. Musisz mieć jeszcze pomiary wykonane nowej linii.
Facet coś kręci i może nie chce firmować swojej roboty. Ciemna sprawa.

STANCA

Instalacja elektryczna na placu budowy może być szczególnie niebezpieczna! Biorąc po uwagę warunki jakie najczęściej panują na budowach oraz sposób użytkowania prowizorycznych instalacji przez wszelkiego rodzaju murarzy, tynkarzy, hydraulików itp. nie chcesz chyba odpowiadać przed sądem za czyjąś śmierć albo inne nieszczęście będące następstwem porażenia prądem elektrycznym?
Przyznasz, że śmiertelne porażenie prądem przez żle podłączoną betoniarkę to nie to samo co uszkodzenie systemu Windows na skutek źle zrozumianej lub źle zastosowanej porady otrzymanej przez internet?

Bardzo dobrze, że elektryk wykonał wszystkie podłączenia, tylko szkoda, że nie zauważył iż w rozdzielni bezsensowne jest zastosowanie nadmiarówki C 25 albo innej C lub B16, podczs gdy zabezpieczenie przedlicznikowe to tylko 16A na fazę!
Jakoś nie bardzo wyobrazam sobie normalną pracę na budowie z tak małą moca.
Pewnie będzie ciągłe watowanie bezpieczniów i dłubanie przez budowlańców przy rozdzielni i podłączanie “na krótko”!

Witam.

No i Koledzy STANCA,Bogdankiz, ferdynand 123 napisali to, co powinno być.
Ale wrócę się do poprzednich wypowiedzi Kolegi Mariusz_1209 :

Elektryk pewnie nie ma drabiny, słupołazów lub rolek :smiley:

Elektryk powinien, po zamontowaniu rozdzielnicy wypełnić wniosek zgłoszeniowy
z wszystkimi danymi wymagannymi przez właściwy Rejon Energetyczny (ENEA).
To od niego odbierana jest robota z przyłączem budowlanym.

O wyposażeniu rozdzielnicy nie wspomnę, w WTP jest wszystko, a i Kolega ferdynand 123 napisał

Schemat - prosta sprawa, we wniosku powinien sie znaleźć, łącznie z wynikiem z pomiarów rezystancji uziemienia.

PS. Do schematu możemy wrócić, tylko że … to (psi) obowiązek elektryka.
PS. 2 Na Allegro pewnie wiedzą, jaka rozdzielnica jest wymagana w danym RE (co kraj to obyczaj, co Rejon to zwyczaj)

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Czy nie zastanawia Kolegów to w jaki sposób na 3 metrowym uziomie uzyskał 5

Witam

robi się śmiesznie, ale nie wesoło!!!

Ogrodnikowi uziom 5 om to na łopacie wbitej w ziemię wyjdzie.
Ktoś tu kogoś wydutkał na strychu, albo odwrotnie z tym odbiorem.

STANCA

Witam Kolegów oraz Kolegę Teodora

Bardzo słuszna uwaga kolegi TEODOR_P. A nawet dwie uwagi, konkretne i rzeczowe.
Myślę, ze teraz Mariusz_1209ma pełny obraz sytuacji.

Witam

Pozwolę sobie zauważyć, na co nikt nie zwrócił uwagi wczesniej, że w warunkach jest napisane że należy podłaczyć kabel przez bezpiecznik słupowy - co w naszym rejonie oznacza np. rozłacznik RSA-00. Z opisu wynika że rozłącznika ani zresztą żadnego innego zabezpieczenia na słupie nie ma.

Do kolegi Mariusza - ten gościu co ci tą instalacje wykonał prawdziwym elektrykiem nie był. W rejonie poznańskim przyłaczenia do sieci wykonuje się przewodem 4-o żyłowym np. YAKY 4x35 - zresztą w warunkach zazwyczaj jest napisane jaki jest minimalny przekrój przyłacza. Co do schematu jednokreskowego rozdzielnicy - taki schemat powinien dostarczyć dostawca rozdzielnicy, łącznie z certyfikatem CE. Elektryk który robotę wykonywał powinien zrobic schemat jednokreskowy układu zasilania - ale niekoniecznie rozdzielnicy. Do tego potrzebujesz jeszcze wypełniony wniosek U-DO (do pobrania ze strony ENEA Operator), protokół badania kabla zasilającego i protokół rezystancji uziemienia szafki rozdzielczej. Protokołów badania rozdzielnicy (np. wyłączników RCD nie potrzebujesz dla celów podłaczenia przyłącza) bo to nie jest już sieć ENEA. Potrzebujesz za to podpis elektryka na wniosku o zawarcie umowy świadczenia usługi dystrybucji (ostatnia rubryczka w części A wniosku). Jeśli elektryk był “szemrany” to podpisu nie uzyskasz - i podłaczenia tez nie uzyskasz.

Jakbys dalej mial jakieś pytania pisz do mnie na PW albo GG 11922.

Pozdrawiam
Yanc

Trzeba bylo sie umowic na zaplate po zalozeniu licznika przez ZE. 16A przed licznikiem to malo. Co najmniej 20A. 5 omow to na 99% nie ma po wbiciu 3m szpili. Swoja droga latwo monopoliscie narzucac 5 omow. Szkoda ze nie 0.5oma :slight_smile:
ENEA zada podpisu elektryka z uprawnieniami budowlanymi a wielu porzadnych elektrykow ich nie ma (i raczej miec juz nie bedzie). 5 zyly nie trzeba podlaczac… ale pewnie taki kabel zostal elektrykowi…

A skąd jest te 5 oma? Przeważnie stosuje sie 30 omów, tak jest u mnie. Ostatnio wbijałem 3 szpile i wyszlo mi 24 omy plus współczynnik to jest koło 50 omów. Musze zabijać kolejne.
Schemat jednokeskowy to jest pojęcie względne, zależne od rejonu energetycznego. Dostalem z ZE taki schemat przyłącza napowietrznego i kablowego. Jest to czysta fikcja bo rzeczywistość wygląda inaczej. Właśnie jestem na etapie uzgadniania szczegułów w ZE. I nie wygląda to jednoznacznie.