Chciałbym się dowiedzieć czego użyć (aby było zgodnie ze sztuką w miarę łatwo i tanio) do rozszycia kabli.
Chcę po domu mieć rozprowadzony drut (3x2,5 do gniazdek i 3x1,5 do oświetlenia), a jako że będzie dużo kabli wchodzących do rozdzielni chciałbym w rozdzielni mieć połączenia linką (takie same przekroje jak kabli wchodzących). Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czego najlepiej do tego użyć.
Do tego → znaczy chciałbym podłączyć kable z mieszkania druty i połączyć je z linkami, które będą w rozdzielni.
Da mi to taki plus, że przy każdych zmianach będą najwyżej nową linkę robił (nie okaże się że jakiś kabel mam jednak za krótki)
Na tym forum udawadniacie, że ich szukać jak igły w stołu siana, wiec są 2 opcje: zrobić samemu lub móc skontrolować - do obu tych czynności potrzebna jest ta sama wiedza.
Jedną drobną podpowiedzią nie zrobimy z Ciebie elektryka. Ja uczę się zawodu dopiero 6o lat i ciągle mam braki.
Zapewniam, ta elektryka jest jedynie prosta dla ignorantów.
Pomysł z “przerabianiem” drutów na linkę fatalny moim zdaniem. Nie potrzeba robota, ile razy będziesz przerabiał tą rozdzielnicę, że Ci potrzebne same linki? Wstaw większą skrzynkę i zrób wszystko na drutach.