Witam moja obecna instalacja wygląda następująco
zewnętrzny wyłącznik S193 C25A następnie jest licznik i za licznikiem jest rozdzielony obwód
3-fazowy na kotłownie i garaż i gniazda w ogrodzie (3x bezp. topikowy 16A)/pompa 400V 2,2kW, piec centralnego, gniazdko na silnik 3-faz, oświetlenie i gniazdka w kotłowni garażu i w ogrodzie /
1-fazowy oświetlenie całego domu (bezp. automat 10A) /tylko żarówki/
1-fazowy gniazdka w całym domu (bezpiecznik automat 16A) /podstawowe to kuchenka elektryczna 230V 2kW, 2xpralka, 2xlodówka, i wszystkie gniazdka w pokojach, kuchni i łazience/
Chciałbym wyposażyć mój domek w wyłącznik różnicowoprądowy ale bez przerabiania instalacji w całym budynku.
czy mogę ingerować w odcinek instalacji pomiędzy licznikiem a bezpiecznikami topikowymi bez powiadomienia energetyki (wszystko jest wewn. budynku w tablicy)?
Jakie różnicówki zastosować? 40A czy 25A?
ile różnicówek? myślałem na jedną zabezpieczającą gniazdka - P302 30mA oraz jedną na oświetlenie i kotłownie z garażem i ogrodem - P304 30mA
Widzę tu starą instalację (2 żyłową) wykonaną sporo lat temu i marne szanse. Przez “telefon” tego problemu nie rozwiążesz. Nie obejdzie się bez pomocy elektryka, który na miejscu sprawdzi czy to jest możliwe w tym układzie sieci.
napisałeś:
za licznikiem jest rozdzielony obwód
3-fazowy na kotłownie i garaż i gniazda w ogrodzie (3x bezp. topikowy 16A)/pompa 400V 2,2kW, piec centralnego, gniazdko na silnik 3-faz, oświetlenie i gniazdka w kotłowni garażu i w ogrodzie /
NIE
jest tylko przewód neutralny (niebieski)
dom nie posiada inst. odgromowej ani uziemienia tylko z tego co zauważyłem w niektórych gniazdkach zerowanie poprzez połączenie bolca z przewodem neutralnym
Przewód niebieski to nie przewód neutralny (N), lecz ochronno-neutralny (PEN).
W takim przypadku to o czym myślisz nie jest możliwe. Jedynym doraźnym poprawy bezpieczeństwa jest zastosowanie wyłączników RCD wtykanych do gniazda.
Można również “dołożyć” żyły ochronne do wszystkich istniejących obwodów, jednak w przypadku instalacji aluminiowej nie ma to najmniejszego sensu.
Najrozsądniejszym (nieuniknionym prędzej czy później) jest wymiana instalacji na odpowiadającą dzisiejszym wymogom.
Dziękuję za odpowiedź,dobrze że jest to forum i ludzie chętni pomóc, rzeczywiście doczytałem że w instalacji TN-C-S to można zastosować różnicówkę tylko na odcinku z rozdzielonymi przewodami PE i N. U mnie niestety wciśnięcie dodatkowego przewodu do ciasnych peszli będzie graniczyło z cudem dlatego dam sobie narazie spokój i zbieram na przeróbkę instalacji. Druciki mam miedziane (lub miedziowane) 2,5mm2 na siłę chyba 4mm2 może się uda niektóre wykorzystać ponownie.
Raczej odradzałbym Ci kolego wykorzystywania 'starych" przewodów do wykonania nowej instalacji. Po pierwsze sa to Dy-ki (maja pojedyńczą izolacje) po drugie nie wiesz jaki jest stan tej izolacji.Oszczedności są pozorne, a pózniej możesz miec kłopoty.